Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1937 | Február

Dalol a Hold és a Szíriusz

Az emberiség büszkén tekint végig a tudományok hosszú során és jóleső önteltséggel állapítja meg, hogy sokat tud. Ha azonban fordítva tesszük fel a kérdést és arra várunk feleletet, hogy mennyit nem tudunk még, akkor bizony zavarba jön a tudós is, mert számtalan vonatkorásban bolyong még vakon az emberiség.

Viszont tény, hogy nincs detektíve a világnak, akt kérlelhetetlenebbül üldözné a gonosztevőket, mint amilyen kitartással és vakmerőséggel kutatja a tudós a mindenség titkait. Sokszor valóságos regény bontakozik ki előttünk, ha e kutatások színfalai mögé pillantunk.

Ilyen misztikus és meg döbbentően szép regény rajzolódik elénk, ha a legújabb csillagászati kutatásnak irányait nézzük. Csehszlovákia egyik-csillagvizsgálójában most például rendkívül érdekes kísérleteket folytatnak: figyelik az égitestek hangját. Már az ókor bölcseletében is hallhattunk az égitestek hangjáról. Ez volt a szférák zenéje, amely az égbolt csillagai hallattak.

Hogy emberi fül mégsem érzékelte ezt a különös zenét, arra az akkori bölcselők azt a magyarázatot adták, hogy nem halljuk a szférák zenéjét, mert állandóan halljuk és megszoktuk. Amint egy kovácsműhely pokoli zsivaja is csak az idegennek tűnik fel; míg a kovácsok, akik megszokták, nem is veszik észre, ugyanígy van az égitestek zenéjével is.

Ez a szférikus zene persze azóta az évezredek megszűrt tapasztalatain mondai színvonalra zuhant. Nincsen a csillagoknak hangjuk mondották a modem kor tudósai. De tévedtek, mert íme egy csehszlovákiai csillagvizsgáló termében megszólalt a Hold és zenélt a Szíriusz csillaga is.

A modern csillagkutatás eredményeiről csak nagyon keveset tud a közönség. Olyan bonyolult számítások ezek, amiket csak egészen kiválasztott emberek sokévtizedes tanulás árán érthetnek meg. A Hold hangja azonban minden különösebb szakismeret nélkül is érthető eredmény. Ebben az esetben, ugyanis a Holdról vagy bármely égitestről a földre verődő fényt felfogják a nagy távcsővel.

Ez a fény egy elektromos fotocellára esik és ott átalakul elekromos árammá. Ha ezt kellően felerősítik és utána egy hangszóróba vezetik, akkor a hangszóró megszólal és állandó hangot ad. Ha nincs semmi változás a fényben, akkor a hang mindig egyforma marad. Mihelyt a fény ingadozik, a hang is követi ezt. Nincs az a műszer, a szemről nem is beszélünk most, amely oly érzékeny lenne a legcsekélyebb fényingadozásra is, mint ez berendezés.

Nos, mint a felső képünkön is látható, Csehszlovákiában a Hold egy szeletét vetették vizsgálat alá. A fekete csík fényét figyelték meg és vetítették a fotocellára. A hangszóró megszólalt és lassú ütemben bár, de a világ legkülönösebb zenéje szólalt meg. Kiderült, hogy a Hold fénye titokzatos okokból változtatja az erősségét s így a hangszóróból nem állandó hang, hanem egy különös, panaszos dallam hallatszott.

Hogy mi az ok, rejtély. Ez is egyike azoknak a kérdéseknek, amikre még nem találták meg a feleletet. Bizonyos azonban, hogy a titokról egyhamar lehull a lepel. Már csak azért is, mert a különös zene a Szíriusz csillagának fényéből is felhangzott. Sőt, a többi égitestek, bolygók, állócsillagok és üstökösök is „megszólallak” és más-más dallammal jelentkeztek a hangszóróban.

Az ókori bölcseinek tehát igazuk volt: a szférák zenéje megvan, csak éppen még nem értjük meg ezt a különös hátborzongató, csodálatos zenét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagyteleszkóp Holdrészlet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csányi László szobra Zalaegerszegen Csányi László szobra Zalaegerszegen
A hős vértanu szobrára tizenhét szobrász versenyzett a nyáron kiirt...
Az öszvér Az öszvér
A világháborút követő hónapokban a francia hadsereg sok öszvért...
Biharmegyei bajok Biharmegyei bajok
A Biharmegyében pusztító járványok megszüntetése és a nyomoruságos...
A tiszaroffi rablógyilkos
A tiszaroffi csendőrség a napokban táviratban értesítette a...
Vízilabda – Magyarország-Spanyolország 4:0 (2:0) Vízilabda – Magyarország-Spanyolország 4:0 (2:0)
A mérkőzés elejétől fölényben vagyunk. Labdát érünk a Homonnay II....
Eszperantó nyelv és szótár Eszperantó nyelv és szótár
Régi törekvése már sokaknak, valami olyan világnylvet teremteni, a...
Súlyos politikai válság Ausztriában Súlyos politikai válság Ausztriában
Három esztendő óta tart már a válság Ausztriában, mely fenyegeti...
Fiumei küldöttség Budapesten Fiumei küldöttség Budapesten
A képviselőházban a fiumei állapotokról a mult napokban nyilatkozott...
A legujabb katonai czéltábla A legujabb katonai czéltábla
A katonák lőgyakorlatai alkalmával különböző készülékeket használnak,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98