Dtum
Login with Facebookk
1937 | Április

Schuschnigg hangsúlyozza, hogy Ausztria külpolitikája nem változik

Bécs, április 25.
A Duce és az osztrák kancellár velencei találkozásának és eszmecseréjének utolsó napján, ugyanabban az órában, amikor a tanácskozásokról szóló hivatalos jelentést kiadták, az olasz kormányhoz igen közelálló Giornale d’Italia-ban a lap főszerkesztője. Virginio Gajda vezércikket írt, amelyben az a világfeltűnést keltő megállapítás is bennefoglaltatott, hogy az osztrák nácikat bevonják Ausztria kormányzásába.

 

Ez a cikk Európaszerte oly téves, sőt ellenséges részről olyan rosszhiszemű látszatokat és következtetést keltett, mintha Mussolini a Gajda által megvont irányban befolyásolta volna Schuschnigg kancellárt. Bécsben és Grácban egyébként a velencei tanácskozások ideje alatt fellobbant az osztrák nácik erőteljesebb propagandatevékenysége, amely különösen Bécsben aztán egész sor rendőri rajtaütésre, előállításra és letartóztatásra vezetett.


Schuschnigg kancellár fővárosába való visszatérésének estéjén nyomban hosszabb nyilatkozatot tett közzé úgy az osztrák, mint a külföldi sajtóban, amelyben nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Gajda cikkének az a része, amely az osztrák náciknak a kormányzásra való bevonására vonatkozik, merőben téves.


„A baráti Olaszország – mondotta a kancellár – éppen úgy, mint a multban, most is hű marad ahhoz az alapelvéhez, hogy semmiképpen és semmi körülmények között nem avatkozik Ausztria belpolitikai ügyeibe. Kijelenthetem azt is, hogy Olaszország a jövőben sem szándékozik barátságunknak ezen az alapelvén változtatni. Az osztrák nemzeti szocialistáknak a kormányzatban való részvételéről nincs és nem is lehet szó. Ausztria belpolitikája világos, félre nem érthető egyenes: számunkra csak a Hazafias Arcvonal létezik. Az osztrák kormány azonban, tekintettel azokra a sajtókommentárokra, amelyekkel Párizs és London kísérték Gajda cikkét,  mindent  megtesz, hogy véglegesen elvágja még annak a lehetőségét is, hogy az osztrák nácik a Giornale d’Italia cikkét propagandára kihasználhassák."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98