Dtum
Login with Facebookk
1936 | Június

A Duna deltája, hajózhatósága

Tanulmányozták azt is, hogy miként lehetne a zavaros árvizeket a Szulina-ágtól a kiágazásnál megfelelő osztómű segítségével visszatartani. A tisztább kisvíz ugyanis leviszi a rekeszzátony tetejét, míg a hordalékos árvíz megnöveli.

Egyelőre tehát csak arról van szó, hogy a Szulina-ágban, illetőleg a bejáróban a 7.3 m-es vízmélységet megtartsák. Később a vízmélység növelése, a Kilia- és Szent György-ágaknak a nagyobb hajózásra alkalmassá tétele következik.

Az eddig végrehajtott munkák elérték, hogy nemcsak a Szulina torkolatában van meg a kellő vízmélység, hanem Galac és Braila városok tengeri kikötők lettek. 1930-ban már 6370 tonnás hajók is közlekedtek a bejárón át s ha a torkolati forgalom még nem is érte el a háború előtti majdnem 10 millió tonnát, de már megközelíti.


A mi tengerjáró dunai hajóink, a Budapest és a Duna (most készül a harmadik tengerjáró dunai hajó) a folyami szakaszon 1.85 m-re, a tengeren 2.3, illetőleg 3.18 m-re merülnek s a Dunán csak 300-340 tonnát, a tengeren 478 tonna, illetőleg 1320 tonna terhet vihetnek. Így tehát, bár tengerjáró hajóink hiányt pótolnak, szó sem lehet még arról, hogy a jelentékenyebb tengeri szállítás Budapestet elérje.

A Dunadelta legfontosabb gazdasági jelentősége kétségtelenül a hajózhatósága; ezt a vízjárás természettudományos vizsgálata alapján valósították meg. De a deltához egyéb gazdasági érdekek is fűződnek. Egy 350.000 hektárnyi sík terület gazdasági kihasználásáról van szó.


Repülőgépről tekintve a tenyészet idejében az egész delta egy nagy zöld térségnek látszik, melyen csak itt-ott csillognak erek, tavak, mocsarak. Zöld mezőnek vagy erdőségnek vélhetnők.

De közelebbről vizsgálva a zöld térség részekre oszlik. Simonescu érdekes képet rajzol róla. A zöldség legnagyobb részét nádas foglalja el; még pedig nemcsak a partokhoz kötött nádas, hanem óriási úszó nádszigetek is vannak, melyeken sok és változatos vízivirág mő melyeket nagytömegben megszállnak a vízi madarak s melyek szél idején óriási zöld tutajként méltóságos lassúsággal úsznak a, tavak felszínén.

Ott, ahol a parti áramlatok s a folyóágak iszapja régmult időkben magasabbra töltötte fel a delta, egyes részeit, erdőt találunk. Itt-ott kiterjedt füzesek vannak. Sőt a Letea nevű zátonymagaslaton tölgyerdő nőtt kőrisfákkal vegyesen. A vadszőlő és Periploca felfut a fákra, összeszövi ágaikat folyondár módjára.

Vannak kiterjedt rétek is, melyek jó legelőt adnak s melyeken ezerféle fű és virág nő. A deltából mintegy 14.000 hektár az a vízfölötti terület, melyet művelnek, legeltetnek és laknak.
A náderdőkből újabban cellulózét gyártanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Duna-delta Szulinai torkolat Jégzajlás a Dunán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Érdemes-e csikót venni? Érdemes-e csikót venni?
Külországokban, olyan vidéken, ahol sok a jó legelő, az a szokás...
Vasúti szerencsétlenség Hajduszoboszlón Vasúti szerencsétlenség Hajduszoboszlón
A mult héten, hétfőn éjszaka, kevéssel éjfél előtt megrendítő vasuti...
Továbbra is zavarosan vall Szálasi Továbbra is zavarosan vall Szálasi
Szálasi bűnpörének mai tárgyalása előtt már a reggeli órákban...
Röntgen professzor csodálatos felfedezésének  negyvenedik évfordulója, az X-sugarak Röntgen professzor csodálatos felfedezésének negyvenedik...
Negyven év előtt - pontosan 1896 január 6-án - került először...
Nagyvárad igazolta őszi bajnokságát Nagyvárad igazolta őszi bajnokságát
Nagyvárad – Szolnok 5:1 (1:1) Az őszi bajnokság első és...
Gabrovitz Emil nyerte a nemzeti teniszbajnokságot Gabrovitz Emil nyerte a nemzeti teniszbajnokságot
Az UTE teniszpályáin vasárnap egész nap folytak a döntő mérkőzések...
 A pollantin A pollantin
Ismeretes, hogy tavaszszal és ősszel jelentkező lázakat, az...
Meghoszabbította a katonai szolgálati időt az amerikai szenátus bizottsága Meghoszabbította a katonai szolgálati időt az amerikai szenátus...
A szenátus katonai bizottsága 9 szavazattal egy ellenben jóváhagyta...
Én vagyok itt, én még nem exisztálok Én vagyok itt, én még nem exisztálok
A vasárnapi lapok megírták, hogy Nádosy Imre csak pár órát töltött...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98