Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Kánya külügyminiszter tárgyalásai Párizsban a balkáni kérdésről

Párizs, február 2.
Páratlan érdeklődéssel és feszült figyelemmel kiséri az egész világ azokat a diplomáciai tárgyalásokat, amelyek egymásba fonódva, légmentesen lezárt ajtók között folynak.


Azok az államfők, kormányférfiak és diplomaták, akik György király londoni temetésén résztvettek, vasárnap szinte teljes számban Párizsban voltak és szinte megszakítás nélkül tanácskoztak. Belekapcsolódott ezekbe a rendkívül fontos megbeszélésekbe Kánya Kálmán külügyminiszter is, aki gróf Csáky István kabinetfőnök kíséretében vasárnapra virradó éjszaka érkezett ide, egy vonaton Rusdy Arrasz török külügyminiszterrel.


Vasárnap érkezett meg Boris bolgár király és kísérete, valamint Starhemberg herceg, viszont Litvinov orosz külügyi népbiztos már hazautazott Moszkvába. A bolgár király a vonatról leszállva, kezet szorított a mozdonyvezetővel, azután a Grand Hotel Parisienbe hajtatott. A Ritz és a Grand Hotel most a legfelfokozottabb érdeklődés központjában áll, a két király minden lépését a legéberebb figyelemmel kiséri Párizs, Károly román király vasárnap délben nagy diplomáciai reggelit adott a Ritz-hotelben, ezt követte Flandin francia és Titulescu román külügyminiszterek másfélórás tanácskozása a Quai d’Orsayn.


Délután fél hatkor a két külügyminiszter a Ritz szállóba hajtatott és együttes kihallgatáson jelentek meg a román királynál.


Ez a tanácskozás ugyancsak másfél óra hosszat tartott. Beavatott körök tudomása szerint szóba került a dunai kérdés, a Habsburg restauráció és a keleti paktum, de természetesen megbeszélés tárgyát képezte Olaszország egyre idegesebbé váló magatartása is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kánya Kálmán Csáky István II. Károly román király Flandin Titulescu
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98