Dtum
Login with Facebookk
1935 | Június

Nem sikerült Zwackék betörése a petróleumszakmába

A Zwack-cég, amelyet évtizedek óta likőrkészítményeiről ismer a piac, az utóbbi időben más területeken is próbálkozott, hogy kihasználja a Soroksári úti telepét, foglalkoztassa személyzetét és gyümölcsöztesse a tekintélyes tőkéket, amelyek az ország megcsonkítása és a pálinkaüzlet összezsugorodása folytán nem használhatók ki teljes mértékben a régi üzem keretein belül.

A bíróság tisztességtelen versenyperek kapcsán
többízben is foglalkozott a Zwack-gyár szénsavipari vállalkozásával, amely arra irányult, hogy a szénsavkartellel szemben pozíciót vívjanak ki maguknak. Ugy látszik, ezek a kísérletek nem jártak kellő eredménnyel. Ekkor Zwackék villamos izzólámpa gyártására rendezkedtek be, és mint kartelen kívüli vállalat, a nagyobbak között szerepelnek ezen a téren.

Ezek mellett azonban vannak a Zwack-gyárnak egyéb ipari elképzelései is.
Már esztendőkkel ezelőtt szesz- és olajipari vállalatot létesítettek és Csepelen a vámmentes kikötő petróleummedencéjénél többszáz négyzetméter területet béreltek. Hosszú időre kötötték meg ezt a bérleti szerződést, ragaszkodtak ahhoz is, hogy a vámmentes kikötő igazgatósága iparvágányt építsen oda, ami meg is történt.

Már 1932-ben megtették az előkészületeket,
hogy Csepelen petróleum-lepárolót vagy legalább is motorszeszkeverőtelepet létesítsenek. Kértek is iparengedélyt de már az első, a gyáralapítást megelőző közigazgatási bejárás során szembekerültek a petróleumkartellel, mely különböző észrevételek hangoztatásával igyekezett elgáncsolni, hogy a hatóságok megadják az építéshez szükséges engedélyt. A kifogásokat nem sikerült kellőképen megcáfolni és Zwackéknak egyre kisebb reményük lehetett arra, hogy megvalósíthassák saját rezsijükben a motorszeszkeverést. Beavatottak tudni vélik, hogy a gyáralapítással kapcsolatban beható tárgyalás is folyt a petróleumkartel és a Zwack-cég vezetői között.

Hogy ez milyen eredménnyel végződött,
azt senki sem tudhatja, tény azonban, hogy a Zwack-cég végleg letett a motorszeszkeverő-telep létesítéséről, mert néhány héttel ezelőtt közölte a vámmentes kikötő igazgatóságával, hogy vissza akar lépni a hosszú időre kötött bérleti szerződéstől, a ki nem használt területet hajlandó visszabocsátani a kincstár rendelkezésére.

Ebben az értelemben legutóbb megegyezés is történt
a vámmentes kikötő igazgatóságával, amely szerint Zwackék megtérítették az iparvágány felállítási költségeit és végleg lemondtak a szóbanforgó terület bérleti jogáról. Ez azt jelenti, hogy nem óhajtanak immár sem finomító felállításával, sem pedig motorszeszkeverő-telep létesítésével bekapcsolódni a petróleumszakmába, amelynek helyzete pillanatnyilag különben sem kedvező.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98