Dtum
Login with Facebookk
1938 | Március

Rövidek

Pallavicini György őrgrófot kérték fel a lovasberényiek: vállalja a jelöltséget Griger elárvult kerületében
Lovasberény, március 6.
Fejér vármegye központi választmánya Griger Miklós elárvult kerületében, a lovasberényi kerületben, március 20-ára tűzte ki a választást, de eddig egyetlen jelölt sem váltotta ki az ajánlási íveket és nem fizette le a 2000 pengő biztosítékot.
A független kisgazdapártnak ugyancsak nincs jelöltje és vasárnap csupán Simon András volt képviselő, valamint Fitz Artúr volt képviselő puhatolóztak. Az előbbi kormánypárti, az utóbbi kereszténypárti programmal lépne fel, de még ez is bizonytalan. Tasnádi Nagy András közölte gróf Széchényi Viktor főispánnal, hogy a kormánypárt nem állít hivatalos jelöltet, mert a kerület a kereszténypárt birtokállományához tartozik.


Vasárnap egyébként népes küldöttség jelent meg Pallavicini György őrgrófnál, akit arra kértek, hogy vállalja el a lovasberényi kerület jelöltségét, ellenzéki programmal. A küldöttség tagjai azt mondták: a korán elköltözött harcos, Griger Miklós örökében legszivesebben látnák a parlament küzdőterén fájdalmasan nélkülözött másik harcost, Pallavicini Györgyöt.

Hitler távirata Mussolininek
Berlin, március 13.
(Az információ jelentése.) Hitler kancellár a szombatra virradó éjszaka linzi szállásáról nagyjelentőségű táviratot intézett Mussolinihoz. A kancellárral a késő éjszakai órákban közölték a fasiszta nagytanács határozatát, amely tudomásul veszi az Ausztriába beálló fordulatot. Ez a határozat annyira megindította Hitler Adolfot, hogy még az éjszaka folyamán a következő táviratot adatta fel Rómába:
„Mussolini! Ezt sohasem fogom elfelejteni Önnek! Adolf Hitler.”


Makray beszéde Tolna-Tamásin
Tolna-Tamási, március 13.
- Ausztria sorsa beteljesedett – mondotta Makray – elvesztette évszázados önállóságát és függetlenségét. Ezt a sorsot a békék okozták, Ausztria élni akart és restaurációval akarta megmenteni a helyzetet. De ezt megakadályozták és most Nyugat-Európa bűnéből belehullott a germán óriás ölébe.


A kilencmilliós magyarság egy nyolcvanmilliós birodalom határán , ami nem első eset a magyar történelemben. De a magyarság, alkotmányára támaszkodva, mindig meg tudta védeni a maga függetlenségét. Függetlenségünkhöz, szabadságunkhoz való ragaszkodásunkat szenvedéllyé kell felfokozni. Akkor villanjon csak magyar fegyver, amikor kizárólag magyar érdekről van szó!”

 

Ujabb feltűnő per indult meg Moszkvában a katonai bíróság előtt

21 vádlott várja sorsát, a vád: hazaárulás, hűtlenség, kékedés, szabotázs és gyilkosság. A bűnper szerplői valamennyien ismert szovjetvezetők voltak. Közöttük van Kresztinszkij, volt külügyi népbiztoshelyettes és Rakovszkij, volt párizsi nagykövet is.

Rómában osztják Chamberlain optimizmusát

Róma, március 27.
Római angol körökben cáfolják azokat a híreket, mintha az angol-olasz tanácskozásokon akadályok merültek volna fel.


A hivatalos Informazione Diplomatica a következőket mondja: felelős olasz körökben hajlandóság mutatkozik arra, hogy az angol-olasz viszony és a tárgyalások kérdésében Chamberlain angol miniszterelnök optimizmusát osszák.


Olaszország megtartja az olasz önkéntesek visszahívására vállalt kötelezettségét, ha a franciák és a szovjetoroszok ugyanilyen intézkedésre hajlandók, Londonban és Párizsban igen jól tudják, hogy Spanyolországba hosszú hónapok óta nem indult tartalékcsapat és az olasz önkéntesek száma csökkent.


Olaszország a leghatározottabban megerősíti a Londonban vállalt kötelezettségeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pallavicini György őrgróf Kresztinszkij Rakovszlij
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98