Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Az Újpest nyerte az utolsó Középeurópai Kupát

Ferencváros – Újpest 2:2 (2:0)

A Váci-úton zsúfolt villamosok, hosszú autósor halad Újpest felé. Az újra beköszöntött kánikulában ezrek igyekeznek a magyar Kupa-döntő második felvonására. Az elmúlt héten az Újpest 4:1 arányú vezetésre tett szert, és egész héten mindenki arról beszélt, hogy a lilák előnyét nem lehet behozni.

Mégis erre, az előre „lefutott” mérkőzésre olyan hatalmas tömeg vonult ki most a nyár közepén a Megyeri-úti stadionba, hogy ismételten meg kell állapítani: a jó sportra mindig akad közönség!

A Stadion-bejárat előtt ember-ember hátán! Alig lehet bejutni a nézőtérre. A tribünök tetején ferencvárosi és újpesti klubzászlók mellett, a középen, ott leng Dattilo játékvezető tiszteletére az olasz trikolor is és a pálya szélén egy kis asztalkán látható a mérkőzés nagy útja, a fél méter magas, gyönyörű ezüstserleg.

Éppen úgy, mint az Üllői-úton, most is egymás mellett fut ki a két csapat és a 12.000 főnyi közönség fülsiketítő zajjal tombolva, tapsolva fogadja a 22 futballistát.

A díszpáholyban már helyet foglal Jaross Andor miniszter, mellette Pelikán dr., a Kupa-bizottság elnöke, Gürtler dr., a svájci főtitkár foglal helyet. A közönség feszes vigyázban hallgatja a Himnuszt.

Háromnegyed hat óra tájban kezdenek a csapatok.
A Ferencváros így áll fel: Pálinkás – Tátrai, Szojka dr., - Sárosi III. Polgár, Lázár – Bíró – Toldi, Sárosi dr., Kiszely, Gyetvai.
Az Újpest a következő tizenegyet küldi a pályára: Sziklai – Futó, Fekete – Szalay, Szűcs, Balogh – Ádám, Vincze, Zsengellér, Kállai, Kocsis.

Zsengellér indítja el a labdát. Kocsis fut az átadással, de a szélsőt a kisebbik elegánsan szereli taccsra. Egy perc sem múlik el, amikor majdnem gólt kap a Ferencváros. Kocsis sarokrúgását előbb elvéti Vincze, de a labda mégis nála marad: nagy erővel lő, hajszálnyira a kapu fölé!

Alig ült el az újpesti nézők örömteli felszisszenése, máris Sziklai ment bátor csukaugrással Kiszely előtt. Ádám erőteljes belemenése (az első fault) nem tetszik a nézőknek és a fütty egymás után kétszer ismétlődik. Vincze kemény szerelése nyomán.

Az első percek kapkodó játéka után ragyogó akciók következnek. Pompás csatárjáték a zöld-fehérek részéről, csodálatos Zsengellér szöktetés a másik oldalon. A szép jelenetet csúnya „kakaskodások” váltják fel. Ádám és a ferencvárosi hátvédek „törlesztenek” egymással szemben. Pofonok csattannak, futballista-mellek döngenek, igazi kupa-hangulat.

Ferencvárosi gól 11-esből

A 15-ik percben a ferencvárosi gól némi nyugalmat hoz. Toldi fejesét Fekete kézzel üti ki a labdából, Dattilo általános elképedése gól helyett 11-est ítél, ezt Kiszely nyugodtan behelyezi. 1:0-ra vezet a Ferencváros!

Zsengellér nagyszerű szöktetésével Kocsis túlfut a vonalon, majd Balogh a földbe rúg, ijesztő látvány, amikor a keménykötésű fedezet percekig fetreng a kínjában a földön.

A játék nem áll meg, csak mikor Bíró Dani lesre fut, szólal meg a játékvezető füttye. A játékosok egy része Balogh veszi körül, a többiek Toldihoz rohannak, aki a les miatt vitázik Rubint határbíróval.

Baloghot öt percig ápolják, amikor visszatér, Szücs fekszik a földön. Az újpesti középfedezetet Toldi lendülő ökle gyomorszájon találta. A visszatért Balogh és Kállai helyét foglalja el.

Még két fault, azután végre játékot is látni:Ádám ötvenméteres fejpassza, majd hatalmas lövése jelzi az újpesti fölényt. A ferencvárosi nézők szorongva figyelik az egyre jobban kibontakozó újpesti támadásokat, amikor – újabb gólt lő a zöld-fehér csapat.

Csodás Kiszely-gól

A 28-ik percben Bíró Dani végre jól fut el, beadását az újpesti védők sorra elvétik, Kiszely azonban óriási iramban érkezik és kapásból hatalmas lövést zúgat a hálóba. (2:0.)

Már csak egy gól az Újpest előnye! Zsengellér elől most csak nagy üggyel-bajjal ment Pálinkás, de a következő zöld-fehér felvillanásból majdnem újabb gól születik: Kiszely kiugrik, a kapust is kicselezi, de mégse talál az üres hálóba! Talán meccslabda volt!

Polgár egy pillanatra sem hagyja el Zsengellért, nem tud komolyan veszélyeztetni az újpesti „gól-gyáros”. A lila-fehér csapat védelme inog. A Balogh helyett játszó Kállai nem tudja feladatát megoldani. Szücsre óriási feladat hárul. Persze így sokkal könnyebben gördülnek a ferencvárosi rohamok. Utolsó percben Zsengellér fölé lő. Helyzet volt!

 

Felülkerekedik az Újpest

A második félidőben az újpestiek továbbra is Baloghot szerepeltetik a balösszekötő helyén. Az első pillanatokban veszélyesen támad az Újpest és Polgár csak hazaadással ment Zsengellér elől. Az utolsó oldalon Gyetvai ront el jó helyzeteket és fojtott izgalomban, nagy drukkban figyelik a nézők az eseményeket.

Kocsis beadását Zsengellér lövi, a középcsatár lába már lendül, amikor Tátrai a legutolsó pillanatban csúszik be és menti meg a holtbiztos góltól a kapuját. A Ferencváros túl sokat tologat és a játékosok a tomboló hangorkánban roppant idegesek.

Tátrai „luft”-jából Zsengellér majdnem gólt ér el, majd a 10. percben a lila-fehérek támadása végződik sikerrel. Zsengellér futtatja Kocsist, az újpesti balszélső rendre becsapja a ferencvárosi védőket és félmagas átadását a túlsó oldalról berohanó Ádám élesen a hálóba fejeli.

Már csak 2:1-re vezet a Ferencváros és a két mérőzés összesített eredmény alapján erővel 5:3 arány az Újpest javára. Az Újpest játékosai láthatóan megnyugszanak, de azért rettenetes harc folyik minden labdáért.


A játékosok megfeszített izmokkal vágtatnak még mindig és még egy taccsdobás is roppant fontos. Ádám kézzel akarja a hálóba ütni a labdát, majd Pálinkás szép bravúrral húzza le Ádám beadását. A Ferencváros lassan beszorul, a pokoli iramot a zöld-fehér játékosok bírják kevésbé.

Zsengellér lövését Pálinkás kiejti, Ádám, mint a végzet, rohan az „ajándékra”, de csak a külső hálót találja el. Vincze az időt húzza, Dattilo játékvezető hevesen integet, jelzi, hogy az időhúzást játékidő hosszabbításával torolja meg.

Az élénken mozgó, aprótermetű olasz játékvezető most összeütközik Szüccsel és nagyot hempereg Dattilo a fűben. Fürgén talpra ugrik, és továbbvezeti a játékot.

Szalay bravúros szerelése arat óriási sikert, az újpesti közönség soraiban, majd a 38. perceken kiegyenlít az Újpest. Szücs előreadott labdáját Balogh mintegy húszméternyire a kaputól elfogja és kapásból bődületes erővel vágja a hálóba. 2:2 az eredmény, újra 3 gólra nőtt az újpesti előny.

A Ferencváros még vezet egy-két kétségbeesett támadást, de az első félidő végén felcsillant győzelmi reménység most már egyáltalán nem kecsegtet…

Átadják a kupát az Újpestnek


Dattilo játékvezető kettős füttyjele után a két csapat félkörben a pálya közepén helyezkedik el. Eléjük állítják a nemzetiszínű terítővel letakart kis asztalkát, amelyen a kupa áll. Újra felhangzik a magyar Himnusz, majd Pelikán dr., a Középeurópai Kupabizottság elnöke németnyelvű beszédben üdvözli a játékosokat és olaszul Dattilo játékvezetőt.

Utána Aschner Lipót, az Újpest elnöke és Gidófalvy Pál dr., az MLSz nemzeti biztosa intéz néhány meleg szót a győztes és vesztes csapathoz. Szűnni nem akaró éljenzés közben nagy rohamot intéznek a fényképészek a szereplők ellen és ezzel véget ért az ünnepség. A kupát Futó, a lila-fehér csapat kapitánya vette át. Nagy diadallal vitte játékostársai között az öltözőbe.

A mérőzés után a következő nyilatkozatokat kaptuk:
Dattilo: Az Újpest volt a lelkesebb csapat. Az első félidőben kissé túl kemény volt a játék, de a szünet után megnyugodtak a fiúk.

Langfelder Ferenc:
Ha az első félidőben nem sérül meg Balogh, talán akkor megmutatta volna csapatunk, hogy megérdemelten nyertük a Középeurópai Kupát.

Dr. Tóth Lajos: 2:0 után az volt a helyzet, hogy az győz, aki a következő gólt rúgja. A Ferencvárosnak nem volt elég ereje, hogy ebben a lélektani pillanatban erősíteni tudott volna és ezért kellett veszteni.

Újpesten vasárnap este nagy örömmámorban ünnepelték a kupagyőztes csapatot. Baráti vacsorára gyűltek össze mindkét csapat vezetői és a játékosok is.

Egyébként ez volt az utolsó Középeurópai Kupa mérkőzés, a hírek szerint jövőre a közép-európai bajnokcsapatok mérkőznek – Európa futballbajnokságáért.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Izgalmas jelenet az Újpest kapuja előtt A Középeurópai Kupa győztese, az Újpest csapata az ezüstkupával Zsengellér az Újpest első gólját fejeli a döntő első mérkőzésén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98