Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

Az „Iglói-gárda” vezérkedett a Thomka Áron futóversenyen

Csaplár az első

Vasárnap délelőtt rendezte a BEAC a világháborúban hősi halált halt futója, vitéz Thomka Áron immár hagyományossá vált emlékversenyét a Lágymányoson. Évek óta nagy érdeklődés kíséri ezt a viadalt, mert mint a bajnokság főpróbája szerepel a köztudatban.

Az idén ugyan a Kéméndy-vándordíjra készülő UTE és BSZKRT csapatai távol maradtak - nem akarták kitenni futóikat a veszélyes köves, göröngyös terepen esetleges sérülésnek - ,de így is remek küzdelem folyt le a MAC és a BBTE csapata között.

A BEAC-pálya közepéről indultak el a futók - Iglói vágott azonnal az élre, aztán a maratoni-kapun át kirohantak a Budafoki útra, majd a vasúti töltés mellett vitt el az útjuk és kemény, heves iramban „gyilkolták” egymást az élen levők.

Folyt a küzdelem árkon át, bokron át, aszfalton és alagúton, vasúti sínek között, süppedő salakban, köves lépcsőkön, fáradó lábbal és ziháló tüdővel, de töretlen, kemény akarattal a cél felé. Kelen mellett három kéktrikós atléta futott az élen, a jó formában lévő Iglói-gárda: a két tanítvány: Németh és Csaplár és maga a szikár, aszkétaarcú mester, Iglói Mihály.

Ennek a kidolgozott izmos, sovány, erős akaratú fiúnak az érdeme, hogy a magyar távfutás ma a világ nemzetei kötött a második helyet vívta ki magának. Ő honosította meg Magyarországon az úgynevezett finn edzésrendszert.

Most ott fut ő is tanítványai mellett (baráti alapon trenírozza őket és kiváló eredménnyel) és ha netán lassítana valamelyik, oda is szól pár biztató szót és ez elég arra, hogy a lankadó új erőre kapjon. A tanítványok ki is tesznek magukért. A cél ugyanott van, ahol a start volt!

A maratoni kapun Kelen fordul be elsőnek, mintegy 4-5 méterrel Németh és Csaplár előtt. Már-már úgy látszik, hogy ő lesz a győztes, de Csaplár utána veti magát, fogcsikorgató küzdelem és a célban – 1-2 méterrel – sikerül megelőzni a sokszoros mezei bajnokot. Közvetlen nyomukban Németh szalad be, Iglói - akinek mégis csak hosszú ez a táv - lelassítva a negyedik helyen köt ki.

Érdekessége a versenynek, hogy a főiskolások által rendezett viadalon négy nagyhírű főiskolás atléta találkozott össze. A BEAC-ból Horváth és Gömöri-Govrik, a TFSC-ből Iglói és Csaplár a pécsi egyetemről. Azóta már csak a komoly tréninget abbahagyó Horváth maradt meg eredeti egyesületében, a másik három a MAC színeit vitte diadalra.

– Azóta ugyan alaposan megváltozott a helyzet - mondta a veterán Horváth – , akkor Govrik és én vezérkedtünk. Rég volt… Most Iglóié és Csapláré a dicsőség…

Részletes eredmény:
1. Csaplár (MAC) 16:35 mp., 2. Kelen (BBTE) 16:35.6 mp., 3. Németh (MAC) 16:37 mp., 4. Iglói (MAC). 5. Hernádi (Törekvés). 6. Gyimesi (Postás).

Csapatversenyben
1. MAC (Csaplár, Németh, Iglói, Fülöp, Govrik) 39 pont, 2. BBTE 51 pont, 3. Törekvés 60 pont, 4. MTK 115 pont.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98