Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

A repülő laboratórium

A repülőgép harci értékein kívül más tekintetben is fontos kísérteti tárgya a technikának. A mérnökök ezrei, a gyárak százai kutatják a repülés titkait, amelyekről csak most tudjuk, hogy - milyen keveset tudtunk.

A közlekedés céljaira szolgáló repülőgép és a belső légrétegek kutatását célzó sztratoszféra gépek naponként állítják új és új probléma elé a mérnökök agyát. Különösen a sztratoszféra repülés izgatja most a technikusokat. Itt sejtik ugyanis azt a titkot, aminek megoldása réven kezükbe kerülne az elektromosság, a mágnesség, a fény, a rádió láthatatlan sugarak eredetének magyarázata.

Ezenkívül pedig a legfelső légrétegek kikutatása után megvalósíthatnák a kontinensek közötti gyors forgalmat és Európából Amerikába egy-két óra alatt juttathatnák el az utazó embert, vagy a postát, terhet.

Amerikában az ilyen tudományos kísérletekhez mindig akad nagy pénz. Tudják jól „odaát”, hogy a látszólag haszontalan befektetés később busásan megtérül és gazdagon jutalmazza az amerikai áldozatkészséget. A sztratoszféra repülés előkészítése így tehát valójában csakis az Egyesült-Államokban folyik. Berendeztek olyan laboratóriumot, amely naponként felemelkedik a földről, viszi bátor és tudós utasait a felhők fölé és közben raffinált gépekkel méri a levegő ezer titkát.

Kikísérletezik, hogy az emberi szervezet hogyan viselkedik a különböző magasságokban és a különféle gyorsaságokkal szemben. A sorozatos felszállásokkal készítik elő a nagy repülésre a kutatókat. Az a céljuk, hogy minden eddigi rekordot leverve ötvenezer méter magasságig jussanak et.

Ez az elképesztő magasság már csaknem léghijjas zónába viszi a vakmerő kutatókat. A hőmérséklet az eddigi számítások szerint 100 fok alá süllyed és a ballon a belső nyomás irtózatos terhét csak úgy tudja elviselni, ha méter vastagságú aluminium hurokból készítik. A gyors emelkedés és süllyedés valósággal felfordítja az emberi szervezet egyensúlyát, A vértestek szétrobbannak és csak úgy tudják elkerülni a halált, ha különleges oxigén belélegzésekkel állítják helyre az egyensúlyt.

Ez az amerikai repülő laboratórium már eddig is számos érdekes és hasznos felfedezést tett. A téli hónapok alatt sem szűnt meg a munkája. 8-10 ezer méteres magasságokig emelkedtek fel, ahol már nyoma sem volt az alant duló szélviharoknak. A levegőt folyékony alakban vitték fel, hogy minél kisebb térfogat kelljen a levegőnek és-minél több maradjon a műszereknek - ahogy ők mondják: a hasznos súlynak.

Természetes, hogy amíg a tervezett nagy repülést végre nem hajtották, addig a kutatások eredményéről csak nagyon kevés szivárog ki a repülő laboratóriumából. Az eddigi megállapításaikat azonban már az amerikai repülőgépgyártás rendelkezésére bocsátották. A nyári hónapokban indul útnak a különleges léghajó, hogy leverje az összes eddigi rekordokat és elérje az 50 kilométeres magasságot.

Valósággal külön holdja lesz ez a repülőlaboratórium a földnek. Állandó nappal kíséri útján és az elforduló föld elektromos és fénytant érdekességeiről új méréseket hoz magával. Ezenkívül pedig még a világmindenség titkát is… a rejtelmes kozmikus sugárzás magyarázatát. Legalább is így számítják a vakmerő kutatók. Lehet azonban, hogy a földre érő ballon csak holttesteket hoz vissza. A tudomány mindig véráldozatot követelt ….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Űrlaboratórium Gépben mikrofonnal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Írók a politikáról Írók a politikáról
Alekszej Tolsztoj kitűnő író, egyik-másik könyve (mint a Kálvária,...
Zólyomi legyőzte Gróf Ödönt Zólyomi legyőzte Gróf Ödönt
Szépszámú közönség előtt bonyolította le a MUSz a Nemzeti...
Európa nemzetközi kupasorozatainak őse a Középeurópai Kupa Európa nemzetközi kupasorozatainak őse a Középeurópai Kupa
Az I. világháborút követően miután rendeződtek a nemzetközi viszonyok...
A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket juttatni A Beszkárt törvénytelenül akar igazgatósági tagjainak tantiémeket...
Emlékezetes az a fölháborodás, amely az elmult évek Beszkárt...
12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda hősei 12 asztalon játszottak egyszerre a Sportcsarnokban a kaucsuklabda...
Hiába, a ping-pong (azaz bocsánat: asztalitenisz) még mindig népszerű...
Szomszédaink a világűrben, a bolygók mozgása Szomszédaink a világűrben, a bolygók mozgása
Már a régiek figyelme ráterelődött a bolygókra, mert ezek a különös,...
Az Ady-üzlet Az Ady-üzlet
Ady ma a legnépszerűbb írói név Magyarországon, napról napra megújuló...
Utcai támadások Utcai támadások
Szilveszter éjszakáján a főkapitányság központi ügyeletén több utcai...
Megmérgezett százados Megmérgezett százados
Az a titokzatos merénylet, melyet – lapunk zártáig – egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98