Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Képmutatók

Szemére hányták a győztes demokráciáknak, hogy rosszul bántak a weimari köztársasággal. Ez a bánásmód fosztotta meg belső becsületétől is. Legyünk ismét poroszok, gondolták a német Hamupipőkék, újdonsült nyugati nővéreink ettől jobban félnek.

Így is volt. Amióta megint poroszok, kiderül, hogy a "világnézeti nővérek" Weimar után is csak a potsdami gránátosokban hittek. Visszavárták, mint a nép a legendás királyokat. Szó szerint idézek két tanút.

Pár hete Sir Walter Layton egy keserű cikkben búcsút mondott az Economistnak. Tizenhét évig szerkesztette, a washingtoni tengeri leszerelési konferenciától a müncheni egyezményig. Amikor kezdte, az angolok és franciák azon veszekedtek, hogy mi előbbre való: a leszerelés vagy a biztonság? Azóta az angol állig fölfegyverkezett s a francia biztonság megrendült. Most már nincs amin veszekedjenek.

Sir Walter mossa a kezeit: az Economist mindent megjósolt. 1938. szeptember 15-én Chamberlain Berchtesgadenbe repült, de 1928. szeptember 15-én a lap már így polemizált Briand egyik leszerelési beszédével:

"A francia kormány mindenképpen arra ingerli a német népet, hogy az első adott alkalommal ismét fölfegyverkezzen. Megint elköveti Napoleon hibáját, ragaszkodik a fegyverkezési egyenlőtlenséghez s visszaél vele, hogy egy rövid időre leterített ellenfelét megfélemlítse. Briand olyan politika szószólója, amely magát gáncsolja el. De ha e politika szabadon rohanhat a magaásta sírba, valószínűleg egész Európát s talán az egész világot magával rántja."

Köszönjük Sir Walter az emlékeztetést! Körülbelül e sorokkal egyidőben jelent meg Lloyd George emlékirata a béketárgyalásról. Ebben az 1919. márciusi, ú. n. fontainbleaui memorandumát is idézi. Néhányan még emlékeznek, hogy az a koratavasz nagyon viharos volt Wilson, Clémenceau és az emlékíró közt.

"Elszakíthatjuk a német gyarmatokat, puszta karhatalommá süllyeszthetjük a seregét, ötödrangú tengeri hatalommá tehetjük, mindhiába! Ha érzi, hogy igazságtalanul bántak vele, egyszer még megfizettet a győzővel. Egy jövő háború legnagyobb okát abban látom, hogy a német népet, mely a világ egyik legerősebb s leghatalmasabb fajának bizonyult, körülveszik apró országok, amelyekben kevés kivétellel sose volt szilárd államkormányzás, de van egy sereg német s az mind az anyaországgal akar egyesülni. Szerintem hiába akarjuk egyszersmindenkorra megszabni a német fegyverkezést, hacsak ugyanakkor nem korlátozzuk a magunkét is."

Szóval már 1919-ben mindent tudtak. Fölösleges mondani, hogy ezt a két idézetet kétszázzal tetézhetném. Húsz éve is, tíz éve is tudták, hogy a weimari köztársaságon esett sérelmekre egyszer a porosz felel. Várták, most itt van.

De akkor miért vannak úgy meglepve?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legjobb távolugrói A világ legjobb távolugrói
A laikus előtt hihetetlen, hogy az ember képes 7 és félméteres...
Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom
A Magyar Nemzeti Bank a követelések és tartozások állásáról a...
A dollár európai vándorútja A dollár európai vándorútja
A világ a dollár jelenlegi jegyzése tekintetében két táborra oszlik:...
Rövidek Rövidek
Vasárnap délután 4 órakor tartotta a pestmegyei Gomba községben...
Peking utczáin Peking utczáin
Sokat hallunk manapság Khináról, de vajmi keveset tudunk arról az...
A szovjet beavatkozik a japán-kínai háborúba A szovjet beavatkozik a japán-kínai háborúba
A lengyel sajtó rigai jelentések nyomán szenzációs tudósítósokban...
Az éjjeli menedékhely orosz előadásáról Az éjjeli menedékhely orosz előadásáról
Mindenek előtt tudják Gorkijról, hogy nagy elbeszélő s...
Bulgária függetlensége Bulgária függetlensége
Az október 5-ikén Tirnovóban fölolvasott királyi manifesztum így...
A Madách-ősök A Madách-ősök
Madách Imre őseiről egy 48 oldalra terjedő tanúlmányt írt Latkóczy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98