Dtum
Login with Facebookk
1936 | Szeptember

Uj gyógyszer a súlyos vérszegénység ellen

Az idei orvosi Nobel-díjat három amerikai orvos nyerte el, akik felfedezték azt a gyógyszert, mellyel a vészes vérszegénységnek nevezett és addig gyógyíthatatlannak tartott betegséget meg lehet gyógyítani.

A gyógyszer nem egyébb mint - májjal való etetés. A vészes vérszegénységben szenvedő és egyre jobban gyengülő, satnyuló beteg naponta nagy mennyiségű borju- vagy marhamájat, vagy ezekből készült levest és kivonatot kap enni, ami az esetek legnagyobb részében gyógyuláshoz vezet.

Alig csillapodott le a tudományos körökben az az izgalom, melyet a májdiéta bevezetése keltett, egy híres bécsi orvostanár szenzációs új megállapításokat és azokból folyó új gyógyeljárást hozott nyilvánosságra. Régen tudták az orvosok, hogy a vészes vérszegénységben szenvedő betegeknek kevés a gyomorsavuk, utóbbi jelenséget éppen a vérszegénység egyik következményének tekintették.

A bécsi tanár megállapítása szerint a savszegénység nem következmény, hanem ellenkezőleg: ok. A gyomornedvben van egy olyan anyag, amely a vörös vérsejtjeinek képzéséhez okvetlenül szükséges. Gyomornedv- és gyomorsavszegénység esetén ennek az alkatrésznek a hiánya idézi elő, hogy a betegeknél a vörös vérsejtek száma és vastartalma olyan ijesztő mértékben leesik, amint az a vérszegénység súlyos eseteiben szenvedőknél tapasztalható.

A kóros állapot gyógyításának módja kézenfekvő: egészséges gyomor nedvét, amelyet egészsége ember gyomrából nyernek, kell a belesnek beadni, hogy a hiányzó kincset pótoljuk. A kísérletek nagyszerűen beváltak. Egészséges gyomornedv adagolására a betegek meggyógyultak.

Azt is érthetővé teszik az új kutatások, hogy miért használ a máj-diéta is. Azért, mert a szóbanforgó gyomornedv-alkatrésznek az a része, amely nem használódik fel azonnal, a májban raktározódik fel, úgyhogy májetetés útján is be lehel azt vinni a beteg szervezetbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Teljesen veszélytelenné tették az orvosok a vérátömlesztést Vérátömlesztés közvetett módszerrel Vérátömlesztés közvetlen módszerrel Vérátömlesztés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98