Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Eckhardt beszélt Nagykátán a nyilasokról is

Nagykáta, május 17.
Pünkösd hétfőjén Matolcsy Mátyás beszámolóbeszédet tartott többezer főnyi választóközönség előtt:
- Az elmult esztendőben - mondotta — nem sok történt a magyar faj, a parasztság, a nemzet érdekében. Ezt az országot csak teljesen új földbirtok és agrárpolitika mentheti meg. Az állam két milliót fordít telepítésre és kétmilliót az állami színházak támogatására. Čn nem az irodalmat is művészetet támadom, hanem azt a rendszert, amelyben a magyarság millióinak sorskérdése egyenlő az állami színházak támogatásának kérdésevel. Ez a földbirtokpolitika az ország sírját ássa meg!


Viharosan taps fogadta a szólásra emelkedő Eckhardt Tibort:

- A magyar nép papiroson már megkapta politikai jogegyenlőségét 1948-ban, ezt Kossuti Lajos harcolta ki - mondotta Eckhardt. - A papíron megvan a jogegyenlőség, de a mai választójogi rendszer mellett a valóságban nincs meg, mert a törvényhozás nem a nép akaratából születik meg, hanem felülről kényszerítik a népre.


Én ezért harcolok minden erőmmel a becsületes, titkos választójogért, amely ha meg is lesz, nem ringatom magam ebben a tévhitben, hogy máról-holnapra minden bajt meggyógyítson. A titkos választójoggal megnyílik azonban a magyar népi politika érvényesülésének útja.

 

Látom azt is, hogy egyesek nem szerves fejlődést óhajtanak, hanem felfordulást prédikálnak, hogy társadalmi rendszerünk romjain oda nem való, önző stréberek, idegenből beplántált és telkünktől távol álló politikai rendszereknek vessék meg alapját. Azt üzenem a nyilasvidék felé, ahová elkeseredésükben becsületes magyar emberek is sodródtak: ha jót akartok, akkor gyertek ide, ha nem fejbeveréssel, maszlaggal akartok gyógyítani, nem egyéni célokat szolgáltok, ha a népi politikát követelitek, akkor itt a helyetek közöttünk! De ha a nyilasok azt a szerepet választják, hogy megosszák a népierőket, akkor erősebb harcot kell, hogy hirdessünk ellenük, mint bárki más ellen.


Eckhardt ezután külpolitikai kérdésekről szólott és kifejtette, hogy amikor Magyarország jogait követeljük, mi ezeket nem Európa ellen, nem kihívással, nem háborúval, hanem meggyőződéssel, felvilágosítással, a dunamenti helyzet szerves megoldásával akarjuk megszerezni.

 

Egy kicsi nemzetnek - mondotta - óriási érdeke fűződik ahhoz, hogy minél több barátja legyen! Én azt mondom a nagy hangon kérkedő, meggondolatlan embereknek, akik mindenáron fejjel mennek a falnak és a más kardját csörtetik: vigyázat, hátrébb az agarakkal! Mi nem kockázatos vállalkozásokkal, hanem a világ lelkiismeretének felébresztésével akarjuk elvégezni azt a munkát, amelyet Olaszországban Cavour végzett el. Ehhez kérem az Uristen segítségét és a magyar nép támogatását!


Eckhardt tomboló lelkesedéssel fogadott beszéde után Varga Béla plébános, Nagy Ferenc és Udvardy László kisgazda szólottak. Délután Eckhardt a nagykátai kerület több községét látogatta meg Matolcsy Mátyás és a vele lévő képviselők kíséretében, azután visszatért a fővárosba. Utja Marton Béla kerületén vezetett keresztül, ahol a kisgazdapárt ugyancsak erőteljesen szervezkedik.

 

Az egyes községek kisgazdái a Budapest felé utazó kisgazdapárti vezért mindenütt lelkesen, kendőlobogtatással és egetverő éljenzéssel ünnepelték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98