Dtum
Login with Facebookk
1937 | Január

Nem robbant a kanadai jéghokkicsapat dinamitja

A Kimberley Dinamiters csak 1:0 arányban tudott győzni a magyar jéghokki válogatott ellen.

Nagy napja volt vasárnap a magyar jéghokkisportnak, válogatott csapatunk ekkor mérkőzött a városligeti Műjégpályán a világbajnokság favoritjával, a Kimberley Dynamiters jéghokkicsapattal.

A Műcsarnok előtt autó autó hátán, a Városligeti tó feletti hidat ellepi az ingyen nézők serege. Bent zsúfoltan dobog a tribünökön a közönség. Régen volt ilyen nagy érdeklődés jéghokkimérkőzés iránt.

Ragyog a jég, a közönség türelmetlenül várja a mérkőzés megkezdését: bent az öltözőben vetkőznek a játékosok és még mindig nem tudják, milyen lesz a magyar csapat összeállítása. Már itt van a kezdési idő, mikor végre Lator dr. hosszas fontolgatás után kihirdeti a csapatösszeállítást.

Elsőnek a szálas termetű fiúkból álló kanadai csapat szalad a jégre, rajtuk mellen-karon piros-kék csíkozású fehér trikó feszül. A fehérdresszes, piros-fehér-zöld keresztcsíkos magyar címeres, zöld lábszárvédős magyar válogatottat lelkes tapssal fogadják.

Megszólal a bíró sípja és megindul a játék a két csapat között, amely a következő összeállításban veszi fel a küzdelmet:
Magyarország: Csák – Barcza, Róna – Jeney, Miklós, Margó dr., csere: Hárai, Szamosi, Gergely és Lónyay.
Kimberley Dynamiters: Campbell – Kozak, Reidling – Gobb, Wilson, Kiever.

Az első harmadban tapogatódzó játék folyik. Hol magyar, hol a kanadai kapu előtt folyik a játék, de gólveszély egyelőre nincsen. Jobbára a kanadai csapat támad, de remek támadás viharzik magyar részről is. Miklós fut a szélen, Margónak adja át a korongot, majd a kapu elé szalad. Margó pontosan eléje passzol, óriási helyzet, de a korong elcsúszik Miklós ütője mellett.

A kanadaiak kidolgozott, pontos támadásokkal veszélyeztetik a magyar kaput. Sokáig ők vannak fölényben, a magyarok csak messziről lőnek. Miklós vezet kétszer is veszélyes támadást, az egyik alkalommal két méterről zúdítja a korongot a kapura, de a kanadai kapus úgy kapja el fél kézzel, mint a legyet.

A szünetben a kis Saáry Évi lejt bájos magyar táncot. A második harmad kanadai támadásokkal indul. A korongot Csák nagy nehezen kiüti, de vesztére pontosan a vörös Gobb elé. Már mindenki gólt kiált, de úgy látszik, a csodacsatár is hibás néha – a zúgó lövés hajszálnyira elkerüli a kaput.

A magyar csatárok előtt is nagy helyzet adódik, üres a kapu, a kapus kint fekszik a jégen, de Gergely és Hárai is hibáz. Mintaszerű akcióból születik meg a mérkőzés egyetlen gólja:
Redding mint egy tank rohan le a jobbszélen, se Gergely, se Róna nem tudja feltartóztatni, élesen a középre ad, pontosan Kemp elé, akinek kapásból küldött süvöltő bombája a hálóba áll meg. 1:0.

- Most indul meg a kanadaiak gólesője – mondják a tribünön.
Rossz jósnak bizonyultak. Igaz, hogy támadnak a kanadaiak, mint a fergeteg, de hiába kavarognak vészes gólfelhők a magyar kapu előtt, jól működnek a magyar viharágyúk is és hiába minden igyekezet, több gól már nem esik. A magyar csapat csak szórványos lerohanásokkal kísérletezik.

Rónát 2 percre kiállítja a magyar bíró, mint később mondotta, azért, mert kézzel fogta meg a korongot és így továbbította. A kanadaiaknak most még hátvédek is támadásba mennek át, de a magyar csapat gól nélkül ússza meg a két percet.

Szünetben a tehetséges műkorcsolyázónő, Erdős Klári táncol pazar magyar ruhájában pattogóritmusú magyar táncot Erkel Ferenc zenéjére, a közönség megújuló tapsai közben.

A harmadik harmad már az első percekben szomorúan kezdődik a magyarok részére. Rónát felbuktatják, és oly szerencsétlenül esik, hogy le kell vinni a pályáról. Jeney lesz a hátvéd, helyére Lónyai áll be.

Élénkül a játék, a közönség lelkesen huj-huj-hajrázik, szikráznak a korcsolyák, suhannak az ütők. Szamosi úgy repül a palánkhoz, hogy még a botja is eltörik. A kanadaiak közül most Wilsont állítják ki. Róna visszajön a pályára, de alig játszik egy percig, buktatásért megint kiállítják. A kanadaiak nyomasztó fölénybe kerülnek, minduntalan ott cikáznak a magyar kapu előtt, de a szívósan védekező magyar védelem mindent ment.

Mikor megszólalt a mérkőzés befejezését bejelentő bírói síp, amely egyúttal azt is jelentette, hogy 1:0 arányban kikapott a magyar csapat, a közönség nem szomorkodott a vereségen, hanem örömujjongásba tört ki, mert ha nem is győzött a magyar csapat, ragyogó játékot mutatott a világ legjobb csapata ellen.

Az volt a közönség véleménye, hogy ilyen jól régen játszott magyar csapat. Különösen Róna, Csák és Barcza tűnt ki, de jól dolgoztak a többiek is. A kanadai bányászok dinamitos patronja ezúttal nem robbant oly jól, mint szokott, mert elfojtotta a magyar csapat rámenős, szívós játéka.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Kimberley Dynamiters, Kanada világhírű jéghokkicsapata a műjégen Kanadai támadás a magyar kapu előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Gresham több milliós károsodása a Titanic katasztrófájánál A Gresham több milliós károsodása a Titanic katasztrófájánál
A Titanic katasztrófája tudvalevőleg óriási károkat idézett elő, a...
Kanászhangvrseny az Ipolyságon Kanászhangvrseny az Ipolyságon
A Magyar Nemzeti Múzeum meg akarván menteni a palóczság pénztárainak,...
Szent István király szobra és a budavári Halászbástya építményei. Szent István király szobra és a budavári Halászbástya...
Midőn Schulek Frigyes kitünő építészünk sok évi munka után befejezte...
Barátságos mérkőzések: „33” FC – FTC 2:1 (0:0)
Megérdemelt győzelmet aratott a „33” jó formában levő...
Rövid hírek Rövid hírek
Nitti juniusban érkezik Budapestre Francesco Nitti, volt olasz...
Szökés az orosz fogságból Szökés az orosz fogságból
Kiry János nagyszentmiklósi földbirtokos az ősszel Tarnov körül orosz...
Conrad, a fanatikus háború-párti Conrad, a fanatikus háború-párti
Kardcsörtető nyilatkozatai, agresszív fellépése olykor keresztezte a...
A gazdatartozások rendezése és a jogeszme uralma A gazdatartozások rendezése és a jogeszme uralma
A védett gazdaadósok teherrendezésének ügyében legutóbb olyan állami...
Sirius
Földünk napkörüli keringése folytán, - nem véve számba saját tengelye...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98