Dtum
Login with Facebookk
1936 | December

Tíz év óta a legkisebb a munkanélküliség ma Magyarországon

A Magyar Gazdaságkutató Intézet holnap megjelenő negyedévi helyzetjelentése érdekes és örvendetes adatokat tartalmaz arra nézve, hogy a gazdasági válság okozta súlyos munkanélküliség Magyarországon majdnem teljesen megszűnt, a munkanélküliek száma tíz év óta a legalacsonyabbra süllyedt és tíz év óta a kézmű- és gyáriparban foglalkoztatott munkások száma sohasem volt olyan magas, mint ez év őszén.

A gazdasági válság kitörése előtt
a szociáldemokrata és keresztényszocialista szakszervezetek által kimutatott munkanélküliek száma 1927 decemberében volt a legalacsonyabb, 14.363. Ez a szám a válság tetőpontján, 1931 végén, több mint a duplájára, 32.600 fölé emelkedett és csak 1933 folyamán kezdett fokozatosan csökkenni, úgyhogy ez év júliusában 15.206 volt a munkanélküli szervezeti munkások száma, augusztusban 14.427-re, szeptemberben pedig 13.579-re csökkent ez a szám. A tagok létszámának százalékában kifejezve pedig a legmagasabb 27.3 százalékról ez év szeptemberében 11.5 százalékra csökkent.

Megnyugtató és örvendetes,
hogy a munkanélküliek száma, legalább is az ipari munkások körében, alacsonyabb ma, mint volt bármikor 1925 óta. Ezek a számok, sajnos, nem mutatják a mezőgazdasági munkásság foglalkoztatásának arányát és ezért elengedhetetlenül szükséges volna, ha az értelmiségi középosztály életviszonyainak most folyamatban levő statisztikai felvétele után, a kormány a jövő évre a mezőgazdasági munkásság foglalkoztatási viszonyainak statisztikai felvételét elrendelné és keresztülvinné.

Az ipari konjunktúra erős emelkedéséről tanuskodik
egyébként az iparban foglalkoztatott munkások számának fokozatos emelkedése is. A magyar gyáriparban és kézműiparban foglalkoztatott munkások száma 1927-ben kerek számban 687.000 volt. Ez a szám a válság kitörése után hullámzatos vonalban változott, amennyiben előbb lecsökkent 423.212-re 1932 elején, ez év folyamán újból körülbelül 40.000-rel emelkedett, 1933 elején érte el a mélypontját, 408.600-et és azóta fokozatosan emelkedett.

Az ipari munkásság létszáma
ez év júniusában 596.862 volt, júliusban 592.000-re csökkent, augusztusra 614.000-et ért el és szeptemberben 618.000-et tett ki, amely magasabb, mint a válság kitörése óta, 1929 decembere óta valaha volt. A munkásság létszámának emelkedése egymagában még nem mutatja a magyar ipar termelőképességének rendkívüli fokozódását, mert hiszen az elmult tíz év alatt végrehajtott racionalizálások, új gépek beállítása, új gyártási eljárások bevezetése révén a magyar ipar ma ugyanazzal a munkáslétszámmal sokkal nagyobb termelési eredményeket ér el, mint tíz év előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Franciaország népe a békére szavazott vasárnap Franciaország népe a békére szavazott vasárnap
Történelmi jelentőségű képviselőválasztás folyt le vasárnap...
Magyar vezényszó és népoktatás Magyar vezényszó és népoktatás
Ez alkalommal szóba került a magyar vezényszó ügye is. - Mit akarnak...
Szokatlanul sok diák bukott meg, mert szokatlanul sok diák érdemelte meg a bukást Szokatlanul sok diák bukott meg, mert szokatlanul sok diák érdemelte...
Feltűnést keltett az érettségi vizsgálatokról szóló jelentések között...
A vizmüvek A vizmüvek
A mai háboru a technika háboruja s bármilyen haditény sikerét...
Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a...
Az Erzsébetvárosi Kör elleni pokolgépes merénylet aktáit vasárnap...
Primo di Rivera a nemzetgyülés elé terjesztette az alkotmányreformot Primo di Rivera a nemzetgyülés elé terjesztette az...
Primo di Rivera tábornok a nemzetgyülés szombati ülésén terjesztette...
Gránát találta a százados fát Gránát találta a százados fát
Gránát találta a százados fát s derékban ketté törte. A vastag törzs...
Abdul Hamid büne Abdul Hamid büne
II. Abdul Hamid exszultán büntényeinek sorozata oly hosszu, hogy...
Irodalom és művészet. - Irók és költők Irodalom és művészet. - Irók és költők
Azt hisszük, a Kisfaludy-társaság már nagyon régen nem fogott olyan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98