Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Október

Rádió-bútor

Valamikor, nem is olyan régen a rádió néhány vakmerő ezermester megcsodált tudománya volt, ami többször mondott csődölt, mint ahányszor a gazdája szerette volna. Tíz évvel ezelőtt a rádiógyártás amatőr mesterség volt és mint általában a háziipar sok terméke, nem az ízlés, hanem a célszerűség szempontjait tartotta szem előtt. Ebben az időben hatalmas és jobbára ormótlan dobozok mélyén rejtőzött a szerkezet.

Az elmúlt tíz év alatt rohamléptekben fejlődött azután a rádió egészen a mai divatos, szemre szép, fülre kellemes alakjáig. Ma már a rádió a lakás bútorzatának kiegészítő része. Olyan berendezési tárgy lett; amelynek kiválasztása semmivel sem ad kevesebb gondot, mint akár egy szalóngarnitúráé. A pénzszűke ugyan erre mifelénk megakadályozza rádióbútorok kifejlődését, de a gazdagabb országokban, Amerikában és Angliában ezer változatban már nemcsak a mérnököknek, hanem a műbútorosoknak és lakásberendezőknek is komoly munkát ad.

Amerikában a legtöbb rádiót az elmaradhatatlan italszekrénnyel, vagy íróasztallal kombináltan készítik. Angliában pedig kedvenc építési módja a kandalló közelébe vitte a rádiót. Az angol ember még ma is nagyon szereti a kandallót. Ekörül telepszik le a család, sőt a leányok és fiúk akár estélyi ruhában is örömmel telepszenek köréje a földre. Érthető, ha a rádiót az angolok a kandalló szomszédságban kedvelik a legjobban.

Fényképünk egy egészen modern angol villamos kandalló és rádió, valamint villamos óra szerencsés kombinációját mutatja be. A rádió itt már eltűnik a maga jellegzetes gépalakjával és belesimul a környezetbe, a csempézett kandallófalba. Jelentős újítás az is, hogy az új lakásrádió ismét szétválasztja a gépet a hangszórótól, amelyet megfelelő diszkrét formában ott helyez el a lakásban, ahol az akusztikailag a leghelyesebb.

A rádió ez új formája bizonyára nem csak az angolok specialitása marad, hanem az otthonát szerető népek kóréhen rövidesen általános lesz. Igy tehát Magyarországon is elterjed csak azért is, mert a mi ügyeskezű iparosaink legalább olyan jól és sokkal olcsóbban meg tudják oldani a lakás-rádiót.

Üvegrádió

Egy angol vegyigyár olyan új anyagot fedezeti fel, amely teljesen átlátszó és keménysége mégis az acéléval egyenrangú. Az új anyagot szénből, levegőből és vízből készítik. A technika minden területén igen nagy jövő vár az új anyagra, mely sokkal könnyebb a fémnél s amellett még szilárdabb is.

Különösen sokat várnak tőle a repülőgép gyártásban, de értékes szerep kínálkozik számára a rádiókészítés terén is. Az áttetsző rádiók bizonyára nagy divatot teremtenek és különféle színekben pompáznak majd.

A gyár egyelőre motorcsónakot és repülőgépet készít az új anyagból, amelyet annak idején Jókai halhatatlan zsenije gondolt ki. A jövő század regényében Ichor néven szerepel ez az anyag, amit most az angolok a magyar regény lapjairól életre keltettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bárdossy László kerül elsőnek a Népbíróság elé Bárdossy László kerül elsőnek a Népbíróság elé
A politikai rendőrség Andrássy-úti székházában hajnali öt óráig...
Toldi estéje  finnül Toldi estéje finnül
Hogy e szokatlanul szép kiállítású könyv születésének körülményeit...
Mészárosok sztrájkja Budapesten Mészárosok sztrájkja Budapesten
Még a különböző nagy sztrájkok között is veszedelmes sztrájk...
Kürthy György, a Nemzeti Színház tagjának véres verekedése egy köruti trafikban Kürthy György, a Nemzeti Színház tagjának véres verekedése egy köruti...
Nagy botrány játszódott le szombaton délután a József körút 2. számu...
Blaha Lujza Balatonfüreden Blaha Lujza Balatonfüreden
A zalai partokon álmosan döczög a vonat a füredi állomás felé. Az...
Dávidok és Góliátok Dávidok és Góliátok
Néhány évvel ezelőtt történt, hogy az egyik semleges állam katonai...
Acélfalu börtön Acélfalu börtön
Nem a bünösök lakásáról van szó, hanem a tengereken való háboru...
Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 2 Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 2
Nincs ember, aki talpának simogatását, csiklandozását a...
Bánffy volt miniszterelnök párbaja Bánffy volt miniszterelnök párbaja
Báró Bánffy volt miniszterelnök Gajári Ödön és Dániel Gábor utján...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98