Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

Kígyóméreg, mint fájdalomcsillapító, a kobraméreg

Uj szérum a morfium helyett - Eredményes kísérletezések a párizsi Pasteur-intézetben - Kobratelep Indiában - Ádám Lajos sebésztanár az új szérumról

Az orvostudományok frontján - klinikákon, laboratóriumokban - a kultúrvilág minden részén évek hosszú sora óta lankadatlanul folyik az a kutató munka, amelynek célja: megajándékozni az emberiséget, azzal a csodaszerrel, amely meggyógyítja korunk egyik legszörnyűbb és egyre nagyobb mértékben terjedő betegségét, a rákot.

E kutató, kísérletező munkáról a nagynyilvánosság természetesen vajmi keveset tud és ha néha, itt is, ott is, fölbukkan a hír, amely a rák gyógyítási szerének fölfedezéséről számol be - az a csend, amely az ilyenfajta hírek után szokott következni, a nagyközönség szempontjából, csak megerősíti azt a látszatot, amely szerint a rákbetegség gyógyítása terén a kutató tudósok és a kísérletező orvosprofesszorok munkája évek óta stagnál. Holott e föltevésnek éppen az ellenkezője igaz.

Mert talán az emberiségnek másik két legveszedelmesebb ellensége, a vérbaj és a tuberkulózis teljes legyőzése óta a rák az egyetlen betegség, amelynek kiirtására jóformán a tudósok és orvosok egész nemzetközi frontja megmozdult és szerteszét a nagyvilágban, a laboratóriumok hűvös csendjében, fehér klinikai szobákban, nappal és éjszaka, száz és száz kiváló elme fárad, gyötri és kínozza magát, hogy fölfedezze azt a gyógyító balzsamot, amely emberek millióit szabadítaná meg az egyik legszörnyűbb és legfájdalmasabb betegségtől.

És ugyanakkor,amikor a kutató elmék - a rák teljes legyőzésén fáradoznak - ezzel párhuzamosan folyik olyan szérumoknak az előállítása is, amelyek a betegséggel járó fájdalmak csökkentésére vagy teljes megszüntetésére szolgálnak. A rák ugyanis, mint tudjuk róla, lassan öl, de a megsemmisülésig tartó hosszú út óriási fájdalmakkal jár és ezek a fájdalmak a legszörnyűbbek hetekkel, hónapokkal a halál előtt.

A fájdalmak csillapítására eddig egyedül a morfiumot használták. A morfium állandó használata azonban morfinistává teszi a beteget, ami gyógyíthatatlan betegség esetén természetesen nem bírna semmiféle jelentőséggel, sokkal nagyobb baj azonban az, hogy az egyre nagyobb dózisban beadott morfiummal szemben a szervezet végül is érzéketlen marad, a fájdalmukra nem hat és ilyen esetekben leírhatatlan szenvedés vár a betegre.

A morfiumnak, mint fájdalomcsillapító szernek más szerrel való helyettesítése, éppen a rákos-megbetegedéseknél, szintén nagymértékben foglalkoztatja az orvostudományt. Különböző kísérletezések már történtek is ezen a téren, de kielégítő eredmények nem mutatkoztak.


Éppen ezért tarthat, főleg orvosi körökben, nagy érdeklődésre számot az a hír, amely egy már alaposan kipróbált, kitűnően bevált, új fájdalomcsillapító szérumról számol be s amelyet éppen a rákbetegeknél használtak.


Az új szérum: az indiai kobra kígyó-méregben levő neuroloxin, illetve az ebből készített preparátum.
Ismeretes, hogy az Indiában és Indo-Kínában élő kobra-kígyó a viperák egyik legveszedelmesebb fajtája. E kígyó harapásától Indiában évente harmincezer ember pusztul el. A kobraméregből egy gram 165 ember elpusztítására elég.


Calmette, az egy évvel ezelőtt meghalt világhírű francia professzor, aki legutóbb a diftéria szérumával ajándékozta meg az emberiséget, fedezte föl a kobraharapás elleni szérumot is és e szérum alkalmazásánál terelődött az Indiát járó orvosok figyelme magára a kobrakígyóméregre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kígyó mérgéből készül a szérum Óriáskígyó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Scott kapitány özvegye Scott kapitány özvegye
Scottné sorsa valóban megindító. Scott kapitánynak és társainak...
Szent István és Ferencz József Szent István és Ferencz József
Szent István trónján ma egy aggastyán uralkodó: Ferencz József ül....
Magyarország mezei futóbajnoksága. Magyarország mezei futóbajnoksága.
A MASz. mult csütörtökön d.u. rendezte az alagi lóversenypályán és az...
Az osztálysorsjáték huzásának folytatása
A magy. kir. szab. osztálysorsjáték igazgatósága megjelent...
Szálasi sajtófőnöke áldozatnak igyekszik magát feltüntetni
A Népbíróság Tutsek-tanácsa ma folytatta Fiala Ferenc bűnügyének...
Fáj a foga a vizilónak Fáj a foga a vizilónak
Nagy eset, mikor valamelyik állatkertben megfájdul a foga az...
Lefokozott tisztek Lefokozott tisztek
Mostanában több tiszt is vétett a törvény ellen, amely miatt...
Magyarország véradója Magyarország véradója
Magyarország az újoncállításnak közel felét adta, miközben a...
Ferencváros – WAC 3:1 (2:0) Ferencváros – WAC 3:1 (2:0)
Az elmaradt magyar-olasz mérkőzés kárpótlásul szánta a Ferencváros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98