Dtum
Login with Facebookk
1936 | Szeptember

Napfogyatkozás 1936 júniusában 2. rész

A mostani napfogyatkozás csak Budapesten és Európában legnagyobb részében látszott részlegesnek. A Földközi-tengeren, Görög- és Törökországban, Oroszországban. Közép-Ázsia jelentós részében és Japánban ellenbe teljes fogyatkozást láttak az emberek, mert ezek a helyek éppen beleestek a Hold teljes árnyékába.

A napfogyatkozás meglehetősen ritka jelenség, a legközelebbi részleges fogyatkozást csak 1953-ban, a legközelebbi teljeset pedig 1999-ben észlelhetjük. A tudósok szerte a világon hatalma, felkészültséggel, költséges és drága megfigyelő-műszerek légiójával expedíciókat szerveztek a teljes napfogyatkozással borított vidékekre, hogy kutatásokat végezzenek.

Bármilyen különösnek tűnjék ugyanis első pillantásra: amikor a Nap elsötétül az emberi szem előtt, ugyanakkor mély és csodálatos természeti titkok lebbennek fel előtte. A tudósok nemcsak ritkasága és érdekessége miatt várnak érdeklődve minden napfogyatkozásra. Hanem azért is, mert ilyenkor izgató tudományos problémák megoldására nyílik alkalom.

Elsősorban arra kíváncsiak: miből van a Nap! A tudományos vizsgálatok jórészt már feleletet adtak erre a kérdésre. De a Nap még nem árulta el valamennyi titkát. A Napgolyót rózsaszínű, fénylő lángkoszorú öleli körül, mint valami dicsfény és a tudósok előtt még rejtély, mi lehet ebben a különös lánggyűrűben.

Ezt a fénykoszorút azonban csak teljes napfogyatkozáskor lehet észlelni, mikor a Hold a Naptányért elfedi, mert máskor a Nap vakító ragyogása a dicskoszorú sugarait teljesen elnyomja. De csak napfogyatkozáskor lehet megállapítani azt is, igaz-e Einsteinnek az az elmélete, hogy a fénysugár is csak olyan, mint a szilárd anyag. Súlya van, akár csak a kőnek, fának, vasnak, vagy akárminő más tárgynak.

Mert ha ez igaz, akkor a csillagok fénysugarainak el kell görbülniök, a Nap felé kell hajolniok, amint elsuhannak a Nap mellett, mert a Nap éppúgy vonzza őket, mint Földünket, vagy bárminő más égitestet. A csillagok pedig a Nap közelében, csak napfogyatkozáskor észlelhetők. Hiszen tudjuk, hogy az égbolt nappal is csillagos, csak azért nem látszik annak, mert a Nap királyi fényzuhataga kíméletlenül elnyomja az égi mécsesek szerény pislákoló világát.

Teljes napfogyatkozáskor pedig, amikor a világ egészen elsötétül, a csillagok nappal is kigyulladnak az égen. Ha most a pontos megfigyelések azt mutatják, hogy a Nap közelébe eső csillagok nem látszanak az égnek azon a helyén, ahol rendes körülmények között, ez azt jelenti, hogy a belőlük induló fénysugarak tényleg eltérültek a Nap közelében, tehát a fénysugárnak súlya van!...

Ilyen és hasonló fantasztikus kísérletekre és megállapításokra adnak alkalmat a napfogyatkozások. Régente azt hitték, hogy minden napfogyatkozás háború, dögvész, vagy más elemi csapás előjele. Ma már tudjuk, hogy éppen ellenkezőleg; a tudomány fejlődésének előmozdításával csak az emberiség művelődésének és szellemi hatalmának gyarapodását szolgálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy „svéd” cselédszoba ágyán ülve szemén monoklival halt meg Szomory Dezső Egy „svéd” cselédszoba ágyán ülve szemén monoklival halt...
Két dráma, egy kötetre való lírai költemény, egy 4000 kötetes...
„Izom”, „Jeni” és „Vörös Ágnes”...
A köruti Halló- büfében az utóbbi időben több bűnözőt fogtak el a...
Elfajulás a sportban Elfajulás a sportban
Egyik budapesti korcsolyázó egylet két fiatal tagja összezörrent az...
Igy épül a repülőgép! Igy épül a repülőgép!
Sokan a repülőgépet tekintik a technika legnagyszerűbb alkotásának....
Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm Németh Imre új csúcseredménye a kalapácsvetésben: 53 m 58 cm
A MAC kétnapos viadala nem nagy sikert ígért, hiszen a vidéki...
Büntetések – csókért
A sokat jelentő s mégis ártatlan csókokról olvasunk egy angol...
A Juventus megnyerte Olaszország bajnokságát A Juventus megnyerte Olaszország bajnokságát
Juventus – Bologna 2:1 (1:0) Itália sportrajongó tömegeinek...
Paul-Boncour beszéde Briand emlékművének avatásán Paul-Boncour beszéde Briand emlékművének avatásán
Egy kis bretagnei kikötőben, Trebourdenben vasárnap avatták fel...
A primitiv népek költészete A primitiv népek költészete
Egy anthológia, mely arra a feladatra vállalkozik, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98