Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

Ötezer pengős ékszercsempészés miatt elfogatóparancsot adtak ki Erdélyi Doly ismert bárzongorista felesége ellen

Nagyarányú ékszercsempészési bűnügyben folytatott nyomozást heteken keresztül a valutaügyészség és most elfogatóparancsot adott ki Erdélyi Doly, az ismert bárzongorista felesége ellen.

Erdélyi Doly nevét jól ismerik Budapest éjszakai életében. A pesti lokálok népszerű zongoristája, énekese volt. Akik közelebbről ismerték, azt is tudták róla, hogy vagyona van
és az a terve, hogy külföldre költözik. Erdélyi Doly tavaly meg is valósította régi tervét:
feleségével együtt San Paoloba vándorolt ki, ott kitűnő szerződést kapott az egyik mulatóhelyen.

Nemrég Erdélyi Doly felesége San Paoloból útnak indult Magyarországra, hogy Budapesten élő hozzátartozóit meglátogassa. Néhány hétig tartózkodott a fővárosban, aztán Abbáziába utazott és innen akart visszatérni férjéhez Délamerikába. Nem sokkal azután, hogy az asszony Abbáziába érkezett, a budapesti valutaügyészség névtelen levelet kapott, amely meglepő adatokat tartalmazott.

A névtelen levélíró elmondotta, hogy Erdélyi Dolyné nagyértékű ékszereket csempészett ki az országból és miután kivitte az ékszereket, megbízta egyik ismerősét: Volfinák Mária budapesti tisztviselő nőt, hogy ujabb ékszereket vigyen utána.

A valuta ügyészség detektívjei figyelni kezdték Volfinák Máriát, nyomon követték minden lépését és amikor útnak indult Budapestről Abbáziába, kél detektív felszállott a vonatra. A határon igazoltatták, megmotoztatták és a motozás azzal az eredménnyel járt, hogy a tisztviselőnőnél huszezer pengő értékű ékszert találtak.

Volfinák Máriát azonnal őrizetbe vették, Budapestre kisérték és itt a valutaügyészségen részletesen kihallgatták. A leány bevallotta, hogy az ékszereket Erdélyi Dolyné megbízásából akarta külföldre csempészni s azt is elmondotta, hogy egyik barátnője, özvegy Kolozsné révén ismerkedett meg Erdélyinével. Néhány perccel később már a valuta ügyészségen volt az özvegyasszony is. A nyomozás rövidesen megállapította, hogy Erdélyi Dolyné már harmincezer pengő értékű ékszert vitt magával Abbáziába, amikor Volfinák Máriát a határon tetten érték.

A két asszony letartóztatása után elfogatóparancsot adtak ki Erdélyi Dolyné ellen, aki azonban Abbáziából már elutazott San Paoloba. A valutaügyészség a Volfinák
Máriánál talált ékszerek ügyében az elkobzási eljárást is megindította.

Erdélyi Dolyné ügyvédje felfolyamodást jelentett be az ékszerek elkobzása ellen. Előadta, hogy Erdélyiné az ékszereket San Paoloban vásárolta, magával hozta Budapestre, de amikor a magyar határra érkezett, elfelejtette útlevelébe beíratni a nála lévő ötvenezer pengő értékű ékszert.

Amikor azután vissza akart utazni, attól félt, hogy nem viheti ki ékszereit. A Nemzeti Banktól engedélyt is kért, hogy ékszereit visszavihesse, az engedély azonban huzódott, neki sürgősen utaznia kellett és így történt, hogy részben maga vitte ki ékszereit, részben Volfinák Máriát bízta meg, hogy ittmaradt értékeit vigye utána. A Volfinák Máriánál talált nagyértékű ékszerek e pillanatban a valuta ügyészségen vannak, az Erdélyi Dolyné ellen kiadott elfogatóparancsot pedig megküldötték valamennyi külföldi rendőrhatóságnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98