Dtum
Login with Facebookk
1936 | Október

Rádió-bútor

Valamikor, nem is olyan régen a rádió néhány vakmerő ezermester megcsodált tudománya volt, ami többször mondott csődölt, mint ahányszor a gazdája szerette volna. Tíz évvel ezelőtt a rádiógyártás amatőr mesterség volt és mint általában a háziipar sok terméke, nem az ízlés, hanem a célszerűség szempontjait tartotta szem előtt. Ebben az időben hatalmas és jobbára ormótlan dobozok mélyén rejtőzött a szerkezet.

Az elmúlt tíz év alatt rohamléptekben fejlődött azután a rádió egészen a mai divatos, szemre szép, fülre kellemes alakjáig. Ma már a rádió a lakás bútorzatának kiegészítő része. Olyan berendezési tárgy lett; amelynek kiválasztása semmivel sem ad kevesebb gondot, mint akár egy szalóngarnitúráé. A pénzszűke ugyan erre mifelénk megakadályozza rádióbútorok kifejlődését, de a gazdagabb országokban, Amerikában és Angliában ezer változatban már nemcsak a mérnököknek, hanem a műbútorosoknak és lakásberendezőknek is komoly munkát ad.

Amerikában a legtöbb rádiót az elmaradhatatlan italszekrénnyel, vagy íróasztallal kombináltan készítik. Angliában pedig kedvenc építési módja a kandalló közelébe vitte a rádiót. Az angol ember még ma is nagyon szereti a kandallót. Ekörül telepszik le a család, sőt a leányok és fiúk akár estélyi ruhában is örömmel telepszenek köréje a földre. Érthető, ha a rádiót az angolok a kandalló szomszédságban kedvelik a legjobban.

Fényképünk egy egészen modern angol villamos kandalló és rádió, valamint villamos óra szerencsés kombinációját mutatja be. A rádió itt már eltűnik a maga jellegzetes gépalakjával és belesimul a környezetbe, a csempézett kandallófalba. Jelentős újítás az is, hogy az új lakásrádió ismét szétválasztja a gépet a hangszórótól, amelyet megfelelő diszkrét formában ott helyez el a lakásban, ahol az akusztikailag a leghelyesebb.

A rádió ez új formája bizonyára nem csak az angolok specialitása marad, hanem az otthonát szerető népek kóréhen rövidesen általános lesz. Igy tehát Magyarországon is elterjed csak azért is, mert a mi ügyeskezű iparosaink legalább olyan jól és sokkal olcsóbban meg tudják oldani a lakás-rádiót.

Üvegrádió

Egy angol vegyigyár olyan új anyagot fedezeti fel, amely teljesen átlátszó és keménysége mégis az acéléval egyenrangú. Az új anyagot szénből, levegőből és vízből készítik. A technika minden területén igen nagy jövő vár az új anyagra, mely sokkal könnyebb a fémnél s amellett még szilárdabb is.

Különösen sokat várnak tőle a repülőgép gyártásban, de értékes szerep kínálkozik számára a rádiókészítés terén is. Az áttetsző rádiók bizonyára nagy divatot teremtenek és különféle színekben pompáznak majd.

A gyár egyelőre motorcsónakot és repülőgépet készít az új anyagból, amelyet annak idején Jókai halhatatlan zsenije gondolt ki. A jövő század regényében Ichor néven szerepel ez az anyag, amit most az angolok a magyar regény lapjairól életre keltettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs vásáráról Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs...
„Először vesz részt Magyarország a lipcsei vásáron ipari...
A pozsonyi tűzkatasztrófa A pozsonyi tűzkatasztrófa
E hónap 17-ikén, szombaton délután két órakor tűzvész támadt a...
Németország kapitulált Németország kapitulált
A világ óriási izgalommal értesült vasárnap délután arról a hírről,...
A teremkézilabda sport újabb sikere Csepelen A teremkézilabda sport újabb sikere Csepelen
Az újév első kézilabda-fordulóját vasárnap rendezték az új csepeli WM...
Ferryboat-kocsik a magyar export szolgálatában Ferryboat-kocsik a magyar export szolgálatában
A magyar közgazdaság vezető szakemberei felismerték annak a...
Az orditozó autó Az orditozó autó
A betörőkre és tolvajokra rossz idők járnak manapság. A technika...
Lámpák a tenger fenekén Lámpák a tenger fenekén
A legerősebb modern hajóóriásokat is ezer veszély fenyegeti a...
Film-színház Film-színház
Miss Napoleon az Omniában. E héten a Cezarina vigjáték-része, a...
Holdkráter vagy bombatölcsér? Holdkráter vagy bombatölcsér?
A mai világban mindenki az utóbbira gondolna, pedig sem ez, sem amaz,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98