Dtum
Login with Facebookk
1938 | Október

Európai kibékülés

London, október 2.

Vasárnap délután azt a megbízható értesülést szereztem, hogy a legrövidebb időn belül újabb nagy lépést tesznek az általános európai kibékülés útján. Chamberlain közvetítésére valószínűleg Franciaország és Németország ugyanolyan baráti nyilatkozatot fog együttesen aláírni, amilyent Hitler és Chamberlain írt alá Münchenben.


Az angol miniszterelnök továbbá azt tervezi, hogy Földközi-tengeri útra indul és ezen utazása alkalmával módot talál arra, hogy Mussolinival tárgyalásokat folytathasson az általános európai, de elsősorban a spanyol kérdéssel kapcsolatban.


Vasárnap került nyilvánosságra, hogy mennyibe került Angliának a legutóbbi napok háborús készülődése. Az utolsó héten az angol birodalom kereken 40 millió fontot adott ki háborús előkészületekre. A hadiflotta mozgósítása egymaga 16 millió fontba került, körülbelül ugyanennyit áldoztak az önkéntes mentőőrségek és tűzoltóőrségek megszervezésére és felállítására. Több mint 100 millió homokzsákot és 30 millió gázmaszkot osztottak ki a lakosság között.

 

Vasárnapra már visszatért a fővárosba az a 400.000 ember, aki a háborús hírekre elutazott a nyugati partokra és Írországba.

 

A kiosztott gázmaszkokat egyébként senkinek sem kell visszaadnia, hanem meg kell őriznie. Vasárnap néhány súlyos eseten okulva, figyelmeztették a lakosságot, hogy ne kísérletezzék a gázmaszkokkal, ne próbálják ki gázelleni védőképességét a főzőgázon, amint ezt sok esetben megtették, mert a gázmaszkok csak háborús gázok ellen készült és – konyhai gáztámadás ellen nem tud megvédeni senkit.

 

Mikes György

Ujjászületik az olasz-francia barátság

Párizs, október 2.
A francia tűzharcosok vasárnap ünnepséget rendeztek az ivryi temetőben, ahol a Franciaországért hősi halált halt olasz katonák alusszák örök álmukat. Az ünnepség az egész ország által átélt nehéz órák után az olasz-francia barátság ünnepélyes megnyilvánulása volt.


Sabatlier városi tanácsos, aki az argonnei garibaldisták küldöttségét és a francia tűzarcosokat vezette, beszédben emlékezett meg a becsület mezején elesett olasz katonákról. Néhány diplomáciai súrlódás után- mondotta Sabatlier – a két latin testvér barátságát egyetlen felhőnek sem szabad megzavarni. Halottaink követelik, hogy a két nemzet megújult barátságban egyesítve erőfeszítéseit Európa javáért.

Róma, október 2.
Horouchaux, a francia hadviseletek szövetségének elnöke, üdvözlő-táviratot intézett Cianóhoz és Mussolinihez. A táviratban köszönetet mondott a béke érdekében végzett munkájukért.

Róma, október 2.

Az olasz lapok első lapon közlik Imrédy miniszterelnöknek a Ducehez intézett táviratát és részletesen ismertetik a miniszterelnöknek a müncheni megegyezésről mondott rádióbeszédét.


Mindenki elismeri, - írja a Messagero budapesti tudósítója – hogy az Imrédy-kormány helyzete a müncheni értekezlet után jelentékenyen megerősödött és a magyar nemzet jobban tisztában van vele, mint valaha, hogy egységesen kell állnia a kormány mögött, hogy az e legkedvezőbb körülmények között folytathassa a küzdelmet a csehszlovákiai magyar területek felszabadításáért. A Messagero tudósítója megállapítja, hogy Imrédy Béla miniszterelnök szombati rádióbeszédében az egész magyar nemzet felfogását és érzelmeit tolmácsolta.


Virginio Gayda a Voce d’Italia mai vezércikkében megelégedéssel veszi tudomásul, hogy a csehszlovákiai lengyel kérdés is megoldáshoz jutott, majd így folytatja:
- Ha valamivel később is, de a magyarokra is feltétlenül rá kerül a sor. Az ő joguk semmivel sem maradhat a németek és lengyelek jogai mögött, csak azért mert kevesebb fegyveres hatalom áll mögöttük. A magyarok jogáért Mussolini erélyesen sikraszállt Münchenben és ezt a jogot mind a négy hatalom vezető államférfia elismerte. Ez a jog kielégítéséhez fog jutni a magyar földeknek Magyarországhoz való visszacsatolásával.


Gayda a tótokról is megemlékezik és rámutat arra, hogy a totok egy része Magyarország felé tendál, más része pedig a kantonmegoldást kívánja. Csehország térképe – írja – szemünkláttára kisebbedik és néhány hét mulva körülbelül egyharmadával kisebb lesz. Az igazságnak győznie kell!


A Regime Fascista hangoztatja: a magyar nemzet feladata az, hogy Mussolini-féle jelszónak megfelelően higyjen, engedelmeskedjék és ha kell,  harcoljon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98