Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Grönland úszó rádióállomása

Grönland a 17. század óta Dániához tartozik, de alig néhány éve annak, hogy a dán királyságnak ez a tartománya állandó összeköttetésben lehet az anyaországgal. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ennek a nagyon északon fekvő földdarabnak 86 százaléka állandóan hó és lég alatt van és, hogy hőmérséklete olyan alacsony, hogy a levegőben levő rendkívül nagymennyiségű pára sohasem csapódhat le eső, hanem csak hó alakjában.

Ilyen körülmények között nem volt csodálatos, hogy egy üzenet Grönland és Dánia között 3-4 hónapi időt is igénybe vett, mert hajók is csak bizonyos időközökben tudták megközelíteni ezt a szárazföldet. Amikor a rádiózás a háború után erős fejlődésnek indult, akkor gondoltak rá, hogy a rádió révén hozzák közelebb ezt a területet.

A rádió adó- és vevőállomások építése természetesen nem volt könnyű dolog ezen a sarkvidéki tájon, ahova messziről kellett nagy nehézségek mellett szállítani az antennatornyok építéséhez szolgáló anyagot.

Ez volt az oka annak, hogy az első 4-5 állomás csak 1924-ben kezdhette meg működését, de a következő évben már 21 rádióállomás működött, amelyek között voltak olyanok is, amelyek csak vételre voltak berendezve. Pedig a rádió itt nemcsak szórakozást hoz, hanem fontos közgazdasági szerepet is játszik.

Az anyaországot is érdekli, hogy mi van Grönlandban, s ezért legutóbb egy hajót szereltek fel rádióadó készülékkel, s ez a hajó körbe hajózik Grönland körül és mindenhonnan helyszíni közvetítést ad. Ez a helyszíni közvetítés nem a szórakozást szolgálja, hanem ezeknek az elhagyott, illetve ritkán meglátogatható területeknek a gazdaságilag fontos híreit közli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Grönland állata a jegesmedve Grönland. Eszkimók, bőr csolnak, kutyaszánkó felszerelve Grönland
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98