Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Július

A robbanó levélhordó

Pár hónappal ezelőtt történt. Egy francia feltaláló érdekes kísérlet végrehajtására készülődött. A francia tengerpart egyik elhagyatott részén postarakétát akart útnak indítani Anglia felé.

Be is szerezte a rakéta kilövéséhez az engedélyt a francia és az angol hatóságoktól. Felállították már a tengerparton a rakétalöveget, melynek belsejében Angliába szóló leveleket – helyeztek el. Ez lett volna a világ első „robbanó levélhordója”, a világ első postarakétája”.

Pár perccel indulás előtt rendőrök jelentek meg a kísérlet színhelyén és közölték, hogy a belügyminiszter megtiltotta a rakéta elindítását, mert félő, hogy az ilyen puskaporral telt levélhordó könnyen végzetes balesetet idézhet elő. Hiszen a rakéta pontos irányítása mai eszközeinkkel még nem igen sikerülhet.


Mi is hát tulajdonképpen a rakétarepülés, melytől olyan érdekes, új dolgok, ismeretlen csillagvilágok megismerését várja a tudomány. Repülni ma már tudunk a levegőnél nehezebb gépek segítségével. De bizonyos magasságon túl nem használhatók a motorral hajtott gépek. Mert hiszen ezeket a repülőgépeket éppen a levegőbe kapaszkodó légcsavarok és szárnyak tartják fenn és viszik előre. Bizonyos magasságon túl, a ritka levegőben a légcsavar már nem tudja fentartani a gépet.

Ilyenmódon sohasem látogathatnánk meg az idegen bolygókat. Itt van azonban a rakéta. A rakétát nem gép hajtja előre, hanem robbanások sorozata kergeti a magasba. Ezek a robbanások nem egyszerre következnek be a rakéta belsejében, hanem egymásután. Az első robbanás például egy kilométerre viszi fel a rakétát és akkor, amikor a rakéta úgyszólván már megáll a levegőben, bekövetkezik a második robbanás, mely megint feljebb hajtja.

S az ilyen rakéta, mint a tudományos kísérletek bebizonyították, légüres térben is nagyszerűen haladhat előre.  Ma már hét kilométerre haladó rakétákat tudunk készíteni. Jelentéktelen távolság ez, de mégis óriási a jelentősége, mert most, hogy az alapelveket tisztázták, egészen bizonyosan nincs messze az az idő, amikor a sztratoszférában borzalmas sebességgel rohanó űrhajók fognak közlekedni.

Európából Amerikába 22 percig tart majd az út az ilyen rakétahajóval. Igaz, meglehetősen nagy probléma egyelőre még a rakéta célbaérkezése. Amikor a rakétahajó megérkezik a cél fölé, leállítják a robbanásokat és a rakétahajó óriási ejtőernyőt kibontva, lassan leereszkedik a földre. Pár évtized talán s az űrhajók segítségével még a holdba is elérkezhet az ember. Körülbelül 20 óráig tart majd ez az izgalma utazás

Mindenesetre az bizonyos : Franciaország és Anglia között pár hónap mulva megindul a robbanó levélhordó, hogy ellássa a postaszolgálatot s a levegőben rohanva vigye a sürgős leveleket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tizenkilenc központi sertésvágó helyet jelöltek ki az ország területén Tizenkilenc központi sertésvágó helyet jelöltek ki az ország...
Fontos kérdésekről tanácskozott a napokban az értekezlet, amelyet az...
Lützow elesett Lützow elesett
A németek nálunk is járt nagyképességű fiatal melluszója, számos...
Hatalmas porcellángyár Mátraderecskén Hatalmas porcellángyár Mátraderecskén
Hazánk kaolinszükségletét eddig teljesen Csehország, illetve a...
Temetkezési szokások Temetkezési szokások
A halál nagy és félelmetes misztériuma ősidőktől fogva megejtette az...
Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció
A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő...
Az Olaszbank beolvadása a Hitelbankba – a gazdasági érdeklődés középpontjában! Az Olaszbank beolvadása a Hitelbankba – a gazdasági érdeklődés...
Hetek óta tartja magát politikai és gazdasági körökben a hír, hogy a...
Magyar evezősök győzelme Hamburgban Magyar evezősök győzelme Hamburgban
A hamburgi regatta, a magyar evezősök és a magyar evező-sport óriási...
Eredménytelen kiegyezési tárgyalások Budapesten Eredménytelen kiegyezési tárgyalások Budapesten
A Budapesten tartott kiegyezési tárgyalások eredmény nélkül való...
A kormány a kivándorlás ellen A kormány a kivándorlás ellen
A kormány a kivándorlás csökkentése czéljából a jövőben több...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98