Dtum
Login with Facebookk
1936 | Június

A Duna deltája, hajózhatósága

Tanulmányozták azt is, hogy miként lehetne a zavaros árvizeket a Szulina-ágtól a kiágazásnál megfelelő osztómű segítségével visszatartani. A tisztább kisvíz ugyanis leviszi a rekeszzátony tetejét, míg a hordalékos árvíz megnöveli.

Egyelőre tehát csak arról van szó, hogy a Szulina-ágban, illetőleg a bejáróban a 7.3 m-es vízmélységet megtartsák. Később a vízmélység növelése, a Kilia- és Szent György-ágaknak a nagyobb hajózásra alkalmassá tétele következik.

Az eddig végrehajtott munkák elérték, hogy nemcsak a Szulina torkolatában van meg a kellő vízmélység, hanem Galac és Braila városok tengeri kikötők lettek. 1930-ban már 6370 tonnás hajók is közlekedtek a bejárón át s ha a torkolati forgalom még nem is érte el a háború előtti majdnem 10 millió tonnát, de már megközelíti.


A mi tengerjáró dunai hajóink, a Budapest és a Duna (most készül a harmadik tengerjáró dunai hajó) a folyami szakaszon 1.85 m-re, a tengeren 2.3, illetőleg 3.18 m-re merülnek s a Dunán csak 300-340 tonnát, a tengeren 478 tonna, illetőleg 1320 tonna terhet vihetnek. Így tehát, bár tengerjáró hajóink hiányt pótolnak, szó sem lehet még arról, hogy a jelentékenyebb tengeri szállítás Budapestet elérje.

A Dunadelta legfontosabb gazdasági jelentősége kétségtelenül a hajózhatósága; ezt a vízjárás természettudományos vizsgálata alapján valósították meg. De a deltához egyéb gazdasági érdekek is fűződnek. Egy 350.000 hektárnyi sík terület gazdasági kihasználásáról van szó.


Repülőgépről tekintve a tenyészet idejében az egész delta egy nagy zöld térségnek látszik, melyen csak itt-ott csillognak erek, tavak, mocsarak. Zöld mezőnek vagy erdőségnek vélhetnők.

De közelebbről vizsgálva a zöld térség részekre oszlik. Simonescu érdekes képet rajzol róla. A zöldség legnagyobb részét nádas foglalja el; még pedig nemcsak a partokhoz kötött nádas, hanem óriási úszó nádszigetek is vannak, melyeken sok és változatos vízivirág mő melyeket nagytömegben megszállnak a vízi madarak s melyek szél idején óriási zöld tutajként méltóságos lassúsággal úsznak a, tavak felszínén.

Ott, ahol a parti áramlatok s a folyóágak iszapja régmult időkben magasabbra töltötte fel a delta, egyes részeit, erdőt találunk. Itt-ott kiterjedt füzesek vannak. Sőt a Letea nevű zátonymagaslaton tölgyerdő nőtt kőrisfákkal vegyesen. A vadszőlő és Periploca felfut a fákra, összeszövi ágaikat folyondár módjára.

Vannak kiterjedt rétek is, melyek jó legelőt adnak s melyeken ezerféle fű és virág nő. A deltából mintegy 14.000 hektár az a vízfölötti terület, melyet művelnek, legeltetnek és laknak.
A náderdőkből újabban cellulózét gyártanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Duna-delta Szulinai torkolat Jégzajlás a Dunán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Az összes svájci lapok idézik a Pester Lloyd szombati vezércikkét,...
A Simplon átfurása A Simplon átfurása
A készülő simploni alagút a világ leghosszabb földalatti fúrása....
Magyarország 1922. évi kardvívóbajnoksága Magyarország 1922. évi kardvívóbajnoksága
Az idei vívóidény legnagyobb ünnepe lezajlott. Magyarország ez évi...
Japán és szovjetorosz ütközet a mandzsu határon Japán és szovjetorosz ütközet a mandzsu határon
A kvantungi hadsereg közli: A japán csapatok a szovjet tűzőrségének...
Jókai rajza Jókai Rózáról Jókai rajza Jókai Rózáról
Jókai ifjú korában tudvalevőleg festőnek készült és csak később...
Az élet sója 2. Az élet sója 2.
Az emberi testben végbemenő emésztési folyamat ugyanis naponta átlag...
Gróf Esterházy Tamás adósságait négymillió pengős kölcsönnel rendezi egy svájci pénzcsoport Gróf Esterházy Tamás adósságait négymillió pengős kölcsönnel rendezi...
Vasárnap befejeződtek azok a hosszadalmas tárgyalások, amelyek...
Az UTE nemzetközi pályaversenye Az UTE nemzetközi pályaversenye
Délután az UTE nemzetközi pályaversenyén állt először starthoz Grimm...
Libau a németeké Libau a németeké
Német szövetségeseink csodálatos gyorsasággal dolgoznak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98