Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Fordulat Csehországban

Prága, augusztus 28.
Lord Runciman, aki a vasárnapot Clary Andrfugen herceg Teplitz-Schönau melletti kastélyban töltötte. Innen értesítette Henlein Konrádot, hogy sürgősen beszélni kíván vele. Henlein napok óta az északcsehországi kerületeket járja és vasárnap Görkauba érkezett, ahol elérte Lord Runcimann üzenetét. Mivel Runciman lord meghívása „rendkívül sürgős okokra” hivatkozott Henlein Konrád félbeszakította körútját és Görkauból egyenesen Teplitz-Schönauba utazott, ahol a délutáni órákban tanácskozásra ült össze Runciman lorddal.


Prágában vasárnap este a helyzetet igen súlyosnak látják. Leitmerizből olyan hírek érkeztek, hogy a csehek és németek között súlyos összetűzés volt, mert egy mintegy ezer főnyi cseh tömeg szombaton este szidalmazta az ott időző Henlein Konrádot, Reichenberg mellett Schünborn községben szintén súlyos összetűzés volt csehek és németek között.

Párizs, augusztus 28.
Diplomáciai körükben nagy feltűnést keltett az Oeuvre vasárnapi jelentése, amely hírül adta, hogy Runciman lord vasárnap döntő tanácskozásra ül össze a szudétanémet párt vezérével, Henlein Konráddal.


Ez a tanácskozás tisztázni fogja a helyzetet s utána megkezdődhet a csehszlovák kérdés megoldásának döntő hete. A világ most már tudni fogja, elfogadja-e a szudétanémet párt a cseh kormány új javaslatait vagy sem. A lap egyébként nem tartja kizártnak, hogy a cseh kérdés rendezésére nemzetközi konferenciát hívnak össze.

Prága kritikus fordulattól tart
Prága, augusztus 28.
Lord Runciman szombaton késő este kezdte meg vikendjét a teplitz-schönaui kastélyban, ahová már kora délután készült elutazni. A víkend megrövidülését az okozta, hogy Asthon-Gwatkin, a lord első munkatársa és a külügyminisztérium gazdasági osztályának helyettes vezetője, repülőgépen visszaérkezett Londonból, ahol jelentést tett Lord Halifax külügyminiszternek a csehszlovák helyzetről. Asthon Gwatkin a lorddal való tanácskozása után felkereste Troutbeck angol ügyvivőt, akivel hosszasan tárgyalt. Az itt időző angol misszió körében az a felfogás alakult ki, hogy a csehszlovák kérdés szeptember elején fordulathoz ér.


Nem tudják, hogy a szudétanémet párt a prágai kormány új javaslatait hajlandó-e tárgyalási alapul elfogadni vagy a visszautasítás és ezzel a tárgyalások megszakításának álláspontjára helyezkedik? Sir John Simon angol kincstári kancellár és Churchill szombati beszédei után Prágában az a benyomás alakult ki, hogy a helyzet megítélésében nincs ok optimizmusra.


Ezt a felfogást fejezi ki a Prager Tagblott cikke, amely szerint Csehszlovákia újabb és újabb engedményeket tesz és a karlsbadi pontok nagy részét elfogadta. A szembenálló oldal azonban, amelyet a másfélmillió katonát fegyverben tartó Németország nagy hatalma irányít és támogat, - folytatja a lap – elhárított eddig minden engedményt és ragaszkodik olyan követelésekhez, amelyek a központi kormányt teljes tehetetlenségre kárhoztatnák a legfontosabb határokon. Ilyen körülmények között a helyzet változatlanul feszült, mégis reméljük, hogy nem fog a végsőkre sor kerülni….

A német sajtó támadja és a csehek felbátorításával vádolja Sir John Simont
Berlin, augusztus 28.
(A Német Távirati Iroda jelentése.)
A német sajtó a szombati Simon-beszéddel kapcsolatban nem titkolja csalódását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lord Runciman (x) a cseh arisztokrácia tagjainak társaságában Henlein Lord Halifax John Simon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98