Dtum
Login with Facebookk
1936 | Január

Néró és a VII. a.

Komlós Aladár regénye - Pantheon

A középiskolai tanár problemáját nem véletlenül hozta divatba a modern lélektan, a klasszikus korszak után, mely hol kómikusan, hol tragikusan, inkább a diák problemájával foglalkozott. Minél finomabban s mélyebben merült a kérdésbe a lélektannak még ma is legtermékenyebb kísérleti- és alkotó-műhelye, a szépirodalom, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy tanító és tanítvány viszonyában egyik felet se lehet és szabad fix pontnak tekinteni, amihez a másikat mérjük: egymás függvényei ők, döntő és végzetes hatással formálják egymás lelkét, jellemét, sorsát.

 

A hozzáférhető értelem és szív számára épp olyan tanulságos és megkapó az a kép, amit egy tanár művészi röntgen-felvétele mutat, mint az, ami a "fejlődő lélek" gyöngédebb és rózsásabb, de nem is olyan átlátszó burkán keresztül tárul elénk - röviden szólva, a gyerekek nem is olyan gyerekek és a felnőttek nem is olyan felnőttek, mintahogy a pedantéria sematizmusa hirdeti. Nagyon helyes és okos dolog, még a pedagógiában is, a művésznek az a régi ösztönszerű szokása, hogy akit tanítani nem tud, azt arra használja fel, hogy tanuljon belőle.

Nem tudom, milyen tanár Komlós Aladár, de regénye után ítélve s az ifjúság érdekében, azt remélem, hogy a tanárt éppúgy megsegíti benne a művész, mintahogy, ezúttal, a művészt segítette meg a tanár. Nagyon érdekes a könyve. A fent körvonalazott problemát feszülten izguló, mondhatnám csiklandós helyzetben állítja élére: nemcsak tanárról és tanítványról van szó, a nehézséget a férfi-nő örök és reménytelen harca bonyolítja. Perényi leányiskolában tanít s talán maga se veszi észre, hogy az öregedő férfi természetes rajongását az ifjúság magában is varázslatos csodájával szemben a nemek különbsége tette számára tragikussá, sőt katasztrofálissá.

 

Szerelmes volt, egy életen át, de nem személybe, hanem az Iskolába, egy Osztályba, mint a kertész, aki nem egy virágszál, hanem az egész virágoskert szépségének áldozza fel életét. Későn eszmélt rá, hogy ő viszont egy hasonlat áldozata lett s a hasonlat sántított: a leányok csak látszatra virágok (a létért való harc mimikrije), valóságban éppolyan ravasz, s ha kell, komisz emberek, mint amilyenekből az egész világ áll, mikor arról van szó, hogy megrabolják egy érzékeny szív illuzióit.

 

Az öregedő tanár megtudja, hogy az Osztály, mely eleddig vak rajongással jutalmazta az ő szerelmét, egyszerűen cserbenhagyja s anélkül, hogy az okok benne megszüntek volna, egy másik tanárral "csalja meg", egyszerűen azért, mert az fiatalabb és elegánsabb. A visszaszerzés keserves kálváriájának kudarca után dühében ellenük fordul, Nérójává lesz egykori szerelmének s természetesen, ő húzza a rövidebbet: öregen és kiábrándultan vonul el a csatatérről, amelynek egyetlen zsákmányaként ez a keserves tanulság maradt meg a számára.

Komlós Aladár igazán épkézláb és élvezetes mesében és keretben mutatja be a léleknek ezt a finom és különleges drámáját. Nincs hiányérzésünk, azzal a jóleső, harmonikus megnyugvással tesszük le a könyvet, hogy tárgyát kimerítette. Ábrázolása sokszor a legnemesebb orosz írók művészetére emlékeztet. Egyetlen aggodalma a kritikus-olvasónak, hogy a különben jól felvázolt mellék-alakok túlságosan világos és tudatos elemzésben látják a hős problémáját, nem bíznak meg az olvasóban, mert a szerző, szerénységében, nem bízik meseszövésének láttató erejében.

S hogy udvarias gáncssal fejezzük be: néhány fölöslegesen magyartalan kifejezést áthúztam volna.

 

Karinthy Frigyes

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Állatok, mint orvosok
Általánosan ismert tény, hogy az állatok legtöbbjének igen fejlett...
Felhívás a 25 éves M. A. C. tagjaihoz Felhívás a 25 éves M. A. C. tagjaihoz
Az ország egyik legtekintélyesebb sportegylete 25 éves jubileuma...
Győzelmes előnyomulásunk Győzelmes előnyomulásunk
Orosz hadszintér: A Kormin-patak mellett erős orosz támadásokat...
A Tőzsdepalotában kezd munkába az Országos Közélelmezési Hivatal A Tőzsdepalotában kezd munkába az Országos Közélelmezési...
A magyar kormány gazdaságpolitikája hónapról hónapra nyomon követte a...
Péter király elfoglalja a trónt Péter király elfoglalja a trónt
Karagyorgyevics Péter elfoglalta Szerbia trónját, ünnepélyesen és...
Az olasz papiros csizmák Az olasz papiros csizmák
Nápolyból még május 2-án 50,000 pár katonacsizmát küldtek Ausztriába....
Néhusztán meséiből Néhusztán meséiből
Cholnoky Viktornak emléke most, egy félévvel halála után is teljes...
A tőke a világpolitikában A tőke a világpolitikában
Albánia, mindig csak Albánia! Ha a magyar, az osztrák, a német, a...
Aszbeszt-pajzs Aszbeszt-pajzs
Az angol gyárakat és nagyobb ipartelepeket mostanában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98