Dtum
Login with Facebookk
1935 | Március

Németország tiszta helyzetet teremtett

Párizs, március 17.
Lázas diplomáciai munka folyik a francia külügyminisztériumban szombat este hat óra óta, amikor befutott az első híradás arról, hogy a birodalmi kormány elhatározta az általános hadkötelezettség visszaállítását. Laval külügyminiszter titkára nyomban sorra telefonált a külügyminiszter szűkebb munkatársainak és politikai barátainak, akiket a Quay d'Orsay-ra kéretett, hogy tanácskozhassanak a helyzetről.


Órák hosszat folyt a megbeszélés zárt ajtók mögött s amikor végetért, Laval Flandinhoz sietett s egy óra hosszat tanácskozott a francia miniszterelnökkel. A megbeszélések eredménye az a határozat volt, hogy az európai hatalmak fővárosaiban akkreditált francia diplomáciai képviselők nyomban érintkezésbe lépnek az illető ország kormányával és eszmecserét folytatnak a német kormány határozatának várható követelményeiről. Az erről szóló utasítást még az este telefonon közölték valamennyi francia követtel.


Francia politikai körökben úgy ítélik meg a helyzetet, hogy a német elhatározás következményeképpen Franciaország, Olaszország és Anglia kormánya a néhány héttel ezelőtt létrejött római és londoni egyezmény alapján közvetlen eszmecserét kezd egymással, még pedig egyelőre diplomáciai úton. Más lépést e pillanatban nem várnak s mértékadó politikai körökben hangsúlyozzák, hogy a német határozat nem érte meglepetésszerűen a francia politikát, mert Hitler elhatározására néhány hét óta már számítottak Ugy vélik, hogy a német elhatározás hozzájárulhat a helyzet és a problémák tisztázásához és leegyszerűsítéséhez.


Ez az álláspont, amely a francia politikának azt a törekvését fejezi ki, hogy a „német bomba” lecsapását közvetlenül nyomon követő zavar és idegesség helyére most már nyugodtabb és fölényesebb megítélés lépjen, megnyilvánul a vasárnapi sajtó kommentárjaiban is.


A vasárnapi párizsi ujságok nem várnak ugyan drámai diplomáciai akciókat a német elhatározás nyomán, de igen éles hangon kommentálják Németország lépését.


Aránylag mérsékelt hangon ír a Matin, amely csupán annyit állapít meg, hogy Németország szombaton döntő és hosszú idő óta előkészített csapást mért a versaillesi szerződésre s szabadulni igyekszik egy diktátumtól, amely ellen egyébként a világháború óta valamennyi német kormány lázadozott.

Berlin ünnepel

Párizs, március 17.
Berlinből jelenti a Havas Iroda: A német fővárosban ma nagy tömegfelvonulás volt. Hitler kancellár előtt elvonultak az új birodalmi véderő alakulatai. A Vezér, a birodalmi véderő 50 tábornoka és a volt trónörökös jelenlétében tartott szemlét a csapatok felett. Hatalmas tömegek nézték végig a birodalmi véderő felvonulását és a lakosság nagy lelkesedéssel ünnepelte a vezért és az új birodalmi véderőt.

Óriási megdöbbenés Londonban, egész vasárnap együtt ült a minisztertanács
London, március 17.
Vasárnap olyan esemény történt az angol fővárosban, amelyre csak nagyon ritkán volt példa. A vasárnapi munkaszünet mindenre és mindenkire kiterjedő törvényét megszegve, összeült a minisztertanács, hogy arról a világszenzációról tárgyaljon, amellyel Németország meglepte az európai kormányokat és népeket.


Az általános védkötelezettség visszaállítása Angliában még nagyobb hatást váltott ki, mint a közvetlenül érdekelt Franciaországban. Az angol minisztertanácsról rövid hivatalos jelentést adtak közzé, amely a következőket mondja:
„A kormány tagjai vasárnap minisztertanácsra ültek össze, hogy megvitassák azt az új helyzetet, amelyet a német kormány vasárnapi elhatározása teremtett. Valószínűleg holnap is tartanak rendkívüli minisztertanácsot.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Laval Flandin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Reformok a Balkánon Reformok a Balkánon
A külpolitikai események sorában legnevezetesebb, hogy Törökország...
 Egy elfeledett előd vagy a rágalmazás iskolája Egy elfeledett előd vagy a rágalmazás iskolája
Bírálatot szeretnék írni, egy csaknem száz esztendeje megjelent...
Halálosvégű verekedés a Csömöri-úton Halálosvégű verekedés a Csömöri-úton
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka Bende János munkás ittas fővel...
Göring a német nép hangulatáról Göring a német nép hangulatáról
Az ellenségnek arra az érvelésére, hogy a német nép hangulata annyira...
West Ham United – MTK-FTC kombinált 3:2 (3:1) West Ham United – MTK-FTC kombinált 3:2 (3:1)
Alig zajlott le az angol kupa szenzációs döntő mérkőzése, máris híre...
Kell-e kereseti adót fizetnie a cselédnek? Kell-e kereseti adót fizetnie a cselédnek?
Hartai Ferenc dr. pénzügyi titkár érdekes cikkében foglalkozik a...
Kelen fölényesen verte Patakit 3000 méteren Kelen fölényesen verte Patakit 3000 méteren
Már jóval 10.000 felett van a nézők száma, amikor Hidas Ferenc a...
A NOT is halálra ítélte Imrédyt A NOT is halálra ítélte Imrédyt
A Népbíróságok Országos Tanácsa Bojta Béla elnöklésével ma délelőtt...
Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott
Bilkey Ferenc esperesplébános bevezető szavai után Károlyi József...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98