Dtum
Login with Facebookk
1936 | Január

Kozma belügyminiszter programbeszéde Szombathelyen

Szombathely, január 19.
Kozma Miklós belügyminiszter vasárnap délelőtt programbeszédet mondott a szombathelyi kultúrház dísztermében, Csupor István, a NEP helyi elnöke, üdvözlő beszédében a többi között ezeket mondotta:
- Ennek a városnak és ennek a megyének nagy kulúrájú és minden szélsőségtől irtózó népe sohasem szerette a túlzásokat. Bátran merem mondani, hogy a nemzeti egység gondolatát a maga eredetiségében és eszmei tisztaságában sehol nem őrizték meg úgy, mint nálunk.


Kozma belügyminiszter így kezdte programbeszédét:
- A magyar külpolitika vonala egyenes vonal, amelyet az utolsó tizenegy esztendőben megfelelő külpolitikai rugékonysággal minden kormány követeit és tovább fejlesztett. Az európai külpolitika homlokterében ma a nagy olasz nemzetnek, barátunknak, Abesszíniával való konfliktusa áll. A kormány ezzel kapcsolatban nem helyezkedhetett más álláspontra, mint amelyet Genfben képviselt, mert barátról volt szó, aki bennünket nehéz időkben karolt fel, emellett pedig állásfoglalásunk nem áll szemben azzal a népszövetségi eszmével sem, amelyhez ragaszkodunk és amelynek tettekkel tényezői vagyunk.


Ezután a belpolitikáról beszélt a belügyminiszter:
- A legújabb időben tűzte a miniszterelnök úr és a kormány programjára azt, hogy a közigazgatás a választásokból lehetőleg kikapcsolódjék. A közigazgatási bírósági ítéletekből nem lehet tehát politikai tőkét kovácsolni. Ezekből csak azt az egy következtetést lehet levonni, hogy a mai választójogi törvénnyel sem mint belügyminiszter, sem mint képviselőjelölt mégegyszer választani nem vagyok hajlandó. Mai választójogi törvényünkön túlment az idő, más törvényre van szükségünk! Mindazok a hibák, amelyek előfordultak, a mai, de nem a mostani kormány által alkotott – választói törvény rosszaságában gyökereznek.


A belügyminiszter ezután azt fejtegette, hogy ma gazdasági téren, ha nem is erős, de szemmellátható javulás mutatkozik: a pénzbetétek növekednek és egyéb területen is látszik a javulás, a munkanélküliség kis mértékben csökken, az adófizetőképesség növekedett.
Bár nagyon lassú és kezdeti, de a javulás útján vagyunk.


Nincs szükség itt arra - folytatta –, hogy a nyomorúságot eltúlozva, akár politikai okokból, akár azért, mert most valaki felfedezte azt a szegénységet, amely máskor is megvolt az országban, sajtón és közvéleményen keresztül belehajtsák a kormányt abba, hogy maga is elismerje, ami túlzás azt, hogy itt egy irtózatos és rendkívüli nyomorenyhítő akcióra van szükség. Nyomorenyhítő akcióra van szükség ott, ahol nyomor van, még pedig a való helyzetnek megfelelő mértékben, de koldulásra nevelni és a munkától elszoktatni a tömegeket nem szabad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nem sikerült Odeschalchi herceg árulása Nem sikerült Odeschalchi herceg árulása
Odeschalchi Livio herceg nemrégiben felhivta a felvidéki magyar...
Daladier francia miniszterelnök támadta a horogkeresztes Németországot Daladier francia miniszterelnök támadta a horogkeresztes...
Daladier miniszterelnök vasárnap szülővárosában, Orange-ban, nagy...
Teleki miniszterelnök megkezdte római politikai megbeszéléseit Teleki miniszterelnök megkezdte római politikai megbeszéléseit
Teleki Pál gróf miniszterelnök húsvét vasárnapja délelőttjén ünnepi...
Eckhardt bejelentette, hogy új választási javaslattól függ pártjának kormányhoz való viszonya Eckhardt bejelentette, hogy új választási javaslattól függ pártjának...
Eckhardt Tibor, a független kisgazdapárt vezére, vasárnap beszámolót...
A pénzszüke és a kivándorlás A pénzszüke és a kivándorlás
A kivándorlás nálunk egyelőre szünetelni látszik, vagy legalább is...
A miniszterelnök a királynál A miniszterelnök a királynál
Gróf Khuen Hédervary Károly miniszterelnök deczember 27-én délután...
A kvóta A kvóta
November 22-én délután hat órakor a kvótabizottság ülést tartott, a...
Ady Endre: Ignotus háborús könyve Ady Endre: Ignotus háborús könyve
Mert olyan csodálatos dolgok történnek most, hogy az emberek, kik még...
Áresés a borpiacon Áresés a borpiacon
A döntő jelentőségü külpolitikai eseményeknek meglepő hatása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98