Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Június

Rövidek

Pacelli bíboros Magyarországon

Budapest, június 1.

A magyar nemzet, élén az államfővel mélységes tiszteletadással és fejedelmi pompával fogadta a pápa követét, Pacelli bíborost, aki az Eucharisztia ünnepsségeire érkezett Budapestre. A Mussolini téren a főváros képviselői üdvözölték latin nyelven, mire Pacelli bíboros latinul válaszolt s beszéde végén a közönség leírhatatlan örömére magyar nyelven a következőket mondta: Éljen az Euchasisztikus Konresszus! Éljen Krisztus Király! Éljen Magyarország Nagyasszonya! Éljen Szent István apostoli király emléke! Éljen Magyarország!

 

Irtózatos japán bombazápor gyilkolt és pusztított Kantonban

London, június 7.

A Reuter Iroda kantoni jelentése szerint a vasárnap délelőtti japán légi támadás áldozatainak száma 200-300-at tesz ki. A japán repülők egy óra hosszat bombázták Kantont. Hétfőn reggel mintegy ötven japán katonai repülőgép újból bombázta Kanton városát. A háromnegyed óra hosszat tartó légi támadás folyamán a repülők körülbelül száz bombát vetettek le. Három bomba a kínai negyedben álló francia kórházat találta. Az egyik francia orvos könnyebben megsebesült.

Eden súlyosnak látja a nemzetközi helyzetet
London, június 6.
Eden volt külügyminiszter pünkösdkor nyilt levelet intézett Warwick választóihoz, amelyben kifejti, hogy minden optimista jósolgatás dacára a nemzetközi helyzet a legnagyobb mértékben veszedelmes. – Nincs jogunk, - írja – hogy a lappangó nagy veszélyeket, amelyek a világot és különösen Európát fenyegetik, lebecsüljük! Ezek annál veszedelmesebbé válnak, minél tovább folytatják a szerződésszegőkkel szemben az engedmények politikáját. Mi szabad nép vagyunk, amelynek vérévé vált a politikai önrendelkezés, amelynek hagyományait és jogait feladni soha sem fogjuk. Európa egyes részeiben ma megvetik a demokráciát és a szabadságot, ezért kötelességünk, hogy minden erővel megteremtsük nemzeti egységünket.

Dinnyés és Sulyok képviselők beszéltek a kisgazdák nagyatádi gyűlésén

Nagyatád, június 12.

A Független Kisgazdapárt vasárnapi gyűlésén Dinnyés Lajos kijelentette, hogy a Független Kisgazdapárt az Imrédy-kormánnyal szemben megőrzi ellenzéki álláspontját, de ha a kormány jól cselekszik, akkor segíteni fogja törekvései megvalósításában. – A falu népe akadályozta meg – mondotta Dinnyés – a kommunizmus terjedését és most is a falu józanságán törik meg az a szélsőséges agitációt, amely már az évszámot is megjelölte a hatalom átvételére. Mi nem lelkesedünk idegen államok politikai rendszerelést, hanem az igaz magyar népi politikáért küzdünk.

 

Ezután Szecsey István és Sulyok Dezső képviselők szólottak a nagyszámú közönséghez. – Amikor mi a szélsőségekkel szemben küzdünk, - mondotta Sulyok – az a gondolat vezet bennünket, hogy a föld problémáját meg kell oldani. A szélsőséges irányzat ezt a kérdést nemcsak hogy nem oldja meg, hanem gyarmati sorsra ítélné Magyarországot és a mainál is nyomorúságosabb helyzetbe döntené.

Henlein Németországba utazott
Prága, június 5.
(Az Havas-ügynökség jelentése.) Henlein Konrád gépkocsin feleségével és gyermekeivel együtt átlépte a német-cseh határt. Szudétanémet körökben mindennemű felvilágosítást megtagadnak Henlein útjáról.


A szudétanémet párt Maxdorfban, a cseh-német határ közelében választói értekezletet tartott. A Henlein-párt egyenruhás, úgynevezett rendfenntartói elhagyták a termet, amelyben az értekezlet folyt és tüntető felvonulást akartak rendezni.

 

Tekintettel arra, hogy a határvidéken mindennemű tüntetés tilos, a rendőrség kivonult, hogy szétoszlassa a Maxdorfból Badenbachba vezető úton kettős rendekben menetelő tüntetőket. A rendőrség, miután ismételt felszólítására sem voltak hajlandók a tüntetők szétoszlatni, kénytelen volt gumibotját használni. Több sebesült tüntetőt kórházba szállítottak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pacelli bíboros magyar nyelven köszöntötte Magyarországot Anthony Eden Dinnyés Lajos Sulyok Dezső mellszobra Pápán
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Valahol Magyarországon egyik nagy városunk pékmestere érdekes beadvánnyal fordult a város vezetőségéhez Valahol Magyarországon egyik nagy városunk pékmestere érdekes...
A beadvány elmondja, hogy a városi parkokban van néhány ,,zsemle evő...
A kinai kérdés miatt félbemaradtak a japán-amerikai tárgyalások A kinai kérdés miatt félbemaradtak a japán-amerikai tárgyalások
A ,,Neue Zürcher Zeitung” tudósitója jelenti Londonból:...
Boris trónörökös nagykorusitása Boris trónörökös nagykorusitása
A bolgár királyságnak nagyfontosságu állami ünnepe volt nemrégen, a...
Az új német búvárkészülék Az új német búvárkészülék
A közönséges búvárok fémsisakkal szövetruhában nem szállhatnak nagy...
Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton...
Vasárnap délben a félkettőkor induló bécsi gyorsvonattal Kánya...
Hoszpotzky Alajos az idei Wahrmann-dijas Hoszpotzky Alajos az idei Wahrmann-dijas
A Magyar Tudományos Akadémia az idén a Wahrmann-dijat Hoszpotzky...
Esterházy Pál herceg újabb díjai Esterházy Pál herceg újabb díjai
Esterházy Pál herceg, aki tudományos és művészeti célokra évről évre...
Agrár vagy ipari állam-e Magyarország? Agrár vagy ipari állam-e Magyarország?
A közelmult napok ingen érdekes és tanulságos statisztikai adatokat...
A román kormány a magyar munkások ellen A román kormány a magyar munkások ellen
Paianu mérnök, a román kereskedelemügyi miniszterium ipari...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98