Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Rádióamatőrök a fronton

Félesztendeje tart a harc az abesszin rabszolgakereskedők ellen s az olasz hadak csodálatos hősiességgel és leleményességgel oldják meg a legnehezebb feladatokat Afrika irdatlan terepein. Az óramű pontosságával hajtják végre a harcmozdulatokat s ebben felbecsülhetetlen szolgálatukra van egy olasz zseninek.

Marconinak találmánya, a rádió. A modern harcászat idegrendszere lett a rádió, ami nélkül béna lenne a legjobban képzett hadsereg is. Alig egy évtized fejlődése után tökéletes műszerré változott az elektromos parancstovábbító és hírszolgáltató rádió. S a miniatűr adó- és vevőállomások előtt ott ülnek az ifjú rádiósok, akik nem is olyan régen még amatőr alapon fürkészték az éter titkait s éjjelenként lázban égve keresték magukkészítette gépjeikkel az összeköttetést messze világrészekben dolgozó amatőr társaikkal.

Kiderült, hogy a rádióamatőr nemcsak a tudomány katonája volt, amikor kedvtelésből tanulta meg a rádiókészítés és később az adóállomás kezelésének titkait, hanem egyúttal fontos szerepet játszott a nemzeti célok szolgálatában is. Az érdekes fényképek egész serege érkezik a szerkesztőségbe az abesszin front látnivalóiról, közülök itt mutatunk be egyet, amely egy harctéri rádióállomásról készült - munka közben.

Edzett fiatal olasz rádiós tiszt ül a gép előtt és fején ott a hallgató, amit a hangszórók fejlődése miatt az itthoni rádiósok már régen a lomtárba tettek. A hírszolgálat területén azonban használhatatlan lenne a hangszóró, de mindennél becsesebb a fejhallgató, amely a legcsekélyebb elektromos jelet is tisztán továbbítja. Érdekes, hogy az adógép maga milyen kis térfogatú. Ennél sokkal több helyet foglal el a telep, amely az áramot szolgáltatja.

Az egyik sátortartó rúd szolgál egyúttal antenna árbocként. - Egyetlen kapcsolással a gép adóállomásból nagyérzékenységű vevőgéppé válik, sőt szükség esetén mindkét feladatot egy-időben végzi el. Felszerelték ezeket a könnyen hordozható tábori rádiókat arra az esetre is, ha netán elromlanak a telepek, vagy az utánpótlás késne.

Lábbal hajtható kis generátorok fejlesztik az áramot ilyenkor. Kerékpárszerű szerkezet ez és nem ad a mozgatójának több munkát, mintha lassú tempóban kerékpározna az országúton. Két ember minden fáradság nélkül felváltott munkával napokig üzemben tarthatja az egész állomást.

A technika szellemesség egész sora avatja ezeket a kis állomásokat a modern harcászat boszorkány eszközévé. Olyan szolgálatokat tett már eddig is az igénytelen gép, amelyet sem emberéletben, sem vagyonban felmérni nem lehet. Külön dicsérete a rádióamatőröknek azután az, hogy a legfontosabb segédeszköz az ő tudományukkal szolgálja a nagy célt.

A sokszor lemosolygott otthoni rádiókészítés most tette a legnagyobb vizsgát, amikor kiderült, hogy diploma nélkül is a „mérnökök” egész légiója áll rendelkezésére az olasz hadseregnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Abesszín harci rádió Adó-vevő állomás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Bethlen István a királyságról Gróf Bethlen István a királyságról
Bethlen István gróf az utóbbi időben jelentékeny mértékben...
Flották és hadihajók 2.rész Flották és hadihajók 2.rész
A buvárhajó: a víz alatt is közlekedő hadihajó. A tengeralattjárók a...
A klasszika filológia jövője A klasszika filológia jövője
A Magyar Tud. Akadémia február 20-iki ülésén melyet dr. Heinrich...
Rejtélyes robbantószer
A máramarosszigeti rendőrség egyik közelebbi éjjel Pável Mihály...
Meglepetések Meglepetések
Egy földbirtokosnak künt a szőlőhegyekben egy elég kényelmesen...
Greco
A Szépművészeti Muzeumnak spanyol termében egy jelentéktelen, sőt...
Halmay kint marad Amerikában Halmay kint marad Amerikában
Halmay kint marad Amerikában. Sportkörökben erősen jár az a hír, hogy...
Thomas Mann új könyve Thomas Mann új könyve
Évek óta növekvő fáradságot érzek az új olvasmányokkal szemben....
Kereskedelmünk Romániával Kereskedelmünk Romániával
Romániával való kereskedelmi forgalmunk megitélésére csakis a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98