Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

A cellofán felhasználása

Gyakran szerepel a cellofán mint üveget vagy dobozt elzáró anyag. Ma már mindenki ismeri a befőttesüvegek elzárására való cellofán hártyákat; a házi asszony szivaccsal vagy bemártással nedvessé teszi a hártyát és az üveg szájára húzza. A hártya szélét vékony gumikarikával kell leszorítanunk, megszárad után a cellofán feszes hártyát alkot és a befőttet csiramentesen elzárja.

Természetesen ugyanígy zárhatunk el tejes vagy joghurtos üvegeket is. Orvosságos vagy illatszeres üvegek elzárására cellofánkupakot gyártanak; ezeket pontos méretben, nedvesen húzzák a dugóra; kiszáradás után feszes, tökéletesen záró kupak jön létre. Átlátszó vagy átlátszatlan, fehér vagy színes kivitelben minden méretben kaphatók ilyenek, valamint dobozok vagy borítékok is átlátszó ablakkal.

Cukorka- vagy cigarettadobozok belsejébe elzárólap céljaira színes, préselt mintás vagy feliratos hártyák is készülnek. Kötszeres, orvosságos dobozok cellofánburkolata a steril elzárást és a felbontatlanságot bizonyítja. A nitrocellulózréteg nélküli viszkozehártyák acetonos celluloidoldattal ragaszthatók. Az acetátfóliák is ragaszthatók acetonnal. Vannak olyan gyártmányok is, amelyek melegítéssel ragaszthatók.

Kevésbbé ismeretes, hogy a cellofánt fel lehet használni a molyok ellen való védekezésben is. Kaphatók olyan cellofánzsákok, amelyekbe beletehetjük az egész ruhát és így helyezhetjük a szekrénybe; a moly nem férhet a ruhához, a naftalin vagy globol kellemetlen szaga sem zavar. Virágcsokor is jobban áll el ilyen zsákban, mert nem száradhat ki.

Nagyobb üzemek néha cellofánborítékokban készítik elő a fizetéseket, mert így felbontás nélkül számolhatók és ellenőrzihetők. A vizes fényképnegatívról rögtön vizesen másolatot készíthetünk, ha cellofánhártyát fektetünk rá. Diapozitívok rajzolása, fényképmásolások alkalmával feliratok beiktatására is alkalmasak ezek a fóliák.

Cellofánra géppel írhatunk és az írást mint diapozitívot kivetíthetjük, átlátszó milliméterpapírra vetíthető ábrákat rajzolhatunk, azonkívül a színes hártyákat mint a vetítés segédeszközeit használjuk. Van cellofánból készült védőszemüveg, átlátszó képsarok albumok számára, szemre való védő, amely megakadályozza, hogy fejmosáskor szappanos víz csurogjon a szemünkbe és csípjen. Kalácssütés előtt a tepsibe rakott fólia megkönnyíti a sült kalács kiemelését. A cellofánból készült műbél egyenletes, higienikus, átlátszó.

Elképzelhetjük, hogy az átlátszó héjú kolbászt mennyivel szívesebben fogadják a vevők. Németországban a természetes bélbehozatalának csökkentése érdekében a cellofánbélt igen terjesztik. Élelmiszereken kívül harisnyák, kisebb textiláruk, fényképezőgépek és más preciziós műszerek alkatrészei, hangszerek kellékei, fényképezőlemezek és klisék csomagolhatók cellofánba a pormentes elzárás érdekében.

Szépek a cellofánra nyomtatott röpcédulák, étlapok. A cellofán hulladéka, az úgynevezett transzparentgyapot, a fagyapot helyett használható szép csomagolóanyag. Értékes rajzok megvédhetők cellofánburkolattal. Viszont könyvek beburkolása rendszerint nem jár sikerrel, mert idővel a burkolat bereped.

A technika sok esetben szintén felhasználhatja a cellofánt. Szerepelhet a mélynyomásban mint átvivő fólia. Vannak sárga hártyák, amelyek szükség esetén az autó lámpájára ragaszthatóak, ami ködben előnyös. Gumicső belsejébe védő cellofáncsövet helyezhetünk, azonkívül tartókat készíthetünk belőle rádiótekercsek számára. Hangszóró hártyája szintén készülhet belőle.

Kartonra préselt, úgynevezett kasírozott cellofánból edények készülnek. Előfordult már az is, hogy repülőgép szárnyfelületét vonták be cellofánnal, mert a síma felület csökkenti a levegő ellenállását. Állomásokon a kifüggesztett menetrendívekre préselnek cellofánt, hogy ne piszkolódjanak be és ne menjenek hamar tönkre. A cellofán igen jó dializálóhártya; diffúziós kísérletekre, az ozmózisnyomás kimutatására nagyon jól használható.

Végül meg kell említenünk, hogy a kémiai technológiának ezt az új anyagát a divat is alkalmazza és mindig gyakrabban hallunk cellofánruhákról.

Dr. Vermes Miklós.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Befőttesüveg celofánnal lezárva Sütemény celofánban Szappan celofán csomagolásban Tészta celofánban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rövidfülü egyiptomi kecske A rövidfülü egyiptomi kecske
Már a gizehi híres királysírok falképein ott látható ennek az érdekes...
Hétfő Hétfő
Nem az ünnepek és nem a társadalmi események napja a hétfő. A hétfő...
A Röntgen-sugár veszedelme A Röntgen-sugár veszedelme
Az angol és amerikai orvosi köröket a Röntgen-sugárnak egy különös és...
A malom alja A malom alja
Ellenségei se tagadhatják, hogy Bethlen István kemény munkát...
Pongyolaságok -  Aki, amely, ahol. Pongyolaságok - Aki, amely, ahol.
A padló tele volt hóval, amelyet gondosan eltakarítottak." (Még jó,...
Királyok veszedelemben Királyok veszedelemben
Edvárd angol király a napokban egy csónakversenyt nézett végig...
A fasiszta rendszer bukása Olaszországban A fasiszta rendszer bukása Olaszországban
Az algiri rádió utján az angolszász hatalmak szombaton este ujabb...
A bécsi Duna-bajnokság és a nemzetközi kerékpárverseny A bécsi Duna-bajnokság és a nemzetközi kerékpárverseny
Szép győzelmet aratott Bécsben a szeptember elején tartott...
Az első erdélyi  magyar hírlap Az első erdélyi magyar hírlap
1790 Szentgyörgy havának (április)3-ikán megindúlt az első erdélyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98