Dtum
Login with Facebookk
1933 | Szeptember

Kánya külügyminiszter beszámol a francia kormánnyal folytatott tárgyalásairól

Párizs, szeptember 17.
Kánya Kálmán külügyminiszter vasárnap délelőttöt a párizsi magyar küldöttségen töltötte, azután a párizsi magyar intézményeket tekintette meg.

 

Mielőtt azonban Villani báró követ és Gesztessy sajtófőnök kíséretében átment volna a párizsi Magyar Házba, a következőket mondotta:
- A magyar külpolitika mindig nagy súlyt helyezett arra, hogy az európai vezető nagyhatalmakkal a jóviszonyt fenntartsa és kibővítse. Ezt a célt tűztem és is programul magam elé, amikor a magyar külügyminisztérium vezetését átvettem és ennek következménye a mostani párizsi utam. A francia urakkal folytatott tegnapi tárgyalásaim során szóbakerült a magyar-francia kereskedelmi forgalom megakadása is. Franciaország úgy a lillafüredi egyezménynél, mint később a stresai konferencián is megértést tanusitott. A francia kormány által a kontinentális bizonylatok és a behozatali engedélyekre legutóbb kivetett vámpótdijak folytán franciaországi importunk egyes tételeinél, különösen az élőbirkabehozatalnál erős hanyatlás mutatkozott.


Módom volt ezeket a kérdéseket Paul-Boncour külügyminiszter úrral folytatott beszélgetéseim során érinteni, anélkül, hogy azok részletes megvitatására kiterjeszkedtem volna, hiszen ez mostani udvariassági látogatásom keretében nem is lett volna lehetséges. A kereskedelmi problémák felvetése természetesen a dunai államok gazdasági úniójának problémájához vetetett, melynek megoldására a francia külügyminiszter az utóbbi években különböző terveket dolgozott ki.

 

Paul Boncour megismertette velem a francia kormány jelenlegi álláspontját ebben a kérdésben, melynek fontossága az utóbbi hónapok eseményei folytán a francia külpolitika szempontjából megnövekedett. Szóbakerültek azok az eszközök és módszerek, amelyek alkalmazása a dunai államok annyira kivánatos gazdasági helyreállításához vezethetne. Ennek folyamán módom nyílt vázolni a magyar kormány felfogást és azokat a gyakorlati módozatokat, amelyeknek megvalósítása lehetővé tenné, hogy terményeinket úgy a környező államokban, mint a távoleső piacokon elhelyezzük és az export zavartalan menetét biztosítsuk, ami az európai konszolidáció egyik feltétele.


A külügyminiszter hétfőn délelőtt Ramboulliet-be utazik, ahol a köztársasági elnök fogadja. Ennek a kihallgatásnak annál nagyobb a jelentősége, mert Párizsba az utóbbi időben naponta érkeznek külföldi diplomaták a világ minden tájáról, de egyik sem részesül abban a megtiszteltetésben, hogy Lebrun köztársasági elnök fogadja. Délben Paul Boucour külügyminiszter dinert ad a magyar külügyminiszter tisztelelére, aki közvetlenül ezután elutazik a francia fővárosból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98