Dtum
Login with Facebookk
1938 | Február

Budapest – Páris 1:1 (1:1)

Gyönyörű napsütéses időben került lejátszásra Budapest-Párizs mérkőzés, amelynek vonzerejére jellemző, hogy huszonötezer néző volt kíváncsi a két csapat találkozójára. A díszpáholyban egy aktív és két volt miniszter foglalt helyet.

Ott volt a magyar követség képviseletében Királdy-Lukács követségi tanácsos, valamint a követség több tagja, Párizs városának képviselője, a társadalmi és katonai előkelőségek egész sora. A magyar nemzeti liga képviseletében ott volt Aschner Lipót, a liga elnöke is. Dr. Fodor Henrik, a Nemzeti Liga főtitkára – aki londoni útját megszakítva tartózkodott a francia fővárosban – szintén jelen volt a mérkőzésen.

A mérkőzés

A Leclerqu belga bíró sípjelére a Parc de Prices pályán eredeti összeállításban állott fel Budapest és Párizs város válogatott csapata. A pálya talaja kissé nehéz volt. A magyar csapat bizonytalanul kezdett és teljesen átengedte a teret a franciáknak.

Egymás után gördültek a francia támadások a magyar kapu ellen, de Sziklai a kapuban nagyszerűen védett. A francia balszárny szinte ellenállhatatlan volt. Már a negyedik percben Veinante gyilkos erejű lövését Szikszai nagy bravúrral védi.

Bíró és Korányi állandóan munkában vannak, hogy szereljék a két magyar csatárra megerősített francia támadósort. Moulet az egyébként jól játszó Dudás mellett megszökik, centerez, Couard kapásból továbbítja a labdát, azonban Sziklai reflexmozdulattal kiboxolja.

A magyar csapat nem tud magára találni. A csatársor nem képes a labdát magánál tartani és így egyre több feladat hárul a védelemre. Veinante öt lépésről nagy helyzetet hagy ki.

Vezet a magyar csapat

A 20. percben Titkos Kállai kombinációiból Vincze kapja a labdát, kapura lő, Gonzales védi, de a labda Béky elé pattan, aki lapos lövéssel megszerzi a vezető gólt. A gól után ismét a franciák támadnak és egymásután zúgnak a lövések a magyar kapura.

Diagne, aki egyébként fedezetet játszott, előretör és mintegy húsz méterről hatalmas bombát küld Sziklai kapujára. A magyar kapus kiöklözi a labdát és a rástartoló Moulet a közben földre eső Sziklai fölött a hálóba emeli a labdát (1:1).

Hatalmas magyar fölény

A második félidőben Sziklai helyét Háda foglalja el, míg Béky helyett Zsengellér áll a jobbszélre. Így már jobban megy a játék. Kalmár és Titkos nagyszerűen feljavultak és most már szépen peregnek a magyar támadások.

A francia csapat nem tud kiszabadulni a magyar együttes támadó gyűrűjéből és a francia védelemnek önfeláldozásra van szüksége, hogy megmentse a helyzetet. Kállai, Kalmár, Titkos, Zsengellér bombázzák a francia kaput, de minden hiába, a kapus nagyszerűen véd.

Vinczének van kedvező helyzete, azonban az utolsó pillanatban elcsúszik. Harmincöt percet támadott a magyar csapat, de gólt elérni nem tudott. Hádának is sok dolga akad, azonban pompásan védett minden lövést.

Páris elégedett

A huszonötezer főnyi közönség, amely szemtanúja volt a Budapest-Páris csapata összecsapásának, meg volt elégedve úgy saját együttesének, mint a magyar csapat játékával. Az első félidő teljesen a franciáké volt, de ekkor a magyar védelem sziklaszilárdan állott a lábán és nagyszerűen verte vissza a szűnni nem akaró párisi támadásokat.

Ebben a játékidőben határozottan szerencséje volt a magyar csapatnak, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a párizsiak mellé szegődött a balszerencse. Sziklai a kapuban és a két hátvéd kifogástalan játékot nyújtott. A halfsorban csak Dudás elégítette ki, még két társa szürkén játszott.

A csatársor valamennyi tagja az első félidőben csődöt mondott. Általában a magyar csapatot meglepte a franciák gyors és energikus játékmodora és ettől a meglepetéstől nem tudtak a félidő végéig sem szabadulni. Szerencsére a második félidőben megváltozott a játék képe és a sorozatos, szinte meg nem szűnő magyar támadások rehabilitálták a magyar együttest.

A második félidőben a védelmen kívül dicséret illeti Kalmárt, Titkost és Zsengellért. A franciák részéről a védelem végzett elsőrangú munkát és bizony az ő segítségükre is sokszor sietett a szerencse. A halfsorban Diagne, a nálunk is ismert válogatott játékos volt a legjobb, míg a csatársornak a balszárnya tüntette ki magát, különösen a válogatott Veinante balösszekötő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legkisebb vevőgépe A világ legkisebb vevőgépe
A különlegességek iránt érdeklődő embereket régen bevált módszerrel...
Ady és Salome Ady és Salome
1907 májusának valamelyik estéjén elvittem Ady Endrét Párizsban a...
Egy életmentő óriás munka közben Egy életmentő óriás munka közben
A mult napokban óriási tüzvész dühöngött New-York egyik legnépesebb...
A testalkatról le lehet olvasni a lelki tulajdonságokat, három alapforma A testalkatról le lehet olvasni a lelki tulajdonságokat, három...
Kretsmer megállapításai szerint a testalkatnak három alapformája van:...
A B.E.A.C. X. nemzetközi athletikai viadala. A B.E.A.C. X. nemzetközi athletikai viadala.
Verőfényes szép időben, nagyszámu közönség jelenlétében folyt le a...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Két nap óta a márka Zürichben erősen megjavult. Szombati jegyzése a...
Trockijt meggyilkolták Trockijt meggyilkolták
Neues Wiener Journal jelenti Koppenhágából: A napokban az a hír...
Törvényjavaslat az ingyenes népoktatásról Törvényjavaslat az ingyenes népoktatásról
Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter a...
A szocziálisták tüntetése A szocziálisták tüntetése
A szocziálista párt, a képviselőház megnyitásának napjára, október...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98