Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

Kvarckristály: az adóállomás ellenőre

A napról-napra szaporodó adóállomások egyre nagyobb problémákat okosnak a tervező mérnököknek. Lassanként már ott fogunk tartani, hogy több lesz az adóállomás, mint a hullámhossz. Ezt természetesen nem kell szó szerint érteni, csak figyelembe kell venni, hogy az adóállomások csupán akkor válaszhatók jól el egymástól, ha a kisugárzott frekvencia nem változik. (Frekvencia alatt a magas-frekvenciájú áram másodpercenkénti lüktetését értjük. A legtöbb adóállomás az 500.000 és 1,500.000 közötti frekvenciát használja.)

Az 1930-as hágai egyezmény szerint a másodpercenkénti eltérés egy-egy adóállomámát sem lehet több 200-nál. Ez az egyezmény azonban 8 évvel ezelőtt létesült, amikor a rádiótechnika is fejletlenebb volt. Ma már a frekvenciának ilyen mérvű állandósága nem elégséges. Hogy csak egy példát említsünk, az új berlini 75 kilowattos nagyadó, amelyik 716.000 frekvenciával dolgozik, olyan precízen működik, hogy az eltérés nem több 5 lüktetésnél, amelyik az előbb említettet negyvenszeresen múlja felül.

Ezt az állandóságot egy különleges, de alapjában véve igen egyszerű szerkezettel érik el. Nem is szerkezet ez, hanem egy termosztatban lévő kvarckristály. A kvarckristály tulajdonképpen egy vékony kis kvarclap, amelyik két fémlap között fekszik és az adó állomás első 7 rezgőkörének rácsához van kapcsolva. Ennek a kis kvarclapnak hajszálpontos önrezgése van és ezáltal pontosan tudja szabályozni az adó rezgésszámát. Ez a kis kvarc-oszcillátor „kormányozza” a hatalmas adóberendezést és teszi lehetővé, hogy a hullámhossz ne változzék.

A kvarckristályra semmi más nincs hatással, mint a hőmérséklet és a légnyomás. A megkívánt nagy pontosság miatt azonban ezeket a hibákat is ki kellett küszöbölni. Az adóállomás apró „szívét” ezért légüres térbe építették, a hőmérsékletet pedig önműködő fűtőellenállások szabályozzák és tartják ugyanazon a fokon. Ennek az önműködő fűtőellenállásnak pontossága olyan nagy, hogy 1/33 foknyi pontossággal állandóan egyformán tartja a hőmérsékletet függetlenül a külső hőmérséklettől.

Hogy az adóállomás frekvenciájának állandóságát könnyebben megérthessük, hasonlítsuk össze egy nagyon pontos órával. A 716,000 frekvenciájánál az 5 frekvencia eltérés megfelel annak, mintha egy óra havonként csak 15 másodpercet késne vagy sietne. Ez pedig valóban megközelíti már a gyakorlatban elérhető ideális pontosságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98