Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Kígyóméreg, mint fájdalomcsillapító, a kobraméreg

Uj szérum a morfium helyett - Eredményes kísérletezések a párizsi Pasteur-intézetben - Kobratelep Indiában - Ádám Lajos sebésztanár az új szérumról

Az orvostudományok frontján - klinikákon, laboratóriumokban - a kultúrvilág minden részén évek hosszú sora óta lankadatlanul folyik az a kutató munka, amelynek célja: megajándékozni az emberiséget, azzal a csodaszerrel, amely meggyógyítja korunk egyik legszörnyűbb és egyre nagyobb mértékben terjedő betegségét, a rákot.

E kutató, kísérletező munkáról a nagynyilvánosság természetesen vajmi keveset tud és ha néha, itt is, ott is, fölbukkan a hír, amely a rák gyógyítási szerének fölfedezéséről számol be - az a csend, amely az ilyenfajta hírek után szokott következni, a nagyközönség szempontjából, csak megerősíti azt a látszatot, amely szerint a rákbetegség gyógyítása terén a kutató tudósok és a kísérletező orvosprofesszorok munkája évek óta stagnál. Holott e föltevésnek éppen az ellenkezője igaz.

Mert talán az emberiségnek másik két legveszedelmesebb ellensége, a vérbaj és a tuberkulózis teljes legyőzése óta a rák az egyetlen betegség, amelynek kiirtására jóformán a tudósok és orvosok egész nemzetközi frontja megmozdult és szerteszét a nagyvilágban, a laboratóriumok hűvös csendjében, fehér klinikai szobákban, nappal és éjszaka, száz és száz kiváló elme fárad, gyötri és kínozza magát, hogy fölfedezze azt a gyógyító balzsamot, amely emberek millióit szabadítaná meg az egyik legszörnyűbb és legfájdalmasabb betegségtől.

És ugyanakkor,amikor a kutató elmék - a rák teljes legyőzésén fáradoznak - ezzel párhuzamosan folyik olyan szérumoknak az előállítása is, amelyek a betegséggel járó fájdalmak csökkentésére vagy teljes megszüntetésére szolgálnak. A rák ugyanis, mint tudjuk róla, lassan öl, de a megsemmisülésig tartó hosszú út óriási fájdalmakkal jár és ezek a fájdalmak a legszörnyűbbek hetekkel, hónapokkal a halál előtt.

A fájdalmak csillapítására eddig egyedül a morfiumot használták. A morfium állandó használata azonban morfinistává teszi a beteget, ami gyógyíthatatlan betegség esetén természetesen nem bírna semmiféle jelentőséggel, sokkal nagyobb baj azonban az, hogy az egyre nagyobb dózisban beadott morfiummal szemben a szervezet végül is érzéketlen marad, a fájdalmukra nem hat és ilyen esetekben leírhatatlan szenvedés vár a betegre.

A morfiumnak, mint fájdalomcsillapító szernek más szerrel való helyettesítése, éppen a rákos-megbetegedéseknél, szintén nagymértékben foglalkoztatja az orvostudományt. Különböző kísérletezések már történtek is ezen a téren, de kielégítő eredmények nem mutatkoztak.


Éppen ezért tarthat, főleg orvosi körökben, nagy érdeklődésre számot az a hír, amely egy már alaposan kipróbált, kitűnően bevált, új fájdalomcsillapító szérumról számol be s amelyet éppen a rákbetegeknél használtak.


Az új szérum: az indiai kobra kígyó-méregben levő neuroloxin, illetve az ebből készített preparátum.
Ismeretes, hogy az Indiában és Indo-Kínában élő kobra-kígyó a viperák egyik legveszedelmesebb fajtája. E kígyó harapásától Indiában évente harmincezer ember pusztul el. A kobraméregből egy gram 165 ember elpusztítására elég.


Calmette, az egy évvel ezelőtt meghalt világhírű francia professzor, aki legutóbb a diftéria szérumával ajándékozta meg az emberiséget, fedezte föl a kobraharapás elleni szérumot is és e szérum alkalmazásánál terelődött az Indiát járó orvosok figyelme magára a kobrakígyóméregre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kígyó mérgéből készül a szérum Óriáskígyó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98