Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

A repülő laboratórium

A repülőgép harci értékein kívül más tekintetben is fontos kísérteti tárgya a technikának. A mérnökök ezrei, a gyárak százai kutatják a repülés titkait, amelyekről csak most tudjuk, hogy - milyen keveset tudtunk.

A közlekedés céljaira szolgáló repülőgép és a belső légrétegek kutatását célzó sztratoszféra gépek naponként állítják új és új probléma elé a mérnökök agyát. Különösen a sztratoszféra repülés izgatja most a technikusokat. Itt sejtik ugyanis azt a titkot, aminek megoldása réven kezükbe kerülne az elektromosság, a mágnesség, a fény, a rádió láthatatlan sugarak eredetének magyarázata.

Ezenkívül pedig a legfelső légrétegek kikutatása után megvalósíthatnák a kontinensek közötti gyors forgalmat és Európából Amerikába egy-két óra alatt juttathatnák el az utazó embert, vagy a postát, terhet.

Amerikában az ilyen tudományos kísérletekhez mindig akad nagy pénz. Tudják jól „odaát”, hogy a látszólag haszontalan befektetés később busásan megtérül és gazdagon jutalmazza az amerikai áldozatkészséget. A sztratoszféra repülés előkészítése így tehát valójában csakis az Egyesült-Államokban folyik. Berendeztek olyan laboratóriumot, amely naponként felemelkedik a földről, viszi bátor és tudós utasait a felhők fölé és közben raffinált gépekkel méri a levegő ezer titkát.

Kikísérletezik, hogy az emberi szervezet hogyan viselkedik a különböző magasságokban és a különféle gyorsaságokkal szemben. A sorozatos felszállásokkal készítik elő a nagy repülésre a kutatókat. Az a céljuk, hogy minden eddigi rekordot leverve ötvenezer méter magasságig jussanak et.

Ez az elképesztő magasság már csaknem léghijjas zónába viszi a vakmerő kutatókat. A hőmérséklet az eddigi számítások szerint 100 fok alá süllyed és a ballon a belső nyomás irtózatos terhét csak úgy tudja elviselni, ha méter vastagságú aluminium hurokból készítik. A gyors emelkedés és süllyedés valósággal felfordítja az emberi szervezet egyensúlyát, A vértestek szétrobbannak és csak úgy tudják elkerülni a halált, ha különleges oxigén belélegzésekkel állítják helyre az egyensúlyt.

Ez az amerikai repülő laboratórium már eddig is számos érdekes és hasznos felfedezést tett. A téli hónapok alatt sem szűnt meg a munkája. 8-10 ezer méteres magasságokig emelkedtek fel, ahol már nyoma sem volt az alant duló szélviharoknak. A levegőt folyékony alakban vitték fel, hogy minél kisebb térfogat kelljen a levegőnek és-minél több maradjon a műszereknek - ahogy ők mondják: a hasznos súlynak.

Természetes, hogy amíg a tervezett nagy repülést végre nem hajtották, addig a kutatások eredményéről csak nagyon kevés szivárog ki a repülő laboratóriumából. Az eddigi megállapításaikat azonban már az amerikai repülőgépgyártás rendelkezésére bocsátották. A nyári hónapokban indul útnak a különleges léghajó, hogy leverje az összes eddigi rekordokat és elérje az 50 kilométeres magasságot.

Valósággal külön holdja lesz ez a repülőlaboratórium a földnek. Állandó nappal kíséri útján és az elforduló föld elektromos és fénytant érdekességeiről új méréseket hoz magával. Ezenkívül pedig még a világmindenség titkát is… a rejtelmes kozmikus sugárzás magyarázatát. Legalább is így számítják a vakmerő kutatók. Lehet azonban, hogy a földre érő ballon csak holttesteket hoz vissza. A tudomány mindig véráldozatot követelt ….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Űrlaboratórium Gépben mikrofonnal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő és négylevelű lóhere az új év divatslágerei Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő...
Ne panaszkodjunk! A divatra ezúttal ne! Bár igaz, hogy nem valami...
A BEAC versenye A BEAC versenye
Szeptember 27-én folyt le az egyesület lágymányosi versenypályáján a...
Az orosz duma Az orosz duma
Az orosz kormány tudvalevőleg kevés hiján lángba borította volna...
A varázsló kertje -  Csáth Géza novellái A varázsló kertje - Csáth Géza novellái
Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az...
Első döntő mérkőzés a Magyar Kupáért Első döntő mérkőzés a Magyar Kupáért
Amiről már 8-10 évvel ezelőtt a magyar footballsport egyik legbuzgóbb...
Háború és háború Háború és háború
Tisza István bizonyosan bátrabb ember, mint sem akárhogyan azért...
Svájc búzát, Ausztria rozsot vásárolt Magyarországtól Svájc búzát, Ausztria rozsot vásárolt Magyarországtól
Bud János közélelmezési miniszter a napokban tért vissza Genfből,...
A fémláncból papiros lett A fémláncból papiros lett
A háboru hatalmas ereje mindent fölforgatott. A békés, otthonülő...
Rövidek Rövidek
Mint a brit hírszolgálat Costaricából jelenti, nicaraguai politikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98