Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Október

Rádió-bútor

Valamikor, nem is olyan régen a rádió néhány vakmerő ezermester megcsodált tudománya volt, ami többször mondott csődölt, mint ahányszor a gazdája szerette volna. Tíz évvel ezelőtt a rádiógyártás amatőr mesterség volt és mint általában a háziipar sok terméke, nem az ízlés, hanem a célszerűség szempontjait tartotta szem előtt. Ebben az időben hatalmas és jobbára ormótlan dobozok mélyén rejtőzött a szerkezet.

Az elmúlt tíz év alatt rohamléptekben fejlődött azután a rádió egészen a mai divatos, szemre szép, fülre kellemes alakjáig. Ma már a rádió a lakás bútorzatának kiegészítő része. Olyan berendezési tárgy lett; amelynek kiválasztása semmivel sem ad kevesebb gondot, mint akár egy szalóngarnitúráé. A pénzszűke ugyan erre mifelénk megakadályozza rádióbútorok kifejlődését, de a gazdagabb országokban, Amerikában és Angliában ezer változatban már nemcsak a mérnököknek, hanem a műbútorosoknak és lakásberendezőknek is komoly munkát ad.

Amerikában a legtöbb rádiót az elmaradhatatlan italszekrénnyel, vagy íróasztallal kombináltan készítik. Angliában pedig kedvenc építési módja a kandalló közelébe vitte a rádiót. Az angol ember még ma is nagyon szereti a kandallót. Ekörül telepszik le a család, sőt a leányok és fiúk akár estélyi ruhában is örömmel telepszenek köréje a földre. Érthető, ha a rádiót az angolok a kandalló szomszédságban kedvelik a legjobban.

Fényképünk egy egészen modern angol villamos kandalló és rádió, valamint villamos óra szerencsés kombinációját mutatja be. A rádió itt már eltűnik a maga jellegzetes gépalakjával és belesimul a környezetbe, a csempézett kandallófalba. Jelentős újítás az is, hogy az új lakásrádió ismét szétválasztja a gépet a hangszórótól, amelyet megfelelő diszkrét formában ott helyez el a lakásban, ahol az akusztikailag a leghelyesebb.

A rádió ez új formája bizonyára nem csak az angolok specialitása marad, hanem az otthonát szerető népek kóréhen rövidesen általános lesz. Igy tehát Magyarországon is elterjed csak azért is, mert a mi ügyeskezű iparosaink legalább olyan jól és sokkal olcsóbban meg tudják oldani a lakás-rádiót.

Üvegrádió

Egy angol vegyigyár olyan új anyagot fedezeti fel, amely teljesen átlátszó és keménysége mégis az acéléval egyenrangú. Az új anyagot szénből, levegőből és vízből készítik. A technika minden területén igen nagy jövő vár az új anyagra, mely sokkal könnyebb a fémnél s amellett még szilárdabb is.

Különösen sokat várnak tőle a repülőgép gyártásban, de értékes szerep kínálkozik számára a rádiókészítés terén is. Az áttetsző rádiók bizonyára nagy divatot teremtenek és különféle színekben pompáznak majd.

A gyár egyelőre motorcsónakot és repülőgépet készít az új anyagból, amelyet annak idején Jókai halhatatlan zsenije gondolt ki. A jövő század regényében Ichor néven szerepel ez az anyag, amit most az angolok a magyar regény lapjairól életre keltettek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
A vörös katonák egyik csoportja a frontra való indulás előtt. Az...
Áruüzleti hirek Áruüzleti hirek
A gabonagyüjtés országos kormánybiztosa az idegen megszállás alól...
Sikkasztás az oraviczai állampénztárban Sikkasztás az oraviczai állampénztárban
A lugosi pénzügyigazgatóság kiküldöttje április 24-ikén vizsgálatot...
Hogyan lesz a hízóból kolbász ? Hogyan lesz a hízóból kolbász ?
Már nyáron, a kőkeményre száradt tavalyi kolbászok (néhány szál van...
Az arc: az élet tükre, az egészséges életmód Az arc: az élet tükre, az egészséges életmód
A munkában, gondban, boldogságban, búban-bánatban eltöltött esztendők...
Churchill a politikai egység létrehozásáról tárgyal Churchill a politikai egység létrehozásáról tárgyal
Londonból érkező semleges diplomaták arról számolnak be, hogy ...
Női tanulók a budapesti egyetemen
Az egyetemen a második félévi beíratkozások most végződtek. Az orvosi...
Amerika legnépszerűbb írónője Amerika legnépszerűbb írónője
"K.grófot nagyon megszerettem. " Örültem, hogy egy magyar mágnás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98