Dtum
Login with Facebookk
1937 | Június

Európai jelentőségű a lengyel államfő bukaresti látogatása

Varsó, június 6.
Mosciski elnök és kísérete vasárnap délben különvonattal elutaztak Bukarestbe. Az összes vasárnapi lapok hosszú cikkekben méltatják az államfői találkozás jelentőségét, amelyet teljesen megvilágítanak a kormány félhivatalos lapjának, a Chas-nak fejtegetései.

 

A két állam szolidaritása, – írja a lap – amelyre Európának a keleti veszélytől való megvédése kötelezi őket, nem irányul Franciaország ellen és nem jelenti a róma-berlini tengelyhez való kapcsolódást.

 

Lengyelország nem akar beleszólni Románia és a kisantant viszonyába, de a lengyel-román szövetség szovjetellenes felfogásából önként következik a cseh-szovjet szövetséggel való ellentét.

 

A lengyel külpolitika állandóságának másik bizonyítéka Swietoslawski közoktatási miniszter budapesti látogatása, amely hatalmas tüntetés a lengyel-magyar barátság mellett, azonban nincs ellentétben a lengyel-román szolidaritással sem.

 

Kánya külügyminiszter beszéde kétségtelenné teszi Magyarország békés felfogását és közeledési készségét szomszédai felé. Kánya beszédében Lengyelországot és Jugoszláviát Románia két szövetségeseként említette, mint olyan államokat, amelyek helyes politikával oldották meg a szomszédok közötti viszálykodást.

 

E kiváló beszéd szellemében – amely a szerződések betartását és a nemzetközi viszonyok igazságos figyelembevételét hangsúlyozta – folyik le a lengyel miniszter budapesti látogatása.


Bukarest, június 6.

A lengyel köztársaság elnöke Beck külügyminiszterrel s nagy diplomáciai és katonai kísérettel hétfőn érkezik Bukarestbe. A háromnapos ott tartózkodás alatt fontos külpolitikai tárgyalások lesznek, amelyeknek középpontjában a két szövetséges országnak Nagybritanniához való viszonya áll.

 

Antonescu genfi és párizsi tárgyalásai, valamint Beck londoni tárgyalásai lényeges szerepet fognak játszani a két államfő bizalmas megbeszélésein. Valószínű, hogy az a szövetségi viszony, amely Lengyelország és Románia között fennáll, az angol külpolitika kelet-európai érvényesülését rövidesen éreztetni fogja mindkét ország politikájában.

 

Jellemzőnek tartják, hogy a hétfő esti díszebéden elhangzó pohárköszöntők nem francia nyelven fognak elhangzani, hanem Károly király románul fogja üdvözölni vendégeit és Moscicki elnök lengyelül válaszol.

 

A lengyel köztársasági elnök látogatásával egyidejűleg kellett volna Bukarestbe érkeznie Flandin volt francia miniszterelnöknek és külügyminiszternek, de ezt az utazást bizonytalan időre elhalasztották.

 

Károly román király Mosciski elnök látogatását még júniusban viszonozza Varsóban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mosciski Beck II. Károly
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98