Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Gyémánt kell a háboruhoz

Amsterdam, 1936 május hó

Mr. Bardienfield, a gyémántpiac elismert „királya”, a következőket mondotta nekem:

– Fellendülés az egész vonalon. Még azt sem állithatom, hogy visszatértek a békebeli idők. Mert ami most van, ez felülmulja a békebeli idők konjunkturáját. Semmi kétség, hogy ez a háborus készülődéssel van összefüggésben. Ha lőszergyárak és fegyvergyárak teljes gőzzel dolgoznak, akkor a gyémántpiacnak szintén jól megy a sora.

A laikus bizonyára azt következteti ebből a nyilatkozatból,
hogy a legközelebbi háboru gazdagai már most kezdenek tollasodni s már most vásárolják a gyémántékszereket. Hiszen igy volt ez a világháboru alatt is. A hadigazdagok sietve átváltották a bankjegyeket aranyra, gyémántra és más hasonló értékálló dologra.

Az itteni szakkörök felvilágositottak, hogy nem erről van szó.
A gyémántpiac nem azért lendül fel, mert a hadigazdagok már jelentős nyereségre tettek szert. Tudni kell ugyanis, hogy a gyémántot nemcsak ékszerekben használják fel, hanem ipari célokra is. Vannak gépek, amelyektől rendkivüli pontosságot kivánnak. Ezeknek a gépeknek egyes részeit csakis gyémántból lehet elkésziteni, ha azt akarják, hogy hajszálfinomnyi szabatossággal müködjenek. A huzalok készitésénél és bizonyos textiláruk gyártásánál csakis ilyen finom müvü gépeket állitanak be.

A hadiiparnál még fokozottabb mennyiségben van szükség ilyenfajtáju gépekre.

A lőszerek és fegyverek egy része olyan kemény matériából való, hogy csak „gyémántgépek” képesek olyan módon és minőségben kimunkálni, amilyent a modern haditechnika megkiván. Amikor tehát megindult a fegyverkezés a különböző országokban, egyre élénkebb lett a kereslet a gyémánt iránt. Még a legszegényebb országok is kénytelenek ipari gyémántot vásárolni, ha hadigyáraik valóban modern, „minden kivánalmat kielégitő” fegyvereket akarnak előállitani.

Az utóbbi hetekben 30 százalékkal emelkedett a kereslet
a gyémántpiacon. Bizonyos minőségü gyémántok ára nem kevesebb, mint 50 százalékkal magasabb ma, mint pár hónappal ezelőtt.

De azt mondják nekem, hogy ez csak a kezdet.

Hiszen angol hadigyárak még nem dolgoznak igazában. Csak őszre várható, hogy teljes erővel ontják magukból a fegyvereket és lőszereket. Ekkorára várják tehát az igazi fellendülést a gyémántpiacon is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az antwerpeni gyémántbörze trezorterme. Az antwerpeni gyémántbörze egyszerű asztalán százezreket érő drágakövek cserélnek gazdát.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98