Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Napfogyatkozás 1936 júniusában

Június 19-én hajnalban feltűnően sok koránkelő ember leple el a főváros és a környék uccáit. Látni akarták a Napot. Ezen a hajnalban ugyanis nem mindennapi, ritka esemény történt a Nappal: Napfogyatkozás volt.

Háromnegyed négy után egy perccel még szabályosan folyt a napfelkelte, éltető központi csillagunk izzón, lángvörösen kúszott mind feljebb az égboltozaton. De csakhamar vékony fekete sáv jelent meg a bíborszínű Naptányéron. A sáv növekedett s akik nézték, nagyon elcsodálkoztak: a Nap, minden élet és világosság forrása, elfeketedett, elfogyott, mintha csak valami ismeretlen, világűrbéli szörnyeteg elnyelné!

Öt óra után öt perccel a Napkorongnak már 78 százalékát oltotta ki a rejtélyes sötét hatalom: a tűző forróság, amely a kánikulai időben már kora reggel érezhető volt, elhűvösödött, a lombokat és a pázsitot szürke árnyék fedte el.

De a fogyatkozás nem terjedt tovább. Megállapodott. A sugárzó korong lassan újra megnövekedett, hat órára pedig megint teljes nagyságában és szépségében tündökölt az égboltozaton.

Mi történik hát tulajdonképpen akkor, amikor a Nap látszólag elfogy az égen? A napfogyatkozás tulajdonképpen semmi egyéb, mint egy idilli, világűrbéli randevú. A Nap titkos szerelmi találkája a Holddal. A légyott alatt a Hold egy időre eltakarja „szerelmesét” a földlakók kíváncsi szeme elől. Ez az egész.

Kel dolgot kell csak eszünkbe idéznünk és mingyárt könnyebben megértjük a tényállást. Az egyik az, hogy minden tárgy, amely maga nem világít, árnyékot vet, ha fénysugarak útjába kerül. Tessék kipróbálni! Elővenni egy almát, egy labdát, vagy tetszés szerinti más gömbalakú tárgyat és egy kis villamos lámpával szemben, a fal közelébe helyezni.

A falon azonnal megjelenik a labda kerek árnyéka. Fal helyett elővehetünk egy glóbuszt is, hogy élethűbb legyen a kísérlet. Akkor a villamos lámpa a Nap, a labda a Hold és a glóbusz a Föld. Láthatjuk, hogyha a labdát kellő közelségbe hozzuk a glóbuszhoz, elfogja a villanylámpa sugárzó fényét és fekete árnyékfoltot ejt a glóbusz felületére. Ha ezen a pléhból és papirosból való miniatűr földgömbön apró, liliputi élőlények tartózkodnának, most meglepődve kiáltanának fel: napfogyatkozás!

A másik dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy megérthessük a napfogyatkozás lényegét, az, hogy a Föld kering a Nap körül a világűrben és vonszolja, cipeli magával égi rabszolgáját, a Holdat. Eközben maga a Hold is állhatatosan kering a Föld körül. Már most előfordul, hogy a Hold keringése közben véletlenül éppen a Föld és a Nap közé, pontosan a naptányér elé csúszik. Ez csak újholdkor eshetik meg. Minthogy a Hold maga nem világít (ragyogó fényét csak a Naptól kapja kölcsön), tehát éppen úgy, mint előbbi kísérletünkben a labda, elfog egy részt a Nap fényáradatából a földlakók szeme elől, azaz árnyékot vet a földgömbre. Ez az árnyék: a napfogyatkozás.

A Hold árnyéka hatalmas kúp alakjában vetődik a világűrbe. Ha a Hold nagyon közel, a Nap pedig távol van tőlünk, akkor a Hold és a Nap korongja egyforma nagynak látszik, az árnyékkúp csúcsa leér a Föld felületére s a Napot látszólag teljesen eltakarja. Ilyenkor teljes napfogyatkozásban van részünk. Ez az árnyék azonban csak keskeny sávban borítja a Földet, ennélfogva csak azok látják maguk felett teljesen elsötétülni a Napot, akik ezen a sávon laknak.

A többiek számára a Hold csak részben fedi el a Napkorongot, a fogyatkozás tehát csak részleges, vagy pedig egyáltalán nem fedi el és semmiféle fogyatkozás nem észlelhető. Jól megfigyelhetjük ugyanezt a jelenséget a kis glóbuszon is. Hasztalan tartjuk eléje a labdát, felületének csak egy része árnyékolódik el tőle; attól oldalvást csupán félárnyék uralkodik, mert a Napot helyettesítő villanylámpa sugarai már eljutnak a labda széle mögül a glóbuszra.

Előfordul azonban az is, hogy a Nap kerül közelebb hozzánk, a Hold viszont eltávolodik tőlünk. A Hold tányérja ilyenkor látszólag megkisebbedik, a Napé pedig megduzzad. A Hold árnyékkúpja most nem ér el egészen hozzánk, hanem már a világűrben végződik, a Föld előtt. Az eredmény az, hogy a kis Holdtányér a nagy Napkorongnak csak középső részét takarja be s egy többé-kevésbé szélső gyűrűalakú csíkot szabadon hagy belőle. Most tehát gyűrűs fogyatkozást látunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Napfogyatkozás Teljes napfogyatkozás esetén messzire jutott a szikratáviró adása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A francia összeomlás után Páris legelőkelőbb negyedének, a Fauborg St. Germain-nek rendőr prefektusa került a francia főváros rendőrség élére A francia összeomlás után Páris legelőkelőbb negyedének, a Fauborg...
Az új párisi rendőrfőkapitány személye főleg azért érdekes, mert mint...
Kis gazda rovat
Lúdhizlalás, vagyis tömés többféle van. Nevezetesen a késő őszi...
Wlassics Gyula báró kijelenti Wlassics Gyula báró kijelenti
A felsőház eddig még csak két érdemleges ülést tartott, de a...
Horváth Ignác szabadsághős Horváth Ignác szabadsághős
Horváth Ignác szabadsághős, akit századik születésnapján a napokban...
Egy öngyilkosjelöltön egymásután ment keresztül egy taxi és egy magánautó, amelynek nincs gazdája Egy öngyilkosjelöltön egymásután ment keresztül egy taxi és egy...
Vasárnapra virradó éjszaka a Kerepesi-uton öngyilkossági szándékból...
A jász-kunok pöre a Habsburgok ellen A jász-kunok pöre a Habsburgok ellen
A Jászság, Nagykunság és a Kiskunság lakossága érdekes közjogi pert...
Hungária – Lazio 1:1 Hungária – Lazio 1:1
Vasárnap délutánra az agyforraló kánikula felengedett és enyhítő...
A mozgóposta A mozgóposta
A budapesti pályaudvarokról mindennap közel száz vasúti kocsi indul...
Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol szövet Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol...
A hivatalos lap vasárnapi számában hosszu kormányrendelet jelent meg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98