Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe

Budapest,május 19.

Vasárnap délben a félkettőkor induló bécsi gyorsvonattal Kánya külügyminiszter gróf Csáky István kabinetfőnök és Bakáts Beszenyey báró kíséretében Genfbe utazott, hogy részt vegyen a Népszövetség hétfőn kezdődő tanácsülésén és diplomáciai megbeszéléseket folytasson az európai politika Genfben összegyűlő irányitóival.


A külügyminisztert Mengele Ferenc, a sajtóosztály vezetője és a minisztérium több más magas rangú tisztviselője kisérte ki a Keleti pályaudvarra, ahol  munkatársunk kérdésére Kánya Kálmán a következőket mondotta:
- Érthetőnek tartom a közvélemény érdeklődését, de érdemleges nyilatkozatot most nem tehetek, legfeljebb csak akkor, ha hazajöttem Genfből...


A miniszter környezetének egyik tagja kijelentette, hogy Kánya Kálmán résztvesz a marseillei merénylet nemzetközi vitájának elintézésében és azokon a diplomáciai tárgyalásokon, amelyek a dunai konferenciát fogják előkészíteni.


A konferencia időpontja még bizonytalan, mert eddig még nem kerülhetett sor Suvich olasz külügyminiszternek és Jeftics jugoszláv miniszterelnöknek a mult hétre tervezett találkozására. Magyarország mindenesetre részt fog venni a nyár elején Mussolini elnöklete alatt megtartandó dunai konferencián, amelynek színhelye vagy Róma, vagy egy északolasz város lesz. Miközben Kánya külügyminiszter elbúcsúzott a külügyminisztérium magasrangú tisztviselőitől és A Reggel munkatársától, egymásután jelentek meg a keleti pályaudvaron Vukcsevics jugoszláv és Kobr csehszlovák követek követségeik tagjainak kíséretében, hogy üdvözöljék Titulescu román külügyminisztert, aki Kánya külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe.


Titulescu vasárnap délben féltizenkettőkor érkezett meg a bukaresti gyorsvonattal, azután autóba ült és körsétát tett a Várban meg a Margitszigeten. Az autó több mint egyórás séta után a Horánszky uccában áll meg. Titulescu délben itt ebédelt Grigorcea román követnél a követség palotájában. Az autókörút és az ebéd ideje azonban alig telt ki abból a rövid két órából, amelyet a román külügyminiszter Budapesten töltött, úgyhogy Titulescu az utolsó pillanatban érkezett ki a Keleti pályaudvarra Grigorcea követ és a román követség tisztviselőinek kíséretében. Titulescu az indulni készülő gyorsvonathoz kapcsolt szalonkocsijához sietett és alig volt annyi ideje, hogy kezetszorítson a tiszteletére megjelent diplomatákkal.


Kánya külügyminiszter ekkor már visszavonult fülkéjébe, úgyhogy nem is láthatta román kollégáját, akivel egy vonaton utazik és érkezik meg hétfőn délután a Népszövetség fővárosába.


Fontos diplomáciai tanácskozások Genfben és...
Genf, május 19.
(A Magyar Távirati Iroda jelentése.) A május 20-án megnyíló népszövetségi tanácsülés és rendkívüli közgyűlés alkalmat szolgáltat a nemzetközi politika legfőbb tényezőinek arra, hogy tájékoztassak egymást az eddig elért külpolitikai eredményekről és egyengessék a római értekezlet útját.


A genfi tanácskozás fontosságát még növeli az a körülmény, hogy Hitler szerdán nagyjelentőségű külpolitikai beszédet mond.


…Taborban, ahol Benes ma találkozik az osztrák külügyminiszterrel
Bécs, május 19.
 Báró Berger-Waldenegg hétfőn Beneshez Taborba utazik. A cseh külügyminiszter villájában fontos tanácskozásokat kezd a két államférfi a dunai problémákról, elsősorban a tervbevett meg nem támadási, be nem avatkozási és biztonsági egyezményekről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kánya Kálmán Gróf Csáky István Titulescu Genf Hitler Benes Eduárd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98