Dtum
Login with Facebookk
1936 | Január

Sárga veszedelem kísértett a Műjégen

Magyarország – Japán 5:2 (0:2, 4:0, 1:0)

A japánok már 2:0-ra vezettek

Déli tizenkettőkor már zsúfolt volt a nézőtér. Mindenki a japánokat akarta már látni, de előbb még bevezető jégkorcsolyázáson kellett átesnie. A közönség türelmetlenebb része hokkit követelt, de amikor az új hölgybajnok, a gyereksorban lévő Botond Évi és Pataky legerősebb ellenfele, Terták Elemér korcsolyáztak szépen, stílusosan, megbékél. Végre negyedegykor kifutnak a japánok a jégre.

A kapus minden képzeletet felülmúlóan kipárnázva lépett a pályára. Mellkasa úgy domborodott, mint a Himalája. Fejét bőrabroncs vette körül, amely alól csak csontkeretes szemüvege látszott ki. Sárga trikó, kék nadrág az öltözetük, hátukon piros „Nippon” felírás. Fényképezés, filmezés, a japánok egyszerre csak ledobják botjaikat és kesztyűiket a jégre. Nekirohannak a magyaroknak.

Mi lesz itt, verekedés? Hisz még nem is játszottak! Jól nézünk ki, ezek már most kezdik! – hallatszik a sorba, a nézőtéren, de nincs ok a rémületre, mert a japánok olimpiai jelvényüket tűzik e különös módon az ellenfél játékosainak mellére.

Minder Frigyes és Lator Géza dr. sípjelére felállnak a csapatok:
Magyarország: Hircsák – Barcza, Róna – Jeney, Miklós, Minder. Csere: Háray, Sztoics, Gergely II.
Japán: Homma – Hayama, Suto – Ishikava, Hirano, Shajo, Csere: Kinoshita, Turuja, Kitasawa. Tartalékok: Hara, Mikei.

Felállás után Kertész János, a korcsolyázó szövetség elnöke, magyar, Pröhle Vilmos, egyetemi tanár, japán nyelven üdvözli a vendégeket. A közönség soraiban ott ülnek a magyar sportélet vezető egyéniségei. Az ülőhelytribün előtt három karosszék várta a kormányzó és kísérete esetleges érkezését.

Megindul a játék. Remekül kezdenek a japánok és alig múlik el egy-két perc, máris vezetnek. A tartalék Mikei kiugrik, remekül átjátssza a védelmet és a meglepett Hircsák mellett gólt üt. 0:1.

Jól nézünk ki, még ezek is megvernek bennünket… – mondogatják a nézők. Úgy is néz ki a dolog, mert a japánok még egy gólt szereznek. A folyton mosolygó sárgák, akiknek modora olyan a jégen is, mint egy népszövetségi diplomatáé, még láthatóan bírják az iramot és a szemüveges Ishikava révén újabb gólt érnek el.

Ishikava ördöngős ügyességgel átcikázik a két magyar hátvéd között, előretolja a korongot, de lövését Hircsák kifutva elrúgja. Vesztére a szélre sodródott Iskihava felé, aki lehetetlen szögből a sarokba bombázza a korongot. 0:2.

 
A magyar cseresorban Háray mindig kiöltött nyelvvel támad, úgyhogy a japánoknak mindig mosolyogniuk kell. De még ez sem használ, mert gólt nem sikerül elérni.

 

Így bizony eléggé elszontyolodva nézi a közönség a hajcsatos Pataky Dénes szabadkorcsolyázását. Csak a Szekrényessy testvérek változatos, szemet-lelket gyönyörködtető páros mutatványai feledtetik el a kezdődő és komolyan fenyegető balsikert.

A japánok a szünetben a jégre térdelnek. Úgy nézik és fényképezik a műkorcsolyázást. Folyton mosolyognak, tapsolnak és szorgalmasan osztogatják az autogramokat.

 

 

A közönség az első harmad balsikerét hamar elfeledheti, mert a második harmad kezdetén a magyar csapat, amely kezdésre az első csatársorával áll fel, azonnal gólt ér el. A japán kapus most a kapu tetejére teszi fejvédőjét és az első gólt e nélkül kapja. Miklós pazarul áttör és bár a korong nem fekszik jól, szépen a kapuba küldi. 1:2.

A közönség hatalmas biztatásba kezd, amely újra eredményt hoz. Jeney passzát Minder félmagasan, kapásból küldi a hálóba, 2:2. Kiegyenlített a magyar csapat.

Most a cserecsatársor jön. Ők sem akarnak elmaradni az első csatársortól és így Stolcs passzából Gergely megismétli Minder gólját, 3:2.

A japánok láthatóan fáradtak. Minden összeütközésnél ők maradnak a földön, de dicséretükre legyen mondva, a szó legangolabb értelmében veszik tudomásul a rajtuk esett „sérelmeket”. A mérkőzés egyik bírája, Minder Frici bácsi hirtelen akar fordulni és úgy leül a jégre, mint egy kezdő. A magyarok tovább támadnak és Miklós támadását Jeney beüti a hálóba. 4:2.

Most már biztos a győzelem. Gergely lövése a kapus fejéről pattan a háló tetejére. A fejvédő nélküli Homma erősen mongol kinézésű fejének meg sem kottyan a kemény gumikorong.

A szünetben a Rotter-Szollás - pár mutatja be tudását. Kissé bizonytalanul mozognak, néha meg is torpannak, de látszik rajtuk, hogy tudnak. A jég a napsütésben kissé megromlott és ez az oka a bizonytalanságnak. Megállapítható, hogy jóval kevesebb tapsot kaptak, mint Szekrényessy Piroska és Attila.

A szünet rövid. A japánok még kivédenek egy autogramkérő rohamot és a gyerekek gyűrűjéből tűrhető kondícióban szabadulnak ki. Az utolsó harmad első felében a magyar csatárok támadásai meddők. Gól nem születik, de annál több ütő esik ki a japánok kezéből.

Miklós akkorákat szökdécsel, mint egy magasugró. Fordulás után Miklós szép paszt küld Minderhez, aki közelről beüti a korongot a kapuba és ezzel beállítja a végeredményt. 5:2.

Röviddel ezután a harang a mérkőzés végét jelzi. A közönség egy része csalódottan távozik. Még verekedés sem volt! Azt csak az EKE tudja! – hallatszik a kitóduló közönség soraiból.

Általában a japánok játéka kielégített. Nagy hátrányuk gyengébb testalkatuk, de a kellő tudás már megvan. Ismerve a japánok szívósságát, a tokiói olimpián biztosan kell velük számolni. Egyelőre azonban itt van Garmisch-partenkirchen, ahol csak tanulni fognak. A magyar csapat első csatársora és a védelem mutatott jó játékot. A cseresor sokat szaladgált.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Japán olimpiai jégkorong-csapata A téli olimpiára készülő japán jéghokkicsapat A japánok jégkorong-kapusa Hiromoto A japán csapat kapusa
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Könnyen győzött a Beszkárt ellen a Ferencváros Könnyen győzött a Beszkárt ellen a Ferencváros
Érdekes felállításban vette fel a küzdelmet a Ferencváros a villamos...
Ferencváros – Szeged 9:2 (3:0) Ferencváros – Szeged 9:2 (3:0)
Vasárnap délután az Üllői-úti pályán 11.000 néző volt kíváncsi az...
Március 15-ike és a háború
A március 15-ikéhez szoktuk, mint emléknaphoz füzni annak az...
Mi okozza az öröm kellemes, a fájdalom kellemetlen érzéseit? Mi okozza az öröm kellemes, a fájdalom kellemetlen érzéseit?
Az öröm és a fájdalom játsszák életünkben a legfőbb szerepeket. Egész...
Gellért Oszkár -  Nikotin Gellért Oszkár - Nikotin
Felüdülni egy cigaretten, Arra gondolni, kit szerettem S gyengéden...
A 2700 koronás búza – meg a csizma A 2700 koronás búza – meg a csizma
A fogyasztóközönség s a fixfizetésűek mondhatatlan megdöbbenésére és...
Byrd kapitány a pingvinek tanulmányozására a déli sarkra repül Byrd kapitány a pingvinek tanulmányozására a déli sarkra repül
Az amerikai expedíció nagy tudományos szenzációt vár a pingvinek...
Országos czéllövőverseny Országos czéllövőverseny
Alig hogy az első sorozatot befejezték, tekintettel az idő...
Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt
Az olasz lapok vezető helyen közlik azt a határozati javaslatot,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98