Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

Miért sírnak a kisbabák? 1

Egy amerikai orvosnő a csecsemő lelkivilágáról beszél

A nagyszálló halljában találkoztunk az amerikai hölggyel, akiről hamarosan kiderült, hogy a sanfranciskói csecsemőkórház főorvosa. Eleinte Budapest szépségeiről beszéltünk, de aztán lassan ráterelődött a beszélgetés csecsemőkre és Mrs. Eleanor Brest dicsérőleg nyilatkozott arról, mennyi a szép és jóltartott kisbaba Budapesten.

Az eső zuhogott, sétálni nem lehetett és így felvetettem a csecsemőkkel kapcsolatban egy olyan kérdést, amely rengeteg embert közelről érdekel. Megkérdeztem ugyanis a főorvosnőtől, miért sírnak a csecsemők, lehet-e ezt a sírást elapasztani vagy pedig a felnőttek bosszantása a célja a csecsemők sírásának?

- Ó nem - mondta a főorvosnő, - a csecsemők senkit nem akarnak bosszantani. Ha a csecsemő sír, annak oka van és ezen az intelligens szülő vagy az ápoló okvetlen segíteni tud. A sírás a gyermek egyetlen megnyilvánulási módja. Ha valamije fáj vagy elégedetlen a helyzetével, ezt nem tudja máskép közölni, mint sírás útján. Az apró gyerek rendszerint akkor sír, ha fázik vagy ha melege van. Ha éhes, ha nedves, ha a belei fájnak, a szelek bántják. Érdekes, hogy az intelligens szülő gyermekei általában többet sírnak. Ennek oka, hogy a gyermekek a szülők neurópátiáját örökölték.

- Ha síró-rívó kis apróságot látunk, azt hisszük, hogy ez a magával tehetetlen kisgyerek nem tudja megmondani, mi a baja. Pedig ez tévedés. Annak, aki a csecsemők lelkivilágával foglalkozik tudja, hogy a gyermek mit mond, megérti a szavát. Nem szavakkal mondja, igaz, de mimikával, mozdulatokkal. Ha a hasa fáj, felhúzza a kis lábát, úgy látjuk, hogy a gyermek összekuporodik, ha elrontotta a gyomrát, a szemei árkoltak, ha a füle fáj, a füléhez kap vagy a hajához, ha a feje fáj. De ha megfigyeljük a gyerekeket, tudjuk hogy máskép sírnak, ha betegek és máskép, ha pusztán valamit akarnak.

- Ugy látom, hogy Európában még mindig párnában tartják a gyermekeket. Alaposan bebugyolálják a testét. Jobban mondva átkötik, aztán beleszorítják a tollas párnába. - Én nem csodálom, hogy ezek a gyermekek sírnak. Csak képzelje el valamelyik aggódó mama, hogy őt szorítanák be egy ilyen párnába, vajjon jól érezné-e magát? A legtöbb gyermek legjobban akkor érzi magát, ha szabadon mozoghat. Gyakran előfordul, hogy valamelyik nagyon gondos anya túlszorosan köti át a gyermekét és a kötés szorítja a csecsemő mellét.

Természetes, hogy a gyermek sír. Neki nincs arra ereje, hogy a kötést meglazítsa, csak sírással tudja közölni, hogy nem jól érzi magát. Ilyenkor mindent megpróbálnak gyermekkel. Etetni próbálják, nevettetik, énekelnek neki, hiába ez nem használhat, hisz a kötés szorítja a testecskéjét. Amerikában már nem párnázzák a csecsemőket, de úgy tudom, hogy a legtöbb európai államban is ezzel a rendszerrel próbálkoznak. Régebben azt hitték, hogy a párnába való kötés járul hozzá ahhoz, hogy a gyermek gerince el ne ferdüljön. Ezt más módszerekkel is elérhetjük.

Nagyon fontos, hogy az apró gyermekek élelmezése pontos, előre megszabott időben történjék. Ha a csecsemő ezt az étkezési rendet megszokja, csak akkor fog sírni, ha nem táplálják időben. Leghelyesebb a táplálkozást orvosi előírás szerint végezni, nehogy, különösen az első hat hónapban, gyomorrontások és bélhurutos megbetegedések következzenek be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kisbaba táplálása Anya kisbabájával Csecsemő Csecsemővizsgálat a zöldkeresztben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Darvas Lili , mint Sasfiók
Rostand nagyszerű giccse, a Sasfiók, stilizált játék, amit nemcsak a...
Megfiatalodott a 300 éves Parád Megfiatalodott a 300 éves Parád
Fehér álomvilágban törtet előre a behavazott, jégszakállú autóbusz,...
Az italos rablók Az italos rablók
Négy középiskolával már megnyilik az ember előtt a hivatalok ajtaja...
Mit vétett „szegény” Kun Páter Mit vétett „szegény” Kun Páter
A politikai rendőrség szombaton is mint jelentettük- kézrekerítette a...
Apróságok Apróságok
Európa és a Távol-Kelet között a mai naptól megszűnt a szárazföldi...
Amateur birkozó verseny, Magyarország bajnokságáért Amateur birkozó verseny, Magyarország bajnokságáért
Mint négy év óta, az idén is a Magyar Testgyakorlók Köre rendezte az...
Boross László: Oroszország Boross László: Oroszország
Még most is olvasom gyakran, sőt elég tiszteletreméltó fejtegetések...
Husz hurka
Temesvárott Schneider József asztalossegéd a korcsmában fogadott egy...
Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson
Néhány nappal ezelőtt a Hungária Műtrágya Kémiai és Begyipari Rt....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98