Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Az Olaszbank beolvadása a Hitelbankba – a gazdasági érdeklődés középpontjában!

Hetek óta tartja magát politikai és gazdasági körökben a hír, hogy a jövő év folyamán a Magyar-Olasz Bank beolvad a Magyar Általános Hitelbankba s ez a beolvadás egyúttal érdekes külkereskedelmi és állampénzügyi művelettel áll kapcsolatban. A hír ebben a formájában még túlkorai, két nagybank egybeolvasztása rendkívül nehéz feladni még akkor is, amikor olyan teljesen liquid és mintaszerűen vezetett intézménynek egy nagyobb szervezettel való egybekapcsolásáról van szó, mint a Magyar-Olasz Bank.

Megbízható értesülések szerint ilyen irányú tárgyalások
huzamosabb idő óta valóban folyamatban vannak úgy Budapesten, mint Rómában. Az Olasz Bank részvényeinek többsége tudvalevően a milanói Banca Commerciale Italiana tárcájában fekszik, ennél az olasz banknál viszont az 1931. évi nagy bankválság óta az olasz államkincstár befolyása döntő, éppúgy, mint a német kormánynak a birodalmi nagybankoknál. Az is tény, hogy a Brocchi-féle olasz-magyar külkereskedelmi egyezmények átalakításáról Rómában most folyó tárgyalások során mindkét kormány módot és utat keres arra, hogy a megduzzadt harmincmillió líra körül mozgó s a mi javunkra szóló külkereskedelmi egyenleget az árucsere lehető csekély megszorításával kiegyenlítse.

Erre alkalmas eszköznek mutatkozik
a Banca Commerciale tárcájában levő részvények átvétele, amellyel egyrészt a magyar lírakövetelések, másrészt a Hitelbanknak a magyar államkincstár ellen fennálló követelései törleszthetők volnának. Ennek a pénzügyi műveletnek a keresztülvitele azonban meglehetősen bonyolult, mert végeredményében magyar kincstári pénzkészletekből kellene a magyarországi exportőrök követeléseit s azután a kincstárnak a Hitelbankkal szemben fennálló kötelezettségeit kiegyenlíteni. Csak ha ez az állampénzügyi művelet keresztülvihető, kerülhet sor a két bank közötti tárgyalások komoly folytatására.

Olasz részről sok hajlandóság mutatkozik
e nagy művelet végrehajtására, magyar kormánykörökben is megvan a kedv, bár 1933 tavasz óta, amikor Imrédy Béla pénzügyminiszter a bankok központosítása mellett foglalt állást, ebben az irányban semmiféle határozott lépés nem történt...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98