Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

Felháborodás és sajnálkozás fogadta Szvatkó Pál prágai letartóztatásának hírét

Rövid prágai távirat jelenti, hogy Szvatkó Pál, a Prágai Magyar Hirlap országosan ismert vezércikkíróját, az Uj Szellem főszerkesztőjét a cseh hatóságok ismeretlen okból letartóztatták. A letartóztatás híre felháborodást és sajnálkozást kelt mindenütt, ahol magyar emberek a magyar szellem ügyét szívükön viselik. Szvatkó a szellem embere és nem a politikáé s így elfogatása nemcsak megdöbbentő, de érthetetlen is.

Szvatkó a legnagyobb kultúrájú fiatal magyar írók közé tartozik, stílusa választékos, mély és írójában megvan az a ritka adomány, hogy egyaránt elismerésre lelt az irodalmi kritikusoknál és a legszélesebb nagyközönségnél.

Vezércikkei a kisebbségi magyarság legégetőbb kérdéseiben mondtak ki mindig bátor és mindig okos szót, tavaly alapított folyóiratában, az Uj Szellemben pedig nagy sikerrel plántálta át a felvidéki fiatalság gondolatvilágába azt a modern magyar szociális gondolatot, amelyet nálunk a leggyökeresebben magyar és ugyanakkor legnemesebben európai írók képviselnek.

Szvatkó mindig megértéssel közeledett a cseh nép irodalma és szelleme felé: letartóztatása bizonyítja, hogy meddő kísérlet volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98