Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

Döntés Spanyolországban

London, július 24.
A spanyol köztársasági kormány londoni követe vasárnap megjelent a külügyi hivatalban és fontos jegyzéket nyujtott át a Spanyolországban harcoló külföldi önkéntesek hazaszállítására vonatkozóan. A köztársasági kormány kijelenti, hogy elfogadja a londoni benemavatkozási bizottság tervezetét és beleegyezik az önkéntesek hazaszállításába.


Ez a nagyjelentőségű döntés örömteljes meglepetést keltett diplomáciai körökben, amit nem csökkent, hogy a köztársasági kormány jegyzékében fenntartásokat is közöl és a nemzeti Spanyolországban harcoló külföldi önkéntesek hazaszállítását sürgeti.


Az utóbbi napokban bekövetkezett nemzetközi politikai fordulat ugyanis azt a reményt kelti, hogy Franco tábornok ugyanerre az álláspontra fog helyezkedni és beleegyezik az olasz és német önkéntesek hazaszállításába. Valószínű ez azért is, mert Wiedeman kapitány, Hitler vezérkancellár szárnysegédje, londoni tartózkodása alatt kijelentette, hogy Németország nem ellenzi a spanyol nemzetiek oldalán küzdő katonáinak hazaszállítását és az olasz kormány álláspontja sem lehet kétséges, arravaló tekintettel, hogy az angol-olasz megegyezés életbelépése az olasz önkéntesek hazaszállításának megkezdésétől függ.

 

Ha Franco tábornok is kedvező választ ad, akkor a köztársasági és  a nemzeti Spanyolország kormányai fegyverszünetet fognak kötni, mert az önkéntesek hazaszállítását tényleg végrehajtani máskép alig lehet.

 

Ettől pedig nem hosszú út vezet a harcok végleges megszüntetéséhez és egy olyan béke megkötéséhez, amely kétévi irtózatos szenvedések után véget vet a spanyol polgárháborúnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98