Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Eckhardt Szentesen és Csongrádon példátlanul élesen támadta Bethlent és híveit

Szentes, február 17.
Hegymegi Kiss Pál felszólalása után Eckhardt a többi között ezeket mondotta:
- A politikai helyzet zavaros, de nem nehéz. Zavaros, mert egy elmult rendszer nem akar odamenni, ahová való: a kriptába, a temetőbe, de nem nehéz, mert a magyar nép egyöntetűen új rendszert akar az országban és ezen az alapon a mai nehéz helyzet 24 órán belül megoldható. Megelégedéssel állapítom meg, hogy Gömbös rádiószózatában őszinte bírálatot mondott az Egységes Párt multjáról, megmondotta, hogy az Egységes Párt Bethlen István gróf alatti működése súlyos válsághoz vezetett és az Egységes Párt felélte népszerűségét. Már az ősszel bejelentettem, hogy nagy harcok következnek, tudtam, hogy egy becsületet, titkos választói jogot nem engednek simán megvalósítani azok a politikai és pénzhatalmasságok, amelyek a maguk jogtalan előnyeit féltik a titkos választói jogtól.

 

A támadások nem nekem, hanem a titkos választójognak szoltak. A miniszterelnököt támadták, mert nemzeti alapon élő magyar párttal a megegyezést keresi. Azt kell mondanom: aki ezért Gömböst támadni merészeli, az nem a nemzet érdekeit, hanem egy lejárt párt önző érdekeit szolgálja. A nyílt szavazási rendszer hívei és haszonélvezői összefogtak.


Szemben állunk azzal a politikai csoporttal, amely közel tizenöt éven át nem a nép bizalmából, hanem korrupcióval, erőszakkal és csalással tudott többséget biztosítani magának a parlamentben.


Szemben állunk a kormánypárttal és az ellenzékben egyaránt azokkal a politikusokkal, akik a bank és kartelek érdekképviseletébe vannak beszervezve és tőlük többé-kevesbé függő helyzetben vannak.


Amit mondok, azt bizonyíthatom és bizonyítani is fogom, ha rákerül a sor. Már 1926-ban a választásokon megmutatkozott, hogy csak csúfot erőszakoskodás, a gyalázatos jelölési rendszerrel való visszaélés és csalások hozták össze a parlamenti többséget. 1931-ben a képviselőházban feltártam a választási visszaélések sorozatát. Itt most kétféle bűnös lehet: vagy azok a bűnösök, akiket megvádoltam, vagy én, azért, mivel igazságtalanul vádoltam. Azóta négy esztendő telt el, a mai napig nem kaptam választ.


Innen Szentesről üzenem Bethlen István grófnak, hogy nincs neki erkölcsi jogosultsága ebben az országban politikát csinálni mindaddig, amig az elkövetett bűncselekmények megtorlása be nem következik, vagy engem a bíróság el nem ítél.


Eljárást sem indítani, de továbbra is ítélkezni akarni elevenek és holtak felett, ez közönséges demagógia. Bethlen lemondását azzal indokolta meg annakidején, hogy Magyarországon mindent rendbehozott és most már nyugodtan elmehet. öt éven át, 1924-től 1929-ig, Magyarországon az állam, a közületek és a magánosok együttvéve több külföldi kölcsönt vettek fel, mint amennyit Árpád vezér bejövetele óta az ország igénybe vett. Magyarország a földgömb legeladósodottabb országa lett!


A Nemzeti Bank aranyfedezetét húszmillióval meghaladó valutaadósság állt fenn Bethlen István gróf távozásakor. Jutott-e ebből valami a termelő vagy fogyasztórétegeknek? Szörnyű túladóztatás sujtotta őket és sujtja még most is.


Debrecenben maga a főbűnös is beismerte, hogy ez a vámvédelem el volt hibázva. Vajjon erkölcsi téren milyen következményekkel járt a tízéves Bethlen-rendszer? Erről beszélni sem akarok, csak egyet indítványoznék, hogy ennek a tízéves rendszernek méltó elismeréseképpen köteleztessék Bethlen István arra, hogy Vass József mellé temetkezzék a panthenonba! Ez a hely illeti meg Bethlen István grófot! E kormányzás után ne próbáljon se személyesen, se megbizottak útján az ország élére kerülni, mert ebből a Bethlen-rendszerből nekünk elég volt.  Most felállítottam az elmult tízéves kormányzás mérlegét és leróttam előtte a nemzet háláját.


Eckhardt így folytatta beszédét:
- Harcot hirdettünk és leszámolást követelünk azokkal szemben, akik felelősek ezért a helyzetért. Azt mondják, Bethlen konzervatív politikus. De vajjon mit konzervált? A nyomorúságot, a csődöt, a tönkremenést. Azt merészelik mondani, hogy a Független Kisgazdapárt forradalmat csinál és hogy én második Károlyi Mihály vagyok.


Horthy kormányzó mellett állok, de nem állok Bethlen mellett. Tudom, hogy az a reakció, amelyet Bethlen hirdet és megszemélyesít, Magyarországot - ha újból uralomra kerülne – végzetes útra térítené. Az igazság megvalósításához erőre is van szükség. Ezért kellett tárgyalnom Gömbös miniszterelnökkel, akit jószándékú, becsületes titkos választójogot szeretné megvalósítani, most már persze nem tudom, hogy megengedik-e neki, hogy a saját programját megvalósítsa.


Üzenetet küldök innen Szentesről mindazoknak a pártoknak, amelyekben a becsületes reformpolitikai szándék és a tisztességes választójogi reformra irányuló akarat megvan. Azt üzenem innen Szentesről az egységes párton ülő és velem egyforma gondolkozású elvbarátaimnak, azt üzemen a kifogástalan Ernszt Sándor és Wolff Károly barátaimnak, hogy fogjunk össze, legalább mi fogjunk össze ennek a célnak a megvalósítása érdekében.

 

A küszöbönálló külföldi tárgyalások idején olyan kormányra van szükség, amely az egész magyar nemzet nevében tud beszélni, amely mögött határozott többség áll. Amikor lemondottam a népszövetségi főmegbizott tisztségéről, azért tettem, mert éreztem, hogy hátbatámadtatva nem tárgyalhatok a külföldön. Ebből csak egy konzekvenciát vontam le és ez az, hogy soha, semmilyen körülmények között, bárki legyen Magyarország népszövetségi főmegbízottja, én vele szemben ilyen eljárást követni nem fogok.

 

Belpolitikai kérdésekben állhatok vele szemben, de külpolitikai kérdésekben fegyelmezetten fogok mögötte állni, mert ilyen vonatkozásban sem óhajtom Bethlen István gróf módszerét követni. Ha a javulásnak reményét is kitépnék szívünkből, akkor katasztrófák korszaka következnék erre a szerencsétlen országra és forradalmakon és vérzivatarokon keresztül a végső pusztulásba sodródnék a nemzet. Hazafiatlan ember az, aki egy letűnt multat, bármily formában iparkodik visszahozni.


- Felvesszük az eddig lábhoz tett fegyvert – mondotta Ulain. – Bethlen és barátja, Berki Gyula harcot akarnak. Berzeviczy Albert egy véleményen van Bethlen gróffal és Berki Gyulával abban a tekintetben, hogy Eckhardt nem való Genfbe Magyarország népszövetségi főbiztosának. Nem szeretik Eckhardtot, de szeretik a szenet, az egyik a Magyar Általános Kőszénbányától hatvanezer pengőt, a másik az Urikányitól ötvenezer pengőt kap évente.

Vasárnap délután Csongrádon beszélt Eckhardt

- A választójogi megegyezés meghiusulásáért Bethlen István gróf személyesen felelős - mondotta Eckhardt Csongrádon. – Ő áll a háta mögött mindazoknak a gáncsvetőknek és intrikusoknak, akik meg akarják akadályozni a népjogok érvényesülését. Innen üzenem Bethlen István grófnak: mi felvesszük a harcot.


Nem a kormányra fogjuk pazarolni lövedékeinket, hanem arra a táborra, amely intrikával, hitvány, alávaló vádaskodással, piszkos röpiratokkal meg nem engedett eszközükkel vonul fel.


Ebben a harcban, amelyet, most indítunk, nem fogjuk kímélni ellenfeleinket. Nincs tovább kímélet, minden törvényes eszközt igénybe fogunk venni, hogy a nép ügyét diadalra vigyük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eckhardt Tibor  Hegymegi Kis Pál Gróf Bethlen István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98