Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Az óév története

Budapest, december 30.
Január első megdöbbentő híradása: a pápa állapota válságosra fordult. Bethlen István cikket ir a magyar feltámadás elleni német támadásokról. Eckhardt Szombathelyen rendkívül élesen támadja Kozma Miklós belügyminisztert. Szombathely Kozmát diszpolgárrá választotta, aki azt nem fogadta el. Rassay Szegeden a kormányt felszólította, vessen véget a lázításoknak és a szélsőséges izgatásoknak. A nemzeti csapatok bombázzák Madridot. Kiéleződik a japán-kínai ellentét. Eden drámai hangú beszédet mond az európai békéről. Moszkvában tizenhárom halálos ítéletet hajtanak végre. A Ház az idei első ülésen megszavazza a délelőtti üléseket.


Február. Kozma belügyminiszter lemondott. Tárcáját ideiglenesen Darányi vette át. Serédi hercegprímás nagyböjti beszédében kinyilatkoztatta, hogy lelkileg is állást kell foglalnunk azon határainkon kívül dúló nyilt harcban, amely a hit és hitetlenség közt folyik… Griegert a lovasberényi kerület Endre Lászlóval szemben nagy többséggel képviselővé választja. Karafiáth az új főpolgármester. Kozma Miklóst az MTI és a rádió újra elnökévé választja. Pécsett és Szegeden diáktüntetések. A Ház elfogadja az új ajánlási javaslatot. Darányi nyilatkozatot ad a készülő kormányzói és választójogi javaslatokról. A felgyógyult pápa rádiószózatot intéz a világ népeihez és Istentől a hit győzelmét kéri. A spanyol harctéren Francóék elfoglalják Malagát. A német kormány emlékiratot dolgoz ki a gyarmati kérdésben és Ribbentropot Londonba küldi. Göring Lengyelországa, Neurath Bécsbe utazik. Az angol kormány 400 millió font kölcsönt vesz fel a fegyverkezés fokozására. Véres merénylet Addisz Abebában Graziani alkirály ellen.


Március. A puccsok és diktatúrák ellen vonult fel az ellenzék országszerte. Kánya a külföldi laptudósítók előtt hangsúlyozza, hogy ellenzői vagyunk a fegyveres szövetségeknek és politikai blokképződéseknek. Pécs környékén bányászszrájk. Halla Aurélt, Nagy Emilt és Benkő Gézát időközi választáson képviselővé választják. Schuschnigg kancellár Budapesten tárgyal. Mussolini Lybiában szemlét tart. Uccai tüntetések, sztrájkok zavarják. Párizs nyugalmát. A pápa enciklikát bocsát ki a németországi viszonyokról, amelyet a német sajtó a belügyekbe való beavatkozásnak tekint. Orosz-cseh szerződés jön létre. Az olasz-német közeledés erősödik. Róma ötéves barátsági szerződést köt Belgráddal. Madridnál heves harcok.


Április. Széll József az új belügyminiszter, akinek kinevezését a közvélemény megnyugvással és bizalommal fogadja. Mikecz igazságügyi, Bobory belügyi államtitkár. Darányi Szegeden bejelenti, hogy minden felforgató törekvést megakadályoz. Gerhard Zennig német agitátor a Tiszántúl hónapokon át akadály nélkül bolondította a tiszántúli magyarokat. Széll betiltja Szálasi pártjának működését: Szálasit letartóztatják. Károly román király kizárja a királyi ház tagjai sorából fivérét rangon aluli házasság miatt. Belgrádban kisantant-konferencia. Röder honvédelmi miniszter Berlinben, Schuschnigg Velencében tárgyal. A Ház összeül, Tahy Lászlót alelnökké választja és megkezdi a költségvetés tárgyalását.


Május. Ünnepi díszben, katonai pompával fogadja Budapest Miklas elnök és felesége látogatását. VI. Györgyöt világraszóló pompával koronázzák a brit birodalom királyává. III. Viktor Emánuelt és feleségét nagy lelkesedéssel és eddig nem látott parádéval fogadta a főváros. A Ház a költségvetést tárgyalja: az ellenzék a szociális intézkedések elégtelenségét kifogásolja. Bethlen polgári összefogást hirdet Nagykanizsán Darányi vezetése mellett. Schuschnigg nyilatkozott Ausztria és Magyarország elválaszthatatlan történelmi közösségéről. Angliából visszahívták az ott működő olasz ujságírókat. Baldwin lemondott. Neville Chamberlain az új miniszterelnök.


Junius. Windsor herceg a francia Monts városkában feleségül vette Warfield Fallist.   Darányi a készülő kormányzói és választójogi javaslatról nyilatkozott. Balatonöszödön minisztertanács volt, amely letárgyalta az őszi munkaprogramot. Chautemps lett az új francia miniszterelnök. Spanyol köztársaságiak bombázták a Deutschland cirkálót (30 halott és kétannyi sebesült), majd támadást intéztek a Leipzig cirkáló ellen. A németek előbb megtorló, majd preventív intézkedést alkalmaztak. Neurath elhalasztotta londoni útját. Párizs nem támogatta a szovjet spanyolországi terveit. A nemzetiek elfoglalták Bilbaot. Neurath külügyminiszter Budapesten.


Julius.
A hivatalos lapban megjelennek a tisztviselői előléptetések és új kinevezések. Kisgazdapárt böhönyi gyűlésén a nyilasok a Himnusz profanizálása után a németeket éljenezték és Tildyt akasztófával fenyegették. A francia szenátus Chautempsnek megadja a rendkívüli felhatalmazást. A spanyol kérdés egész hónapban élénken foglalkoztatja a semlegességi bizottságot és az egész európai diplomáciát, minden eredmény nélkül. A Ház ünnepélyes ülésen vita nélkül fogadja el a kormányzói jogkör kiterjesztéséről szóló javaslatot, a felsőház szintén majd az országgyűlést kormányzói kézirattal berekesztik.


Augusztus. Darányi Gasteinben nyaral és St. Gilgenben meglátogatja Schuschnigg kancellárt. A japánok Sanghájt ostromolják. A spanyol nemzetiek elfoglalják Santanlert. Portugália megszakítja a diplomáciai viszonyt Csehszlovákiával. Gépfegyvertüzet kap a nankingi angol követ autója. Titokzatos repülőgépek minden hajót megtámadnak a spanyol partok közelében. Chamberlain levelet ír Mussolininek, hogy Anglia és Olaszország között nincs ellentét. Mussolini Palermóban, a rádióban, békeszózatot mond.


Szeptember. „Szó sincs arról, hogy én a Nep-be visszakapnék” – mondja Bethlen István. „Nyílt és megbélyegző állásfoglalással szálljon szembe a kormány a szélsőséges mozgalmakkal” – hirdeti Rassay Szegeden. Kánya Genfben tanácskozik a kisantant képviselőivel, akik hajlandók a fegyverkezési egyenjogúság elismerésére, de a kisebbségi kérdésben nem engednek. Perczel Bélát Bonyhád képviselőjévé választják. Csehszlovákia megalapítója és első elnöke. Masaryk meghalt. A honvédség az őszi gyakorlatával kiérdemelte a kormányzó és az ország elismerését. Mussolinit lelkesedéssel fogadták Németországban. A Földközi Tengeren ismét megtorpedóztak egy angol hajót. Anglia és Franciaország 250 hadihajót és 500 repülőgépet küldött a Földközi Tengerre.


Október. „A kormány az alkotmány mellett vagy az alkotmány felforgatóival akar-e politikát csinálni?” – kérdezi Eckhardt. A bíróság Féja Gézát öt, Kovács Imrét három hónapi fogházra ítélte falukutató könyveik miatt. A Darányi kormány egyesztendős. 38.000 frontharcos vonult fel a Hősök terén. Signay, Eckhardt, Rassay együtt szónokolnak a körmendi legitimista gyűlésen. Megtörténik Budapesten az első légvédelmi gyakorlat. Budapestre érkezett Badoglio tábornagy, akit a kormányzó is vendégül látott. Titokzatos búvárhajó garázdálkodik a Fölközi Tengeren. A nagyhatalmak véglegesen elejtik a spanyolországi önkéntesek jelképes visszahívására vonatkozó eddig javaslataikat. Washington, London, Párizs kilenchatalmi értekezletet tervez Japán ellen.


November.
„Tiltakozunk az ellen, vagy a diktátorjelöltek úgy állítsák be a kormányzót, mintha mellettük állana” – mondja Sigray Antal gróf. Szálasit 10 hónapi államfogházra ítélik. Eckhardt kijelenti, hogy nem követel radikális választójogot, - mert nem akarja az utat a felforgatás számára szabaddá tenni. Darányi és Kánya Berlinben. A Ház a Frontharcos- és a felsőházi törvényjavaslatot tárgyalta. A japánok egész hónapban Nankingot ostromolták. Halifax lord berlini tárgyalásainak eredménye „érdekes volt, de formaszerű eredményeket nem hozott létre.”


December. Eckhardt a képviselőházban azzal vádolja Hómant, hogy a felügyelete alá tartozó intézményekben a nyilas-agitációt elnézi. Nappali légvédelmi gyakorlat volt Budapesten tizenötperces légi támadásával. Rőder miniszter hivatalosan Olaszországba utazott. Delbos francia külügyminiszter középeurópai tájékozódó körutat tett, Belgrádban uccai zavargásokkal fogadták. Sztojadinovits szerb miniszterelnök Rómába utazott. Nanking elesett. Roosevelt a Panay ágyúnaszád elsüllyesztése miatt közvetlenül a mikádótól kért elégtételt. Eden szerint nem fenyegeti veszély Anglia kelet-ázsiai birtokait. Olaszország kilépett a Népszövetségből.
Három magyar halottja és számos sebesültje van Erdélyben a romániai képviselőválasztásoknak. „Nem engedhetem Magyarország kormányzójának személyét a királyi trónnal kapcsolatba hozni” – mondotta a kormányzó Szolnok vármegye ünnepi közgyűlésén, a nemzethez intézett szózatában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98