Dtum
Login with Facebookk
1937 | Augusztus

Cellofán, alkálicellulóze

A cellofán egyik legértékesebb tulajdonsága az átlátszóság. A fényátbocsátás alkalmával fellépő fényveszteség teljesen jelentéktelen, az átlátszóság szinte 100 %-os. Különösen nevezetes, hogy nemcsak a látható fénnyel szemben nagy az átbocsátóképesség, hanem ultraibolya sugarak esetében is. Ez azért nevezetes, mert ennek alapján cellofánablakokat készíthetnek szanatóriumokban, kórházakban és olyan lakásokban, amelyekben egészségi okokból kívánatos az ultraibolya sugarak jelenléte.

A cellofán felhasználása. A cellofán annak köszönheti nagy és gyors elterjedését, hogy elsőrangú csomagolóanyag. Talán fel sem tudjuk sorolni, milyen sok élelmiszert csomagolnak átlátszó cellulózehártyákba, de a cellofán alkalmazási területe ma is mindig jobban és jobban bővül. Cukorka, csokoládé, tésztaáru, makkaróni, kávé, tea, fűszer, szárított gyümölcs sokkal mutatósabb, ha ízléses cellofán-zacskóban hever a kirakatban, mintha fiókból kaparják elő.

De sütemény, kétszersült, sajt, vaj, füstölthús, sonkászsemlye, sült hal is szebbek cellofán-csomagolásban, mert a vevő látja, mit vesz, e mellett azonban az árut sem érheti por vagy piszok. Ilyen célokra a cellulózehártyák zacskó formájában is kaphatók, esetleg az áru vagy a cég jelzésével. A cellofán tökéletesen porzáró, ha pedig védőhártyával vonták be, vagy acetátból készült, akkor a gőzök sem mehetnek rajta keresztül és sem az áru szaga ki nem mehet, sem pedig idegen anyag szaga nem férhet hozzá.

Mivel az ilyen csomagolás vízgőzöket, vagyis a nedvességet sem engedi keresztül, ezért az élelmiszerek nem száradnak ki, belőlük sók, oldott anyagok nem kristályosodhatnak ki és az áru el sem folyósodhatik. Cellofánba csomagolt dohányáru megőrzi eredeti nedvességtartalmát és az így csomagolt szappan sem száradhat ki. Nagyobb méretű tárgyak részére külön tartályok készülnek, esetleg más, erősebb anyagból való tartóvázzal együtt. Így árusítanak levágott és tisztított baromfit, egész, kalácsot vagy tortát.

Cellofánba csomagolt spárga nagyon sokáig megmarad élvezhető állapotban. Erősebb, védőréteges cellofántartályba a megolvasztott zsírt vagy margarint azonnal, folyósan beleönthetjük. Mindegyik esetben a cellofán „segít eladni”, mert szebbé és kívánatosabbá teszi az árut. Nagyon nedves vidékeken, trópusokon csak a nedvesség iránt érzéketlenné tett cellofán vagy az acetátfólia használható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sütemény celofánban Tészta celofánban Szappan celofán csomagolásban Befőttesüveg celofánnal lezárva
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98