Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Lázas izgalom Szegeden: új aknatámadás a paprika ellen!

Szeged, április 19.

Vasárnap lázas sürgés-forgás volt a szegedi paprikatermelők és paprikakereskedők világában.
Valósággal forrongó volt a hangulat! Néhány héttel ezelőtt terjedt el a híre, hogy a Hangya monopóliumot akar szerezni a paprika értékesítésére. A hír váratlanul érte az érdekeltségeket, mert alig multak még el az izgalmak, amelyek a korábbi próbálkozások nyomán keletkeztek.

A paprika esztendők óta izgatja bizonyos körök képzeletét.
A tervezetek egész sora készült el és került a kormány elé. Valamennyinek az volt a célja, hogy a paprikaértékesítés rendjét, amely a természetes forgalomban alakult ki a szabad verseny keretei között, felborítsa és illetéktelenül beékelődő társaságok, vagy alakulatok számára biztosítson tekintélyes kereseti lehetőséget, busás hasznot. Elsősorban maguk a termelők szálltak síkra e tervek ellen!

A Hangya, amelynek próbálkozása a sertéskivitel monopolizálására
az érdekelt kisiparosok ellenállásán nem régen szenvedett majdnem teljes hajótörést, most új üzleti lehetőségek után nézett és a paprika központosított értékesítésére tett javaslatot a földművelésügyi minisztériumnak. Csudálatosképpen, a Hangya javaslatának is azok voltak a szorgalmazói, akik a megbuktatott szövetkezeti tervet pártfogolták, köztük elsősorban Ráday Gyula és Ujhelyi Sándor miniszteri tanácsosok.

A terv lényege az volt,
hogy a Hangya kizárólagossági jogot kapna a paprikaértékesítésre, ezért kötelezettséget vállalna arra, hogy évente 350 vagón paprikát vesz át a kikészítőktől 1.40 pengős kilónkénti áron. Ezt a paprikát a Hangya 2.80 pengőért adná tovább a nagykereskedőknek, akiktől 3.15 pengős áron jutna tovább a paprika a kiskereskedőkhöz, a fogyasztóhoz pedig már 3.75 pengős áron jutna.

A terv óriási felzúdulást keltett
úgy a szegedi, mint a kalocsai érdekeltségek körében. A Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara terjedelmes emlékiratot küldött a földművelésügyi miniszterhez és a legélesebben tiltakozott a Hangya monopóliuma ellen, kimutatva, hogy ez még jobban megnehezítené a paprikakivitelt, mert hiszen a Hangya fölösleges bekapcsolódása tetemesen növelné az adminisztrációs költségeket.

Az érdekeltségek mind a mai napig nem kapták meg
a Hangya-tervet, így hivatalosan nem is foglalkozhattak vele. Már-már azt hitték, hogy a Hangya lemondott szándékairól, amikor elterjedt a híre, hogy a kulisszák mögött lázasan folynak tovább az előkészületek. Bizalmas jellegű megbeszéléseket tartanak, amelyeken csak a benfentesek vehetnek részt, de az érdekeltségek képviselői nem.

Legutóbb a földművelésügyi minisztériumban volt
ilyen titkos megbeszélés, amelyen a szegedi érdekeltséget – nem tudni, milyen jogon? – a minisztérium szegedi kirendeltségének vezetője, Obermayer Ernő királyi fővegyész képviselte. A kalocsai érdekeltségek valamilyen módon részt vehettek ezen a megbeszélésen és meghiúsították a nagy gonddal összeállított csatatervet. A kalocsaiak és az illetékesek között éles vita keletkezett, de Kalocsa kitartott és ezzel visszavonulásra kényszerítette a Hangya-terv elfogadása mellett agitáló Ráday miniszteri tanácsost is.

A Szeged képviseletében nyilatkozó fővegyész
azonban fentartás nélkül elfogadta a tervezetet. Máig sem sikerült megállapítani, hogy kitől kapott erre felhatalmazást. Mert a szegedi érdekeltségek nem tudnak arról, hogy milyen jogcímen „képviselte” őket Obermayer Ernő azon a bizalmas értekezleten. Úgy a termelők és a kikészítők, mint a kereskedők egyöntetűen hangoztatják, hogy hallani sem akarnak a paprikaforgalom megkötéséről, nem hajlandók nagynehezen kiharcolt eredményeiket átengedni a Hangyának csak azért, hogy néhányan zsírosan jövedelmező álláshoz jussanak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopólium
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumokról többféle értelemben beszélhetünk.


Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre.


A kereskedelemben kiváltságos piaci helyzetet teremtő kivételes jogot jelent valamilyen áru kizárólagos forgalmazására. Kivételes jog lehet egyes térségek kereskedelmének kizárólagos joga is, erre a történelemben a legismertebb I. Erzsébet királynő adománya az angol Kelet-indiai Társaság számára 1600-ban.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A régi Pest életéből - Jókai fölolvasása A régi Pest életéből - Jókai fölolvasása
Az "Auróra" irodalompártoló kör estélyt rendezett e hó 17-ikén, mely...
A naptár, az egyiptomi naptár A naptár, az egyiptomi naptár
A hét ősrégi intézmény. Eredetét itt nem kutathatjuk. Nagy...
Véget ért a bajnoki évad Véget ért a bajnoki évad
A csepeliek mutatták az évadban a legegyöntetűbb játékot és az adott...
Heves küzdelemben győzte le a magyar válogatott az íreket Heves küzdelemben győzte le a magyar válogatott az íreket
Nagy érdeklődés kísérte az ír fővárosban Magyarország és Írország...
Drót nélküli táviró-állomás Fiuméban Drót nélküli táviró-állomás Fiuméban
Nagyon érdekes kisérletekhez lát Fiuméban a kereskedelmi mimiszterium...
A kísértethajó 1. rész A kísértethajó 1. rész
Nagy eseménye van a mennyek társadalmának. Nelson admirális...
Megindult a végső harc az ökölvivő csapatbajnoki címért Megindult a végső harc az ökölvivő csapatbajnoki címért
Budapest téli sportéletének immár negyedik hete legnagyobb eseménye...
Kiskúnfélegyházán megnyílt az első női középfokú gazdasági iskola Kiskúnfélegyházán megnyílt az első női középfokú gazdasági...
Kiskúnfélegyházán az elmult héten nyitották meg a néhai Fazekas...
Az éjszaki sark Az éjszaki sark
Sejtelmes csodás világa az éjszaki sarkvidéknek mind jobban vonzza az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98