Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

Károlyi Imre gróf hódmezővásárhelyi előadása

Hódmezővásárhely, március 15.
Vasárnap Turul-gyűlést rendezett Hódmezővásárhelyen, a városháza közgyűlési termében a Nep Mecsér-szárnya, a Kék Kereszt, a Turul és a nyilasok. A Nep-képviselők közül Mecsér András, Fricke Valér, Jurcsek Béla és gróf Károlyi Viktor jelentek meg, de ott volt Ulain Ferenc és Balogh István nyilasképviselő és a kereszténypárti Csik László fővárosi bizottsági tag is. Bizonyos feltűnést keltett Kozma György főispán bevonulása a gyűlésre.


Károlyi Imre gróf volt a gyűlés előadója és háromórás felolvasása alatt az Alföldről összesereglett nyilasok olyan antiszemita izgatást folytattak, a kormányt képviselő főispán jelenlétében, amelyre eddig hatósági segédlet mellett aligha volt példa Magyarországon.

 

Károlyi Imre az egész világot aláaknázó és behálózó komintern ismertetésével kezdte felolvasását. A zsidóság nagy részében, - mondotta – tisztelet a kivételeknek, sokkal erősebb az összetartozás, mint az összeforrottsági érzése azzal a néppel, amely befogadta. Majd áttért a francia belpolitikai helyzet bírálatára. Idézeteket olvasott fel, amelyek szerint Franciaországban főháborúcsináló a zsidóság, amelynek szolgálatában áll a hadsereg is. A szabadkőművességet és az „előcsahos” baloldali sajtót támadta ezután, amely néhány „kontrázó” keresztény ujsággal együtt szidja Németországot, ijesztgetve a közönséget a pángermánizmus ostoba mumusával, amelynek „bekapcsolni, bekebelezni akaró szándéka” a badar mesék világába tartozik. Dicsérik Blum Leót és félvörös Franciaországát, ami semmiesetre sem felel meg a magyar nemzet érdekének.

 

Uj sajtótörvényt sürgetett, amellyel a rágalmazó ujságot pár százezer pengőig menő büntetéssel sujtsák, de miután ez behajthatatlan lenne, ismerve a magyar ujságírók helyzetét, helyette hát legyen megfelelően súlyos… ”bőséges” börtönbüntetés.

 

A bolsevista izgatás legjobb talaját a nyomorúságban találja. A nélkülözőket már nem lehet pusztán csak vallási vigasztalással megnyugtatni. A földnélküli mezőgazdasági munkásproletárok száma nőttön nő. Szerinte Magyarországon minden magyarnak egzisztenciát biztosító földhöz kell jutnia. A mezőgazdasági termelés hasznával nincs arányban a gyáripari aránytalanul nagy haszna, amely ármegállapításra és árleszállításra szorul.


A legnagyobb árdrágítók maguk a hatóságok! mondotta emelt hangon. Hiányzik az adómorál a nagyjövedelmű bocil vagyonok, merkantil vagyonok, gyáripari nagyvagyonok tulajdonosainak jórészénél, akiknek módjukban van az adóhatóságok éberségét a valóságnak meg nem felelő vallomásokkal kijátszani. A legnagyobb fontosságúnak tartja állami támogatással létrehozandó és megfelelő vezető vezetése alatt álló nagyobbszabású értékesítési szövetkezetek létesítését. A Nemzeti Bankról sem feledkezett meg Károlyi Imre gróf, kifejtve, hogy annak vezetősége a mezőgazdasági termelés kárára helytelen devizaelszámlási eljárási folytat.

 

Láthattuk, - folytatta - mit jelentett a puskaporos hordón ülés Oroszországban és Spanyolországban. A felsőbb osztályok mindkét esetben elsősorban maguknak tulajdoníthatják a rájuk zúdult borzalmakat!


Szembeszállt a nagybirtok azon érvelésével, hogy az mindig és mindek körülmények között többet termel és több munkáskezet foglalkoztat, mint a kisbirtok.  Újabb kincstári bevételi források megnyitására két módot ajánlott: a vagyonos osztályok adójának és örökösödési illetékeinek felemelését, vagy pedig az elsőrendű közszükségleti szolgáltatások és árucikkek előállításával foglalkozó üzemek és gyárak megváltozását, illetve állami közüzembe vételét.

 

Mecsér András beszélt ezután. Azt fejtegette, hogy a magyar közgazdasági élet ma még nem produkál elég értéket ahhoz, hogy mindenki kapjon belőle.

 

Csik László is felszólalt és bejelentette, hogy meg fogják itt is teremteni azt a keresztény nemzeti szocializmust, amely a hatalom birtokában majd megvalósítja a Károlyi által előadott új gazdasági rendet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98