Dtum
Login with Facebookk
1935 | Március

Németország tiszta helyzetet teremtett

Párizs, március 17.
Lázas diplomáciai munka folyik a francia külügyminisztériumban szombat este hat óra óta, amikor befutott az első híradás arról, hogy a birodalmi kormány elhatározta az általános hadkötelezettség visszaállítását. Laval külügyminiszter titkára nyomban sorra telefonált a külügyminiszter szűkebb munkatársainak és politikai barátainak, akiket a Quay d'Orsay-ra kéretett, hogy tanácskozhassanak a helyzetről.


Órák hosszat folyt a megbeszélés zárt ajtók mögött s amikor végetért, Laval Flandinhoz sietett s egy óra hosszat tanácskozott a francia miniszterelnökkel. A megbeszélések eredménye az a határozat volt, hogy az európai hatalmak fővárosaiban akkreditált francia diplomáciai képviselők nyomban érintkezésbe lépnek az illető ország kormányával és eszmecserét folytatnak a német kormány határozatának várható követelményeiről. Az erről szóló utasítást még az este telefonon közölték valamennyi francia követtel.


Francia politikai körökben úgy ítélik meg a helyzetet, hogy a német elhatározás következményeképpen Franciaország, Olaszország és Anglia kormánya a néhány héttel ezelőtt létrejött római és londoni egyezmény alapján közvetlen eszmecserét kezd egymással, még pedig egyelőre diplomáciai úton. Más lépést e pillanatban nem várnak s mértékadó politikai körökben hangsúlyozzák, hogy a német határozat nem érte meglepetésszerűen a francia politikát, mert Hitler elhatározására néhány hét óta már számítottak Ugy vélik, hogy a német elhatározás hozzájárulhat a helyzet és a problémák tisztázásához és leegyszerűsítéséhez.


Ez az álláspont, amely a francia politikának azt a törekvését fejezi ki, hogy a „német bomba” lecsapását közvetlenül nyomon követő zavar és idegesség helyére most már nyugodtabb és fölényesebb megítélés lépjen, megnyilvánul a vasárnapi sajtó kommentárjaiban is.


A vasárnapi párizsi ujságok nem várnak ugyan drámai diplomáciai akciókat a német elhatározás nyomán, de igen éles hangon kommentálják Németország lépését.


Aránylag mérsékelt hangon ír a Matin, amely csupán annyit állapít meg, hogy Németország szombaton döntő és hosszú idő óta előkészített csapást mért a versaillesi szerződésre s szabadulni igyekszik egy diktátumtól, amely ellen egyébként a világháború óta valamennyi német kormány lázadozott.

Berlin ünnepel

Párizs, március 17.
Berlinből jelenti a Havas Iroda: A német fővárosban ma nagy tömegfelvonulás volt. Hitler kancellár előtt elvonultak az új birodalmi véderő alakulatai. A Vezér, a birodalmi véderő 50 tábornoka és a volt trónörökös jelenlétében tartott szemlét a csapatok felett. Hatalmas tömegek nézték végig a birodalmi véderő felvonulását és a lakosság nagy lelkesedéssel ünnepelte a vezért és az új birodalmi véderőt.

Óriási megdöbbenés Londonban, egész vasárnap együtt ült a minisztertanács
London, március 17.
Vasárnap olyan esemény történt az angol fővárosban, amelyre csak nagyon ritkán volt példa. A vasárnapi munkaszünet mindenre és mindenkire kiterjedő törvényét megszegve, összeült a minisztertanács, hogy arról a világszenzációról tárgyaljon, amellyel Németország meglepte az európai kormányokat és népeket.


Az általános védkötelezettség visszaállítása Angliában még nagyobb hatást váltott ki, mint a közvetlenül érdekelt Franciaországban. Az angol minisztertanácsról rövid hivatalos jelentést adtak közzé, amely a következőket mondja:
„A kormány tagjai vasárnap minisztertanácsra ültek össze, hogy megvitassák azt az új helyzetet, amelyet a német kormány vasárnapi elhatározása teremtett. Valószínűleg holnap is tartanak rendkívüli minisztertanácsot.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Laval Flandin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Két hónapig tart a népbiztosok pöre Két hónapig tart a népbiztosok pöre
Egy héttel ezelőtt kezdődött a fogvalevő tiz népbiztos bünügyének...
Csak fél percig tartott a Phöbus pünkösdi királysága Csak fél percig tartott a Phöbus pünkösdi királysága
Hungária – Phöbus 6:2 (1:1) A mérkőzés előtt az öltözőben a...
Megmérgezett százados Megmérgezett százados
Az a titokzatos merénylet, melyet – lapunk zártáig – egy...
Világszenzáció az új amerikai harisnya-fonal Világszenzáció az új amerikai harisnya-fonal
A női harisnya gyártása terén az Egyesült Államokban forradalmi...
A Szemző-Léderer párbaj sebesülés nélkül végződött A Szemző-Léderer párbaj sebesülés nélkül végződött
Az olvasók előtt még emlékezetes az az affér, mely Bécsben Szemző...
Bombamerénylet Lenin ellen Bombamerénylet Lenin ellen
A Morgen jelenti Kopenhágából: Moszkvai jelentések szerint Lenin egy...
Pósa Lajos: Dalok Lidikéről Pósa Lajos: Dalok Lidikéről
Soh'se hallgass, Lidikém, a világra! Gyönge virág a boldogság...
Gyilkos fasiszta összeesküvést leplezett le a rendőrség
Május 10-én Budapest valamennyi egyetemét, főiskoláját s az egyetemet...
Olaszország meg nem támadási szerződést köt Jugoszláviával Olaszország meg nem támadási szerződést köt Jugoszláviával
Politikai körökben komoly formában tárgyalják a párizsi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98