Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Mit hordjon a dolgozó nő?

Hadd essék itt pár szó a praktikus divatról. Mert, mi tagadás, nem mindenki áldozhat nagy összegeket ruhájára és nem egy asszonynak okoz komoly fejtörés, hogy lehetőleg kevés kiadással jólöltözött benyomást tegyen. Azon a véleményen vagyok, hogy: keveset, de jót vegyünk. Egyetlen, jó kézből való ruhával, amely többféle célt szolgál, jobban járunk, mint több ruhával, amelyet – olcsó helyen – csak mutatósságra tákoltunk össze.

Az okosan beosztó nőknek ezidén nagyszerű szolgálatot tesz az úgynevezett jumperruha, amelyet kabát vagy kabátka egészít ki együttessé. Itt azután hódolhatunk a szép és ízléses színösszeállításnak. A napsütésben kiviruló tavaszi színek most mindennél jobban esnek a szemnek, mert a sok eső s az örökösen szürke ég után: jóformán el is vesztettük hitünket, hogy tavaszi színpompa még létezhet! A színes divatot ezért most mindenki ujjongva fogadja!

Mégis, hogy a célszerűségre is gondoljunk, alapnak sötét színt ajánlanék. Az annyira divatos sötétkék nagyon alkalmas arra, hogy üde színek élénkítsék. Jól jár, aki „alapul” sötétkék kabátot és szoknyát és hozzá – hűvösebb idő esetére – kötött, színes jumpert vesz, melegebb időre pedig finom kis selyemblúzt. Teljesen angolhatású kosztümnél jól hat a fehér vagy a pasztellszínű ingblúz, amely mindig elegáns. Ezek a jumperek és blúzok kivétel nélkül: az alaptól elütőszínűek legyenek.

Az idén nagyon divatos a sötétkékben néhány sárga árnyalat, úgymint a mustár és kukorica, azután a „piszkos” rózsaszín s a terrakotta, végül a különböző világos és középkékek. Ha sötétkékhez fehéret vennénk: természetesen ez is megy, de frissebb még ha egy kis pirosat is adunk hozzá. Ne féljünk a pirostól! Kékkel és fehérrel kombinálva: régtől bevált színösszeállítás! Ha pedig más, sötét „alapot” keresnénk, utalok még a szintén divatos lencseszínre. Ez a tartózkodó szín, amely az esti szürkületre emlékezetet, remekül illik össze a naplemente lángoló színével, a terrakottával. És ugyancsak szép hatás: a gyep üde zöldje, amely a szürkületből kiviláglik…

Egyáltalán, a természet mindenben a legnagyobb tanítómesterünk – és így az öltözködésben is. Milyen szép például, a fürtös „aranyeső” színe, amint a fakérgek barnáiból elővillan…

Egy szó, mint száz, a jól megválasztott, elütő blúzszínnel az egész együttes jellegét megváltoztathatjuk. Délutánra például milyen jó szolgálatot tesz egy csipkeblúz! Ha arra jól választott virágot tűzünk: vacsorára is elmehetünk benne.

Végül ott az impriméblúz kísértése….S ezzel el is érkeztünk ehhez a fogalomhoz, hogy „imprimé”, amely esztendők óta, minden tavasszal újult erővel visszatér. Aki azt gondolná hogy amiért annyiszor tért vissza, már meg is úntuk, az tévedne. Hiszen minden évben annyira megváltozik, annyi újat és váratlant hoz, hogy megúnását szinte lehetetlennek gondolom. Mindig mosolygós és vidám a nyomottmintás anyag, amely hol állatkákat, hogy kis vagy nagy virágot, hol mértani ábrát, hol keleti díszítést, hol egész kis jeleneteket mutat. Az idén a kockás különösen sokat szerepel, mégpedig pepitától legnagyobb káróig…

Gondoljunk most egy percre a közelgő versenydélutánokra. A divat itt sokféle változatot enged. Például: impriméruha egyszínű kabáttal – vagy fordítva, egyszínű ruha imprimékabáttal (s a kabátbélés mindig követi a ruha színét.) Maga a kabát lehet különböző hosszúságú, ahogy az egyéni ízlésnek és alaknak megfelel.

Estére az imprimé mellett legnagyobb sikere az egyszínű muszlinnak és zsorzsettnek van. Milyen szép is egy-egy májusi estén a glicinia, vagy orgona, vagy aranyeső színű muszlinruha, de a sötétkék homályban elragadó bizony a hófehér is. Aki látta az „Allah kertje” című színes filmet, az nő létére, nem egyhamar felejti el Marlene tanítását, milyen szép is az egyszínű muszlinruha a nyári éjszakában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mahmud Sefket nagyvezér meggyilkolása. Mahmud Sefket nagyvezér meggyilkolása.
A romlásnak indult Törökországot ismét lázba ejtette egy véres...
Tormay Cecile Tormay Cecile
Fellépése körülbelül egybeesett a Nyugat nagy nemzedékének...
Berény Róbert kiállítása
Berény Róbert kiállítása a Fraenkel-szalonban érdekesen mutatta a...
Vadregényes éjszakai hajsza, félmeztelen, véresfejű ember után Vadregényes éjszakai hajsza, félmeztelen, véresfejű ember után
Vasárnapra virradó éjszaka Szíjártó Ferenc rendőrfőtörzsőrmester...
Sötét villám Sötét villám
Számos észlelő tett már említést a viharok némelyikét kísérő sajátos...
Szabolcska Mihály: Alkalmi stófák a hazaszeretetről Szabolcska Mihály: Alkalmi stófák a hazaszeretetről
Áldjon meg az Isten, hogy nem sajnáltátok Fölvenni mára az ünneplő...
A Szovjetunió északi utánpótlási vonala 1. A Szovjetunió északi utánpótlási vonala 1.
Térképünk a Szovjetunió és az angolszászok létfontosságú hajózási...
Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok
Tízezres nevezés érkezett a gyaloglóbajnokságra. Vasárnap reggel...
Új illúzió: a Film Új illúzió: a Film
Miért vágyik az ember az illúzióra? Nem tudom, de az biztos, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98