Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Glücksmann-Bobeczki Paulov, a szélhámos ál-hittérítő

Glücksmann-Bobeczki Paulov, a szélhámos ál-hittérítő, halállal fenyegette meg a budapesti norvég misszió papját

Vasárnap délelőtt letartóztatták Glücksmann Jakabot, aki időnként Bobesszki Ljubomir, majd Paulov néven szerepelt, norvég hittérítő volt és néhány nappal ezelőtt azzal fenyegette Johnson Gisle norvég missziós papot, hogy meggyilkolja, ha nem ad neki végkielégítést.

A Gyarmati ucca 4.alatt van a Budapesti protestáns norvég misszió, amelynek vezetője, Gisle tiszteletes, előzőleg a Balkánon tevékenykedett. Bulgáriában jelentkezett nála a harmincesztendős Glűcksmann és azt mondta: azelőtt izraelita vallású volt, de már régen protestáns és szeretne önzetlenül a norvég misszió szolgálatába szegődni.

A hittérítő lelkész nagy összegeket adott át neki időnként, hogy azok segítségével folytathassa bolgár falvakban hittérítőmunkáját. De Glücksmann ezenkívül Bobeszki Ljubomir álnév alatt cikkeket is írt norvég újságokban.

Mikor Gisle Budapestre került, jelentkezett egy Paulov nevű állítólagos bolgár, akiben
csodálkozva ismerte fel régi hittérítőjét, Glücksmann Jakabot.
Glücksmann elhitette a norvég pappal, hogy a Paulov álnevet azért használta, mert a vakbuzgó ortodox bolgárok nyomon követik és meg akarják gyilkolni.

Gisle ismét szolgálatába fogadta a buzgó hittérítőt és elhitte fantasztikus meséi, milyen nagy sikerrel térítgeti a zsidó családokat a protestáns hitre! Egy napon nagy szeretetadomány- csomag érkezett Paulov címére a Gyarmat uccai misziós telepre és ezt a csomagot még többször követték hasonlók. Így jött rá a norvég pap, hogy Paulov-Glücksmann-Bobeczki szeretetadományokat, sőt pénzeket is gyűjt, nagyrészt gazdag zsidó családoknál, a misszió szegénygondozása számára, de gondosan titokban tartja ezt a pap előtt.

A pap ekkor szigorúan megtiltotta Glücksmannak a gyűjtést, mire a misszionárius különböző norvég lapokban megtámadta a budapesti missziót. Gisle elbocsátotta Glücksmannt, aki zsarolni kezdte: fenyegető leveleket írt, azt követelve, hogy legalább egy évi fizetését adjon ki neki.

A soknevű zsarolót- akiről megállapították, hogy igen tekintélyes összegeket és természetbeni adományokat szedett össze, hogy azokat a maga céljaira fordítsa! még vasárnap este átkísérték az ügyézség fogházába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98