Dtum
Login with Facebookk
1935 | Március

Venizelosz a görög forradalom élére állt

Athén, március 3.
Vasárnap reggel a Caldaris-kormány elrendelte a hadsereg és a tengerészet részleges mozgósítását, ami arra mutat, hogy a venizelista forradalmat még korántsem verték le.


Az uccákon megjelent falragaszok egyelőre csupán az 1932/33. évi korosztályokat hívják be és a mozgósítás nagy izgalmat keltő tényét azzal a hivatalos magyarázattal enyhítik, hogy ez csupán óvatossági rendszabály. Ezzel szemben tény az, hogy negyvennyolc órával a katonai forradalom kitörései után a helyzet még mindig áttekinthetetlen és zavaros.


A szárazföldön a kormány tényleg ura a helyzetnek, de Kréta a forradalmárok hatalmában van. Venizelosz volt miniszterelnök, aki most már nyiltan a felkelők pártjára állt, a szigeten tartózkodik.


Távirati és telefonösszeköttetés nincsen Krétával, s a kormány sem cáfolja azokat a híreket, hogy a sziget a felkelők kezén van, sőt beismeri, hogy az ott állomásozó csapatok egy része a felkelőkhöz pártolt. Még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy Venizelosz lakásán házkutatást tartottak és a rendőrség sok terhelő iratot, fegyvereket, gránátokat és kétezer töltényt foglalt le.


A kormány most már világosan látja, hogy Venizelosz a forradalom élére állt és ezért az ő személyé tovább nem kíméli. Vasárnap este kiáltvány jelent meg, amely Athén és egész Görögországot mélységesen megdöbbenti. A Caldaris miniszterelnök által és a kormány minden tagjától aláirt kiáltvány a görög politikai élet hetvenegy esztendős európai tekintélynek örvendező vezérét nyíltan megvádolja azzal, hogy ő szította a forradalmat, ezért Venizelosz személyét törvényen kívül állónak jelenti ki és mindenkit feljogosít, hogy vele büntetlenül végezhessen.


Ezzel a kiáltvánnyal egyidejűleg az a hír terjedt el, hogy a forradalom fellángolt Macedoniában is és lázadó csapotok birtokukba vették Drama és Dedeagacs városokat. E pillanatban még ellenőrizhetetlen hírek arról szólnak, hogy az egész tengeri haderő a forradalom oldalára állt és a fellázadt hadihajók Athén és a főváros kikötője, Pireusz ellen vonulnak.


Ha ez igaz, akkor a polgárháború borzalmas méreteket fog ölteni és nyílt kérdés, hogy ki győz. Venizelosz vagy a Caldaris-kormány, amellyel a legtekintélyesebb politikusok állanak szemben, közöttük Conduriotis, volt köztársasági elnök fia, a forradalmárok egyik vezére is. A válságos órákat még súlyosabbá teszi, hogy Maximos külügyminiszter, aki hetek óta Párizsban tartózkodik, táviratilag bejelentette lemondását.


Ez a lemondás nagy veszteséget jelent a Caldaris-kormányra. A miniszterelnök maga vette át a külügyi tárcát és ugyanakkor Dusmanis tábornagyot tengerészeti miniszterré. Metaxast, a Függetlenségi Párt egyik vezérét tárcanélküli miniszterré nevezték ki.


Nagyon is kétséges, hogy a kormányválság által gyengített Caldaris-kormánynak lesz-e még ideje ahhoz, hogy a lázadókat hadbíróság elé állítsa, vagy pedig a lázadók fognak felette ítélkezni.

Párizs, március 3.
Maximos, a lemondott görög külügyminisztert mélyen megrendítették az Athénből érkező jelentések. - Nem tudom megérteni - mondotta a Temps munkatársának -, hogyan lehetséges, hogy józan férfiak, akiket államférfiaknak ismerünk, lázadást kezdeményezzenek és az országot polgárháborúba taszítsák.


A görög belpolitikai helyzet tényleg a végsőkig kiéleződött, de más eszközökkel kellett volna megoldani. A külügyminiszter, amidőn lemondásának okát kérdezte az ujságíró, lelki megrendülésére és gyenge egészségügyi állapotára hivatkozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Venizelosz Plasztirasz tábornok, a forradalom másik vezetője Condylis hadügyminiszter Ez a fénykép a lázadók egyik hadihajójáról készült A kormánycsapatok tüzérsége felkészülten várt Athén körül, de harcra nem került sor, mert a felkelést leverték
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy öngyilkosjelöltön egymásután ment keresztül egy taxi és egy magánautó, amelynek nincs gazdája Egy öngyilkosjelöltön egymásután ment keresztül egy taxi és egy...
Vasárnapra virradó éjszaka a Kerepesi-uton öngyilkossági szándékból...
Kazánrobbanás a petroleum-gyárban Kazánrobbanás a petroleum-gyárban
A Budapesti Ásványolajgyár-Részvénytársaság ferenczvárosi hatalmas...
Schöpflin Aladár Kaffka Margitról Schöpflin Aladár Kaffka Margitról
Csaknem egyidejűleg két kis könyv jelent meg Kaffka Margitról Mind a...
Orosz kém letartóztatása Budapesten Orosz kém letartóztatása Budapesten
A rendőrség kinyomozott mostanában egy veszedelmes kémet, aki egy év...
A győri ünnep A győri ünnep
Révai Miklós 1797-ben azért távozott Győrről, mert egy részeg városi...
Nagyvárad, Arad és Szatmár a megszállás ellen Nagyvárad, Arad és Szatmár a megszállás ellen
Vasárnap délelőtt 11 órakor az Ujvárosháza dísztermében a Szamos és a...
Tárczay Felicides bűnlajstroma Tárczay Felicides bűnlajstroma
A politikai rendőrségen ma fejezték be Tárczay Felicides Román...
Az orosz helyzet érzelmi hatása a magyar politikára
A béke is, mely pártkülönbség legforróbb óhaja a honatyáknak, szóba...
Nemzeti munka a magyar földön Nemzeti munka a magyar földön
A budapesti városliget hatalmas kiállitási csarnokában e héten...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98