Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

A gondolkozó gép csodája, a számológépek

A régi jó békevilágban történt. Nem is egyszer. A jogi egyetem egyik híres tanára szerette zavarba hozni az előtte vizsgázó jelölteket. Kedvenc „zavarkeltő” kérdése volt: „Ha jelölt úr felmegy a Gellérthegy tetejére és onnan letekint Budapestre, mit lát?”

A világ egyik legszebb panorámája jelent meg önkéntelenül is az ember szeme előtt erre a kérdésre, de aki nem tudott szabadulni az idegenforgalmi elképzeléstől, annak egyhamar mennie kellett a nagy professzor színe elől. Már vagy tizedik embernek tette fel a fogas kérdést, hogy mit lát a Gellérthegy tetejéről, amikor végre az egyik csavaros eszű jelölt eltalálta a jogilag helyes feleletet és habozás nélkül mondta: Jogi alanyokat és jogi tárgyakat.

De még ezzel sem szabadult. Jött a másik kérdés: „Hány jogi alanyt és jogi tárgyat lát?” Aki azt felelte, hogy nem tudom, az rosszul járt. A jogásznak mindent kell tudni. Végül is az nyerte meg a csatát, aki azt felelte, hogy – meg kell számolni őket. Erre a feleletre a professzor ravaszul mosolygott és csak annyit jegyzett meg, hogy hát akinek nincs egyéb dolga az életben azalatt a negyven-ötven év alatt, ami még hátra van, az megszámolhatja.

Egy emberöltő éppen elég hozzá. Mit tudtak békében a gondolkozó gép csodájáról? Honnan sejtették, hogy ilyen kérdésre gép fog felelni és még csak nem is kell hozzá sok idő, néhány másodperc csupán s a felelet tévedéstől menten leolvasható a számlapon?....

Azóta évtizedek teltek el és sok-sok csodálatos találmány között diadalmas utat futott meg a számológépek szépreményű és nagy jövő előtt álló családja is. A legegyszerűbbek, amelyek összeadnak, kivonnak, szoroznak és osztanak, ma már minden forgalmasabb irodában megtalálhatók.

Mennyi 91.734-szer 3,298.157? Néhány mozdulat és kész az eredmény, mégcsak hiba sincs benne és nem kell újrakezdeni a nehéz műveletet, mert az egyik kolléga egy jó viccel mondott el a számolás közben. A gép nem felejt, nem téved, nem fárad.

A számológépek e legegyszerűbb alakjain kívül azonban valóságos fejedelmek is életre keltek. Az amerikai csillagvizsgáló intézetekben már olyan gépek is helyet foglalnak, amelyek a legnehezebb matematikai és geometriai számításokat bámulatosan rövid idő alatt elvégzik a tudósok helyett. A harmad- és negyedfokú egyenleteket, differenciál és integrálszámításokat ezred, sőt tizezredrész annyi idő alatt megoldják, mint amilyen gyorsan a leggyorsabban számoló ember agya.

Van már olyan csillagászati gép, amely 24 ember háromheti megfeszített munkáját elvégzi félóra alatt. Ezek a sztárjai a családnak. Termet betöltő komplikált gépezetük csodája az emberi találékonyságnak. Egy-egy ilyen gép többszázezer pengőbe kerül és mérhetetlen segítségére van a kutató embernek, aki a világmindenség titkait fürkészi.

De egyéb helyen is becsülettel megállják a helyüket. Népszámlálás, országos szavazás, bérelszámolás, teljesítménymérés, könyvelés, számlázás, mind olyan területek, ahol nélkülözhetetlenné váltak a számológépek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az itthonmaradottak tiz parancsolata Az itthonmaradottak tiz parancsolata
Egy német lap összeállitotta az itthonmaradottak tiz parancsolatát,...
Én most négy hétig bolondjelölt vagyok Én most négy hétig bolondjelölt vagyok
Nagyatádi Szabó István földművelésügyi miniszter visszavonta ugyan...
A házak eltolása A házak eltolása
A ház, az valami helyhez kötött, valami olyan fogalom, amelyhez az...
Hosszabbítás után az MTK 4:3-ra győzött a MAC ellen Hosszabbítás után az MTK 4:3-ra győzött a MAC ellen
Ezután nagy izgalom között kezdődött meg a vízipóló-mérkőzés a Magyar...
226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában 226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában
Annakidején, amikor a kecskeméti tanyavilág uthálózatának...
Varázslók az ókorban 3 Varázslók az ókorban 3
Érdekes csoda volt az ókorban Lydia egyik templomának csodája is:...
Húsvéti elmélkedés Húsvéti elmélkedés
És A Nő jön. Kezd betelepedni a sportterekre. Ott szerzi be a...
Két vegyész leleplezése a „vitamindus” készítményekről Két vegyész leleplezése a „vitamindus”...
Az utóbbi időben gombamódra szaporodtak el az élelmiszerüzletekben az...
Rodin gondolatai a művészetről Rodin gondolatai a művészetről
A Franklin-Társulat kiadásában egy szerfelett érdekes könyv jelent...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98