Dtum
Login with Facebookk
1938 | Június

Tildy Szeghalmon

Szeghalom, június 18.
Tildy Zoltán vasárnap nagyszabású beszámolóbeszédet mondott, amelynek elején megemlékezett a nemzet édesatyjáról, aki tegnap érte el hetvenedik életévét. Tildy felszólítására a többezer főnyi közönség levett kalappal kiáltotta: Éljen a mi kormányzónk! Éljen Horthy Miklós!


- Nem vagyunk és nem voltunk osztálypárt, - folytatta Tildy Zoltán – ma is hívjuk azokat a nemzet tagjai közül, akik együtt akarnak élni és halni a magyar néppel. Mi kereszténységen Krisztus igazságait értjük és nem ismerjük el azt, hogy a kereszténység jelszavát széthúzást, gyűlölködést, haragot és harcot hirdessenek ebben az országban.

 

Sokat halljuk a nemzeti jelszót is, amely hangzatos, de nem arra való, hogy szétbontsa ezt a nemzetet, hanem hogy egyesítse. Azt, hogy nemzeti alapon állunk, annyit jelent, hogy független és szabad magyar nemzetet akarunk.


Nem véletlen, hogy kilenc gróf áll a nyilasmozgalom szolgálatában. A jövő a miénk és ha a magyar nép összetart, ezt a jövőt senki elrabolni nem fogja.


Andaházi-Kasnya Béla képviselő a különböző szélsőségek próbálkozásairól a következőket mondotta:
- Nem látjuk a gondolatot, csak a vezéreket. Nem is egy párt, hanem három-négy, sőt mindennap egy-egy új párt van, de nem tudnak megalakulni, mert nincs a században közkatona, csak tiszti. (Derültség.) Nem tudnak zászlóvivőt találni, mert egyik sem mártír, hanem mindegyik kalmár akar lenni.


Vargha Béla plébános, a kisgazdapárt országos alelnöke azt hangoztatta, hogy ha gazdaságilag kiszolgáltatottak vagyunk, akkor gyarmattá süllyedünk.


- Maszlay és népbolondítás, amikor azt állítják a diktatúrások, hogy az ország az ő kezükben van – mondotta. Egy-egy faluban 10-20, nagy faluban 100 ember tartozik közéjük.  Harcot hirdetek ellenük, kemény harcot, mert harc nélkül nincs győzelem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98